Ενεργειακή Επικαιρότητα

Ξεκίνησε η Διαδικασία Απολιγνιτοποίησης στην Γερμανία- Κατρακύλισαν οι Αποζημιώσεις στην Πρώτη Δημοπρασία

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Η Γερμανία έθεσε σε κίνηση τους μηχανισμούς για την απομάκρυνση της χώρας από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, με την πρώτη δημοπρασία για την απόσυρση μονάδων λιθάνθρακα να χαρακτηρίζεται απολύτως πετυχημένη. Όπως αναφέρει το Clean Energy Wire, προσφέρθηκαν, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, 4 GW, ποσότητα που τελικά ξεπεράστηκε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που καταγράφηκε.

Έτσι, η  Ρυθμιστική Αρχή της χώρας επέλεξε προσφορές για συνολικά 4,78 GW, με τη μέση πληρωμή προς τις εταιρείες να καθορίζεται στα 66.259 ευρώ ανά MW, όταν η αρχική τιμή είχε καθοριστεί στα 165.000 ευρώ, με τη ρυθμιστική αρχή να σχεδιάζει να δαπανήσει προς το σκοπό αυτό, σχεδόν 317 εκατομμύρια ευρώ. Υπ΄αυτή την έννοια, από τις αρχές του επομένου έτους, μπορεί να ξεκινήσει το σταδιακό σβήσιμο μονάδων ηλεκτροπραγωγής με σκληρό άνθρακα, μ την Γερμανία να έχει ανακοινώσει ότι θα έχει απολιγνιτοποιήσει έως το 2038.

Αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως ο διαγωνισμός αποδεικνύει ότι πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα δεν είναι πλέον βιώσιμοι, εμπορικά, ιδίως στον απόηχο της μίωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος., ενώ παράλληλα, τονίζουν πως η δημοπρασία κατέδειξε ότι ο ανταγωνισμός που παρατηρείται μπορεί να επιφέρει τη μείωση της καταβολής των αποζημιώσεων, αν και όχι σε ό,τι αφορά στις μονάδες λιγνίτη όπου η αποζημίωση θα καταβληθεί με βάση τη σύναψη αμοιβαίων συμφωνιών, λόγω του ότι δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός.

Θυμίζουμε ότι το καθεστώς αντιστάθμισης για τη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, που περιλαμβάνει, και τον οριστικό τερματισμό των δραστηριοτήτων εξόρυξης και καύσης λιγνίτη, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταξύ των μονάδων που προβλέπεται να τεθούν εκτός λειτουργίας το επόμενο έτος, βάσει του διαγωνισμού, συμπεριλαμβάνονται, εκτός δύο μονάδων της σουηδικής Vattenfall στο Αμβούργο, που βρίσκονται σε λειτουργία μόλις από το 2015, οι μονάδες Steag's Walsum 9, Westfalen και Ibbenbueren της RWE, οι μονάδες της εταιρείας Uniper, Heyden, Suedzucker's Brottewitz και Warburg, η συστάδα μονάδων Infraserv Hoechst HKW, η μονάδα Stadtwerke Bremen’s Kraftwerk Hafen block 6 καθώς και το εργοστάσιο Pfeifer & Langen στο Juelich. 

Η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων λήγει την πρώτη Μαρτίου 2021.

Θυμίζουμε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θέσπισε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, το νομοθετικό πλαίσιο για την απόσυρση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, των οποίων η δυναμικότητα υπερβαίνει τα 44 GW. Η εν λόγω νομοθεσία θεσπίζει την καταβολή αποζημίωσης, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών (least cost auctions), για την απόσυρση των μονάδων λιθάνθρακα. Όσον αφορά στις λιγνιτικές μονάδες, εισάγει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, που αναφέρεται στην απευθείας αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, με σταθερή μοναδιαία τιμή. Είναι ακριβώς αυτή η μεθολογία που έχει προκριθεί από τις γερμανικές αρχές και η οποία επικρίνεται ότι στερείται διαφάνειας που εξετάζει η Κομισιόν. Για παράδειγμα, η RWE για τις με μονάδες που λειτουργεί στο δυτικό τμήμα της χώρας, θα εισπράξει 2.6 δισ. ευρώ για να αποσύρει 3 GW έως το τέλος του 2022, όταν η εταιρεία LEAG, που διατηρεί μονάδες στο ανατολικό τμήμα, θα λάβει 1.75 δισ. ευρώ.

Η διαφορετική προσέγγιση των γερμανικών αρχών εντοπίζεται κατά βάση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο κατηγοριών άνθρακα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ηλεκτροπαραγωγή, δηλαδή, τον σκληρό άνθρακα και τον καφέ, καθώς επίσης στα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων μονάδων, αλλά σαφέστατα και στις ξεχωριστές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το όλο εγχείρημα στις τοπικές κοινωνίες, όπου υπάρχουν τα ορυχεία λιγνίτη.

Οι εξελίξεις στην Γερμανία καταδεικνύουν την αδυναμία χάραξης ενιαίας πολιτικής στο κρίσιμο ζήτημα της απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. ακολουθούν εντελώς διαφορετικό χρονοδιάγραμα και εφαρμόζουν ξεχωριστές διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την επίτευξη, όχι απλώς αυτού του στόχου, αλλά και για την περαιτέρω προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό σύστημά τους.

Για παράδειγμα στην Γερμανία οριστικοποιείται οσονούπω η αναθεώρηση της πολιτικής για τις ΑΠΕ που θα εφαρμοστεί την επόμενη δεκαετία, με το Βερολίνο να έχει επαναπροσδιορίσει ανοδικά τους περιβαλλοντικούς στόχους του, κατά τρόπο ώστε να περιλαμβάνουν τη διείσδυση ΑΠΕ κατά 65% στην ηλεκτροπαραγωγή, έως το 2030 καθώς και την επίτευξη συνθηκών κλιματικής ουδετερότητας για το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας έως το 2050.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει συνολικά, ισχύ της τάξης των 71 GW σε χερσαία αιολικά έργα, 20 GW σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, 100 GW σε φωτοβολταϊκά, καθώς και 8,4 GW σε έργα βιομάζας, κατά την επόμενη δεκαετία.

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 02/12/2020)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron