Άρθρα-Αναλύσεις

Η Task Force του Μπάιντεν για το Κλίμα

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020

τ ης Μύρνας Νικολαΐδου


«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο….Ακριβώς όπως πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, χρειαζόμαστε μία ενιαία εθνική απάντηση στην κλιματική αλλαγή» . Τα λόγια αυτά ανήκουν στο νεοκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και δείχνουν ακριβώς ότι το κλίμα είναι υψηλά στην ατζέντα του σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.  Ο Μπάιντεν παρουσίασε την ομάδα του για το κλίμα και την ενέργεια, δεσμευόμενος να ηγηθεί ενός «φιλόδοξου σχεδίου» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Εξέχουσα θέση στην ομάδα του Μπάιντεν έχει ο Μάικλ Ρέγκαν. Εφόσον ο διορισμός της ομάδας πάρει την έγκριση της Γερουσίας ο Ρέγκαν θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που θα ηγηθεί της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.

Ο Ρέγκαν, ο οποίος εργάστηκε με έδρα την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των διοικήσεων Κλίντον και Μπους, έχει υπηρετήσει ως γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Βόρειας Καρολίνας από το 2017.  Η διευθύντρια του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ομπάμα, Τζίνα Μακ Κάρθι θα ηγηθεί μιας νεοσυσταθείσας ομάδας ως εθνικός σύμβουλος για το κλίμα, επιφορτισμένη με την εφαρμογή της εσωτερικής ατζέντας του Μπάιντεν. Η δημοκρατική βουλευτής του Κογκρέσου Ντεμπ Χάαλαντ θα υπηρετήσει ως υπουργός Εσωτερικών του Μπάιντεν και η πρώην κυβερνήτης του Μίτσιγκαν Τζένιφερ Γκράνχολμ ως υπουργός ενέργειας.

Στόχος του, όπως τόνισε,  είναι να  επιστρέψει η Αμερική στον παγκόσμιο ηγετικό της ρόλο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μπάιντεν έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα με στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Περιλαμβάνει επένδυση 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρή ενέργεια και πράσινες θέσεις εργασίας και ζητά τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και την απαγόρευση των νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη.

Το πρώτο όμως πράγμα που θα κάνει μόλις αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου είναι να επανεντάξει τις ΗΠΑ στην συμφωνία για το κλίμα. Αυτό που απαιτείται είναι μια επιστολή προς τον ΟΗΕ και η διαδικασία θα ολοκληρωθείεντός 30 ημερών. Επίσης ο Μπάιντεν ενδέχεται να ανακαλέσει πολλά από τα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ για την ενέργεια, και ιδίως ένα διάταγμα του Μαρτίου του 2017 που καλεί κάθε ομοσπονδιακή υπηρεσία να άρει τις πολιτικές της για το κλίμα. Εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι να τα αντικαταστήσει με ένα διάταγμα που θα αναφέρεται στην πρόθεση της κυβέρνησής του να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου και θα συστήνει σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναζητήσουν  τρόπους να το επιτύχουν. Ο Μπάιντεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα για την ανάπτυξη νέων ορίων μεθανίου για τις πετρελαιοπηγές και τις πηγές φυσικού αερίου, προκειμένου να επανεισάγει και να ενισχύσει τις προϋποθέσεις της οικονομίας των ορυκτών, αλλά για την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αποδοτικότητας για τις συσκευές και τα κτίρια.

Ιδιαίτερη μνεία έχει κάνει και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρύπανσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κοινότητες χαμηλών εισοδημάτων.  Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να λάβει μέτρα όπως η αύξηση της καταγραφής της ρύπανσης σε ευάλωτες κοινότητες και η δημιουργία εργαλείων χαρτογράφησης που θα καταστήσουν σαφέστερες τις αποκλίσεις. Επιπλέον, ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να κάνει «άμεσα βήματα για την αντιστροφή των επιθέσεων του Τραμπ στους εθνικούς θησαυρούς των ΗΠΑ», συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών περικοπών της χρηματοδότησης το 2017 σε εθνικά μνημεία όπως το Bears Ears και το Grand Staircase-Escalante, αλλά και της απελευθέρωσης τμημάτων του Εθνικού Αρκτικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής σε έρευνες για πετρέλαιο.  Αυτό προβλέπει τη δημιουργία εθνικών πάρκων και μνημείων, την απαγόρευση νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη και ύδατα, την τροποποίηση των δικαιωμάτων για την κάλυψη του κόστους του κλίματος και τη δημιουργία προγραμμάτων για την ενίσχυση της αναδάσωσης και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα για τον διπλασιασμό των υπεράκτιων ανέμων έως το 2030. Πρόβλεψη υπάρχει και για τη μείωση των εκπομπών και μείωση του κόστους των καταναλωτών μέσω νέων προτύπων για την αποδοτικότητα των κτηρίων, όπως και για την χρήση του συστήματος προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για οχήματα 100% καθαρής ενέργειας και μηδενικών εκπομπών.

(από energia.gr, 23/12/2020)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron