Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Η Ώρα της Αλήθειας για την Ενέργεια στην Κύπρο στο 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο, το Συνέδριο-Θεσμός του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020

Θεσμό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, για τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου, το 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο The Landmark στη Λευκωσία, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την εταιρεία fmw, financial media way. Το Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για το νησί, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ενεργειακών εταιρειών, καταθέτουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους για όλο το φάσμα της ενέργειας.

Στο φετινό Συμπόσιο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να παρουσιάσουν τις γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, να εκθέσουν τα επόμενα βήματα της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της περιοχής, να μιλήσουν για τις  επενδύσεις των ενεργειακών εταιρειών στη ΝΑ Μεσόγειο και τους σχεδιασμούς για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Ακόμη, παρέθεσαν τις απόψεις τους για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τις ηλεκτρικές διασυνοριακές διασυνδέσεις και τη δημιουργία και εφαρμογή του απαραίτητου νομικού και διοικητικού πλαισίου, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην Κύπρο.

Στην εισαγωγική ομιλία του που παρέθεσε διαδικτυακά από την Αθήνα, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διεθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής είπε, μεταξύ άλλων, πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη ώθηση για τα μεγάλα ενεργειακά έργα στην Κύπρο.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι ο ρόλος του φυσικού αερίου είναι κομβικός και σημαντικός για την εκπλήρωση των στόχων για το Κλίμα, ενώ εστίασε στην κομβικής σημσίας ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, και της Κύπρου με το Ισραήλ. Ο κ. Σταμπολής είπε πως ο σταθμός μετατροπής ηλεκτρισμού από συνεχές σε εναλλασσόμενο και το αντίθετο, προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ότι έχει επιλεγεί η τοποθεσία και έχει προχωρήσει η σύμβαση με την Κυπριακή Δηνοκρατία και πρόσθεσε ότι το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2021 με στόχο, το 2023 η Κύπρος να έχει διασυνδεθεί με την Ελλάδα και, έτσι, να πάψει η ενεργειακή απομόνωση του νησιού.

Μίλησε επίσης, για τα έργα ΑΠΕ που προχωρούν στην Κύπρο, καθώς και για τα έργα ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως και για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού που θα φέρει νέους παίκτες προς όφελος των καταναλωτών.    

«Το 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς για το τί γίνεται στην Ελλάδα και την Κύπρο και το πώς αυτές οι δύο αγορές μπορούν να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν ώστε να συμβάλουν στην εδραίωση σταθερότητας και συνθηκών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε ο κ. Σταμπολής.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο, ο οποίος είπε ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα τόσο της γεωστρατηγικής όσο και της οικονομικής σημασίας της χώρας μας και αυτό φαίνεται, είπε, και από τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Σημείωσε δε, ότι με την εμπλοκή της ΕΕ αλλά και τις προωθούμενες συνεργασίες με γειτονικές μας χώρες, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις και να διαδραματίσει ένα νέο πιο πολυσήμαντο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή, να αποτελέσει τον πόλο σταθερότητας και ασφάλειας για την περιοχή και να εδραιωθεί ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Νίκου Αναστασιάδη, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και η βαρυσήμαντη ομιλία της κας. Νατάσας Πηλείδου, Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας του νησιού, η οποία είπε πως η βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των κύριων στρατηγικών επιδιώξεων της Κύπρου.

Τους Κύπριους επισήμους διαδέχτηκαν στο βήμα ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ, Πρόεδρος της Cyprus Invest και ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Ο κ. Μιχαήλ, είπε ότι η προσέλκυση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ αποτελεί βασικό πυλώνα για την προώθηση του ενεργειακού μετασχηματισμού που θα συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη. «Το ΦΑ και οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα της Κύπρου για την ανάπτυξη ενεργειακών συστημάτων τοποθετούν την Κύπρο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων επενδυτικών οργανισμών στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε για να προσθέσει πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας και βρίσκεται συνεχώς στις προωθητικές ενέργειες του Οργανισμού.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Πουλλικκάς, ανέφερε ότι βασικός στρατηγικός πυλώνας της ΡΑΕΚ είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ολοκληρωμένης δέσμης ρυθμιστικών μέτρων που θα προετοιμάσουν την Κύπρο για να συμμετέχει στην διαδικασία ολοκλήρωσης της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, διαφυλάσσοντας πάντα την αναγκαία ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας και εξασφαλίζοντας προσιτό και κατά το δυνατό χαμηλότερο κόστος ενέργειας για την εθνική οικονομία και τον καταναλωτή.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, σημείωσε τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Κύπρου στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με τους θερμοσίφωνες για το ζέσταμα του νερού, και πρόσθεσε ότι σε ανύποπτο χρόνο και με τις σωστές πολιτικές η χώρα κατάφερε να βρεθεί πρώτη σε παγκόσμια κλίμακα στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στα σπίτια και ακόμη παραμένει στην κορυφή.

Το 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου συνεχίστηκε με τις εργασίες της 1ης Συνεδρίας που είχε ως κεντρικό θέμα «Έρευνες και Ααξιοποίηση Υδρογονανθράκων».  

Ο Δημήτρης Φεσσάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, είπε ότι αναμένουμε το 2021 οι εταιρείες που έχουν συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν αναβάλει τις δραστηριότητές τους ότι θα προχωρήσουν με τα σχέδιά τους, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές για το φυσικό αέριο με την ενεργειακή μετάβαση λέγοντας πως αναμένεται ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή και θα αυξηθεί τα επόμενα 15 χρόνια.

Ο Δρ. Συμεών Κασσιανίδης, Πρόεδρος του ΔΣ Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), είπε ότι το έργο για το τερματικό εισαγωγής ΦΑ στην Κύπρο αποτελείται από ένα FSRU που είναι η πλωτή μονάδα επαναεροποίησης, η κατασκευή μιας προβλήτας, όπου θα υπάρχουν οι αγωγοί, ενώ στην ακτή θα γίνει ένας αγωγός που θα συνδέει ουσιαστικά σε ένα κομβικό σημείο από το οποίο θα ξεκινά το δίκτυο της προμήθειας ΦΑ στην Κύπρο και από εκεί θα ενωθεί η ΑΗΚ και θα ξεκινήσουν οποιοιδήποτε άλλοι αγωγοί για οποιουσδήποτε άλλους παραγωγούς ενδιαφέρονται για να πάρουν ΦΑ. Το συμβόλαιο, είπε, έχει 24 μήνες για να υλοποιηθεί και η επίσημη ημερομηνία έναρξης του συμβολαίου ήταν τον Σεπτέμβριο. «Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων» ανέφερε.

Ο Θάνος Πατρίκης, Εμπορικός Διευθυντής VTT Vasiliko Ltd, είπε ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό και αποτελούν το μεγαλύτερο τερματικό αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Σημείωσε ότι το τερματικό άρχισε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2014 και είναι η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Κύπρο ύψους 300 εκατ. ευρώ με 28 δεξαμενές αποθήκευσης προϊόντων πετρελαίου και μπορεί να αποθηκεύσει προϊόντα ευρείας γκάμας. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, είπε, αποθηκεύονται σήμερα τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων της Κύπρου, προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια στην περίπτωση ανάγκης.

Ο Δρ Τσαρλς Ελληνας, Senior Fellow Atlantic Council από το Λονδίνο, είπε μεταξύ άλλων ότι μετά την πανδημία η βιώσιμη ανάπτυξη είναι σημαντική για την ανάκαμψη για τις χώρες της Αν. Μεσογείου κάτι που είναι προϋπόθεση του Πακέτου Ανάκαμψης της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η περιοχή χρειάζεται ένα νέο ενεργειακό μοντέλο που να μεγιστοποιεί την χρήση των όλο και πιο φθηνών ΑΠΕ.

Ακόμη, ο κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Διευθυντής Μελετών του ΙΕΝΕ αναφέρθηκε στα ενεργειακά πεπραγμένα της Ελλάδας και είπε ότι για το 2020 έχουν ήδη καταγραφεί αξιοσημείωτες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας με πιο σημαντική εξέλιξη  τη ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου που απλοποιεί την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, ενώ εισάγει και ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές.

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, είπε ότι η πιο σημαντική εξέλιξη το 2019 στον κλάδο αυτό ήταν η υπογραφή συμβάσεων για 4 μεγάλες παραχωρήσεις ερευνητικών περιοχών σε ισάριθμες κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιρειών για την περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και το Ιόνιο.

Το 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου συνεχίστηκε με μια ειδική συνεδρία για τον ηλεκτρισμό, με κύριο ομιλιητή τον κ. Γιώργο Χρυσοχόο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Power Energy Cyprus (P.E.C.) καθώς και με την τρίτη και τελευταία συνεδρία για τις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα την οποία συντόνισε ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ.

Στη συνεδρία συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους η κα. Ανθή Χαραλάμπους, Διευθύντρια Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο κ. Φάνος Καραντώνης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και ο κ. Χρίστος Τσίγκης, Εκτελεστικός Διευθυντής Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ). Και οι τρεις αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ορθώνει το ελλιπές νομοθετικό και χωροθετικό πλαίσιο για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Στο συνέδριο μίλησε επίσης, εκ μέρους των διοργανωτών, ο κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, Διευθύνων Σύμβουλος της fmw financial media way, ο οποίος είπε ότι κύρια στόχευση της εκδήλωσης είναι η καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων και ότι βασική επιδίωξη είναι να διερευνήσει το τοπίο και στους τρεις πυλώνες της ενέργειας, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Λαμβάνοντας για άλλη μια φορά το λόγο, προκειμένου να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της πολύ επιτυχημένης διαδικτυακής εκδήλωσης, ο κ. Κωστής Σταμπολής, είπε ότι το ενεργειακό τοπίο της Κύπρου είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή και σημείωσε ότι η ενέργεια, σήμερα, σε όλες τις εκφάνσεις της έχει αναδειχθεί, πλέον, σε καθοριστικό παράγοντ για την επίτευξη συνθηκών πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

Επίσης, υπογράμμισε πως παρά τα προβλήματα που έφερε η πανδημία έχουν γίνει αρκετά θετικά πράγματα, κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα, όπως είπε, στο συνέδριο. «Οι εξελίξεις θα είναι, από δω και μπρος, πολύ γρήγορες σε όλο το φάσμα της ενέργειας. Η Κύπρος βαδίζει με πολύ σταθερά βήματα και η είσοδος νέων ενεργειακών παικτών στην οικονομία της είναι πολύ θετικό μήνυμα».

Ο κ. Σταμπολής κατέληξε, λέγοντας πως πιστεύει ότι το θέμα της εσωτερικής αγοράς στο νησί θα προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα τον επόμενο χρόνο καθώς οι ίδιοι οι καταναλωτές θα ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων.  

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, energia.gr, 16/12/2020)

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron