Δελτία Τύπου

Ο 12ος Ενεργειακός Διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη ξεκίνησε «Αναζητώντας μια Νέα Ενεργειακή Κατεύθυνση στη ΝΑ Ευρώπη»

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη (12th SE Europe Energy Dialogue) που διοργανώνει για μια ακόμη φορά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και πραγματοποιείται αυτή τη φορά αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2020.

 

Το ΙΕΝΕ διοργανώνει μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις στον κλάδο, επισφραγίζοντας έτσι τον ρόλο του ως καθοριστικός παράγοντας της ενεργειακής ατζέντας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρόκειται για τη 12η έκδοση του Eνεργειακού Διαλόγου που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007 από τη Θεσσαλονίκη, με απώτερο σκοπό τη συμβολή των ειδικών του κλάδου στην αντιμετώπιση των μεγάλων ενεργειακών και περιβαλλοντικών προκλήσεων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και την ανάδειξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως ενεργειακής γέφυρας.

 

Το 12ο SE Europe Energy Dialogue με θέμα "In Search of a New Energy Direction”θα εστιάσει στις κατακλυσμιαίες μεταβολές που συντελούνται στο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον, καθώς και στην Ενεργειακή Μετάβαση ως πρώτιστη προτεραιότητα για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Η εκδήλωση – η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποστηρίζεται από σημαντικούς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς καθώς και μεγάλες ενεργειακές εταιρείες - αποσκοπεί στο να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, ανώτερων στελεχών του ενεργειακού κλάδου και ειδικών του χώρου, καθώς και να ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία.

 

Η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται εν μέσω της βαθιάς διαταραχής και αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, της οποίας η αντιμετώπιση απαιτεί τη χάραξη και προώθηση καλά σχεδιασμένων ενεργειακών πολιτικών, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα που θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

 

Ταυτόχρονα, το φετινό φόρουμ συμπίπτει με τις προσπάθειες που καταβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της απανθρακοποίησης όσο και της προώθησης της Πράσινης Συμφωνίας (Green New Deal), παράλληλα με την επίτευξη του στόχου για την πλήρη ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

 

Στην ατζέντα του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ, καθώς και οι πρόσφατες και ολοένα εντεινόμενες συνεργασίες μεταξύ των προμηθευτών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Όπως και στις προηγούμενες επιτυχημένες εκδηλώσεις του, το 12ο SE Europe Energy Dialogue συγκεντρώνει υπό τη σκέπη του κορυφαίους policy makers, ενεργειακά στελέχη και ειδήμονες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως και σημαντικούς εκπροσώπους κορυφαίων ενεργειακών και χρηματοοικονομικών οργανισμών και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

 

Στη φετινή διοργάνωση, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency- ΙΕΑ) εκπροσωπεί ο Kieran McNamara, Senior Analyst του Οργανισμού, ο οποίος παρουσίασε την εμβληματική έκδοση του ΙΕΑ, World Energy Outlook 2020, ενώ ο Jeremy Sung, Energy Efficiency Policy Analyst του ΙΕΑ, θα παρουσιάσει την Πέμπτη, 10/12, τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα (Energy Efficiency) που εκπονεί αυτήν τη χρονική περίοδο ο IEA.

 

Το World Energy Outlook 2020 επικεντρώνεται στις εξελίξεις που μέλλουν να συμβούν στην επόμενη δεκαετία, μέσω της διερεύνησης μιας σειράς διαφορετικών προσεγγίσεων για την έξοδο της παγκόσμιας κοινότητας από την κρίση. Η νέα έκθεση παρέχει την τελευταία ανάλυση του ΙΕΑ, σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 5% το 2020, οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 7% και οι ενεργειακές επενδύσεις κατά 18%.

 

Επίσης, η καθιερωμένη προσέγγιση του Οργανισμού, δηλαδή αυτή της σύγκρισης διαφορετικών σεναρίων που καταδεικνύουν το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο ενεργειακός τομέας, θεωρείται πιο πολύτιμη από ποτέ άλλοτε. Τα τέσσερα σενάρια- διαδρομές στην τελευταία έκθεση του ΙΕΑ, που θα παρουσιαστούν ενδελεχώς από τους βασικούς αναλυτές του Οργανισμού, αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο φόρουμ και όχι μόνο.

 

Βασικοί ομιλητές στο 12ο SE Europe Energy Dialogue θα είναι οι:

 

 • Καθ. Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Scientific Coordinator, E3Modelling και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, ΙΕΝΕ (Ελλάδα),
 • Katja Yafimava, Senior Research Fellow, Oxford Institute for Energy Studies (Ηνωμένο Βασίλειο ),
 • Δρ . Ιωάννης Καμπούρης , Chairman & CEO, Southeast Electricity Network Coordination Center (ΑΔΜΗΕ ),
 • Σπύρος Παλαιογιάννης , Managing Partner, Medgas & More Services Ltd & Εταίρος του ΙΕΝΕ , (Κύπρος ),
 • καθ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας - ΕnEx Group (Ελλάδα),
 • Slavtcho Neykov, Chairman of the BoD, Energy Management Institute (EMI) (Βουλγαρία )
 • Ahmet Turkoglou, CEO, Energy Exchange Istanbul (EXIST) (Τουρκία )
 • και ο καθ . Ionut Purica, Executive Director, Advisory Center for Energy and Environment, Romanian Academy (Ρουμανία ).

 

Η πρώτη ημέρα του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη ξεκίνησε με τα εισαγωγικά σχόλια του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστή Σταμπολή, και συνεχίστηκε με συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι:

 

 • Dr. Yurdakul Yigitguden, Independent Energy Advisor and Former Coordinator of OSCE Economic and Environment Activities, Organization for Security and Cooperation in Europe (Τουρκία ).
 • Dr. Stavri Dhima, Independent Energy Consultant (Αλβανία ).
 • Mihailo Mihailovic, Independent Energy Consultant, (Σερβία ).
 • Dr. Gina Cohen, Lecturer, Gas Analyst and Consultant on Natural Gas (Ισραήλ ).
 • Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Επικεφαλής Έρευνας του IENE (Ελλάδα).

 

 

Στρατηγικός Χορηγός στο 12ο SE Europe Energy Dialogue είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης συμπεριλαμβάνονται το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕnEx Group), η Kyriakides Georgopoulos Law Firm, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΔΕΠΑ και η Sunlight.

 

Τέλος, στους υποστηρικτές του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη περιλαμβάνονται οι εταιρείες EnSCo, Essencon, Grant Thornton, EnergyLive, EuroAsia Interconnector και Lamnidis Law.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα του SEEED και δωρεάν εγγραφή συμμετοχής επισκεφθείτε το ακόλουθο link:https://www.iene.eu/en/congress/29/12th-se-europe-energy-dialogue.

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron