Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ν. Πηλείδου: Προτεραιότητα της Λευκωσίας η Βέλτιστη Αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020

Στις στρατηγικές επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της eνέργειας αναφέρθηκε σε ομιλία της στο 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, η κα. Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Η κα. Πηλείδου επεσήμανε πως πρώτιστη προτεραιότητα της Λευκωσίας είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου με φυσικό αέριο, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, δηλαδή, η επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. μέσω μιας στοχευμένης στρατηγικής που συνδυάζει πολλούς πυλώνες, η δημιουργία βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, μέσω της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς και της διασύνδεσης της Κύπρου με καλώδια ηλεκτρισμού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, καθώς και η αξιοποίηση των εγχώριων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, «πράγμα που θα επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στους υδρογονάνθρακες η κα. Πηλείδου είπε πως έχει γίνει σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, πάνω στο οποίο έχουν χτιστεί γερές βάσεις «όπου με 9 αδειοδοτημένα τεμάχια, με 8 εταιρείες να δραστηριοοποιούνται, 8 γεωτρήσεις να έχουν ήδη γίνει και με 3 ανακαλύψεις φυσικού αερίου, προχωρούμε στο επόμενο στάδιο γεωτρήσεων που αναμένεται να γίνει στο β’ εξάμηνο του 2021», επεσήμανε για να προσθέσει πως η Λευκωσία εργάζεται με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ και ότι σύντομα θα υπάρχουν πιο ακριβείς πληροφορίες για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι γεωτρήσεις, εφόσον βέβαια, κυλίσουν όλα ομάλα με την πανδημία και το εμβόλιο για την αντιμετώπισή της.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη στην οποία αναφέρθηκε η Υπουργός, είναι η εξαγορά της Noble Energy από την Chevron, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον  κόσμο που από κοινού με τις ExxonMobil και Total έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο κοίτασμα «Αφροδίτη.»

Η κα. Πηλείδου μίλησε ακόμη για τη σπουδαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας του EΜGF (East Μediterranean Gas Forum), που εμπλέκει 7 χώρες της περιοχής, με την Κύπρο, πρόσθεσε, να έχει ολοκληρώσει την ετοιμασία του κυρωτικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί πολύ σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν στην Βουλή, ώστε να είναι από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού αυτού στον οποίο συμμετέχουν ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες.

Όσον αφορά στις προοπτικές του φ. αερίου, η Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου είπε πως οι ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ σημαντικές, σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις στη γύρω περιοχή. Αναμένεται, υπογράμμισε ότι η ζήτηση LNG  θα αυξηθεί στα επόμενα 15 χρόνια και ως εκ τούτου τα κοιτάσματα θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο.

Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει και τις προκλήσεις που εγείρονται, όπως το μεγάλο βάθος των ανακαλύψεων και το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς και για αυτό, συνέχισε, ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη μεταφορά του αερίου στην Αίγυπτο και μετά την προώθησή του σε μεγαλύτερες αγορές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία των σχεδιασμών της Λευκωσίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο κυπριακό ΕΣΕΚ το οποίο περιλαμβάνει, είπε, πάρα πολλές δράσεις, όπως τη χρηματοδότηση και την παροχή κινήτρων σε πολίτες και επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν πράσινες πρωτοβουλίες και πρακτικές και αποκάλυψε ότι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν περιλαμβάνουν την υλοποίηση 219 εμπορικών έργων ΑΠΕ που έχουν ενταχθεί ήδη στα τελευταία δύο σχέδια του Υπουργείου, όπως επίσης και η δημιουργία one stop center για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

Επεσήμανε, τέλος τη σπουδαιότητα η πορεία των σχεδίων για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, με το Υπουργείο, είπε, να έχει υποβάλει εισηγήσεις για σχέδια ύψους σχεδόν 200 εκατ. από τα οποία 95 εκατ.  από τα Συγχρηματοδούμενα Ταμεία  και τα υπόλοιπα 100 από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ευελπιστούμε ότι αυτά τα σχέδια όχι μόνο θα εγκριθούν, αλλά θα απορροφηθούν με επιτυχία από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και γι΄αυτό το λόγο έχουμε ψηφιοποοιήσει τα συστήματα και οι αιτήσεις γίνονται και θα αξιολογούνται ηλεκτρονικά για να μειωθεί η γραφειοκρατία και ο χρόνος», πρόσθεσε.

Άναφέρθηκε ακόμη στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα δώσει, όπως υπογράμμισε,  μεγάλες δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες και θα ωφελήσει τους καταναλωτές που θα αποκτήσουν περισσότερες επιλογές, σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector και EuroAfrica Interconnector, που θα συνδέσουν τα ηλεκτρικά συστήματα της Κύπρου με τα αντίστοιχα του Ισραήλ,  της Αιγύπτου της Κρήτης και της Αττικής «πράγμα που προσφέρει δυνατότητες για εξαγωγές ηλεκτρισμού αλλά και σημαίνει πως θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ακόμη περισσόπτερο τις ΑΠΕ».

Μίλησε τέλος, για τις προοπτικές που διανοίγει για την αγορά της Κύπρου η έλευση του φυσικού αερίου, μέσω του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Πρόκειται, όπως τόνισε, για  έργο που προχωρά με σταθερά βήματα και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2022. «Το έχει τύχει υψηλής χρηματοδότησης από την Κομισιόν που έχει εγκρίνει χορηγία 100 εκατ. ευρώ, αλλά και από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ΕBRD και EIB» είπε η Υπουργός.

Θυμίζουμε ότι το 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, με κεντρικό θέμα "Η Ώρα της Αλήθειας για την Ενέργεια", συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την εταιρεία fmw financial media way στην Λευκωσία.

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 15/12/2020)

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron