Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Παρουσίαση Μελέτης ΙΕΝΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγίστης

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020

Την περασμένη Τρίτη (22/12) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το ΙΕΝΕ για την "ΕνεργειακήΑυτάρκεια του Καστελλόριζου" στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγίστης. Αρχικά, η παρουσίαση της εν λόγω μελέτης, την οποία ολοκλήρωσε το ΙΕΝΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο τον Απρίλιο του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναβλήθηκε για αργότερα. Η παρουσίαση της ανωτέρω μελέτης προς τον Δήμο Μεγίστης αποτελούσε θεσμική υποχρέωση του ΙΕΝΕ.

Την παρουσίαση παρακολούθησε το Δημοτικό Συμβούλιο, απόντος του Δημάρχου Γιώργου Σαμσάκου, τοπικοί παράγοντες, ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς και στελέχη και εταίροι του ΙΕΝΕ. Την μελέτη (εδώ) παρουσίασαν ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κος Κωστής Σταμπολής και ο Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου κ. Αλέξανδρος Περέλλης. Απώτερος στόχος της μελέτης είναι η ενεργειακήθωράκιση του Καστελλόριζου, η ενεργειακή του αυτάρκεια και η μετάβασή του σε ένα περιβάλλον καθαρής ενέργειας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, τον λόγο έλαβε ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, εκ των βασικών συντελεστών της μελέτης, και πρόεδρος του ΙΕΝΕ επί σειρά ετών (2013-2019), ο οποίος μεταξύ άλλων παρατήρησε τα εξής:

«Η μελέτη για το Καστελλόριζο στην ουσία είναι ένας μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος του νησιού για παραγωγή και χρήση καθαρής ενέργειας και με χαμηλό κόστος, αντί του πετρελαίου.

Καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών του νησιού και την αφαλάτωση από την ηλιακή και αιολική ενέργεια για μακρό χρονικό ορίζοντα, με σταθερό και χαμηλό κόστος.

Δηλαδή εξασφαλίζονται δύο βασικές και κρίσιμες υποδομές του νησιού και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Κύρια χαρακτηριστικά της μελέτης είναι:

- Υψηλή διείσδυση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας για τις ανάγκες του νησιού,

- Η ενσωμάτωση των διεσπαρμένων αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων στη διαχείριση και λειτουργία του δικτύου,

- Η ευελιξία στη λειτουργία σε διάφορες καταστάσεις,

- Η αυξημένη αξιοπιστία και ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, απειλών κυβερνοεπιθέσεων και πολέμου,

- Αξιοποιείται η νήσος Στρογγύλη για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας,

- Περιλαμβάνονται δύο μονάδες συσσωρευτών λιθίου με ηλεκτρονικούς μετατροπείς,

- Σχεδιάζεται η εκτεταμένη εφαρμογή της ιδέας και των τεχνικών των Μικροδικτύων για την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης.

Αυτό είναι ένα τελείως νέο ηλεκτρικό σύστημα, με νέα αρχιτεκτονική, και βασίζεται στα ηλεκτρονικά ισχύος και στα σύγχρονα συστήματα ελέγχου και προστασίας, όπου οι ανανεώσιμες πηγές με την αποθήκευση και οι ηλεκτρονικοί μετατροπείς με το λογισμικό τους αποτελούν το κύριο μέρος του όλου συστήματος.

Η εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στο δίκτυο διανομής με τους έξυπνους μετρητές θα δώσει μια ολοκληρωμένη λύση που θα χαράσσει το μέλλον του ηλεκτρισμού με οφέλη στους καταναλωτές.

Το έργο στο Καστελλόριζο είναι πρωτοπόρο και η υλοποίησή του με τις νέες τεχνολογίες μπορεί να γίνει από το εγχώριο έμψυχο δυναμικό, και με πόρους από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για τα νησιά.

Οι εφαρμογές, όμως, στα νησιωτικά συστήματα θα απαιτήσουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μετασχηματισμού των ηλεκτρικών συστημάτων με τους κανόνες της αγοράς.

Το Καστελλόριζο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο έργο για να δρομολογηθούν στη συνέχεια οι επόμενες δράσεις στα νησιά, μεγιστοποιώντας τα οφέλη.

Ο μετασχηματισμός των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών, από το Καστελλόριζο στα ανατολικά μέχρι τους Οθωνούς στα δυτικά, καθίσταται αναγκαίος και πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό Εθνικό Στόχο, γιατί:

· Μηδενίζονται ή περιορίζονται δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στο στόχο μείωσης για το 2030 και πέρα,

· Μειώνεται δραστικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και γίνεται πιο ανταγωνιστικό, με οφέλη στους καταναλωτές και στην οικονομία,

· Βελτιώνεται η ποιότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η αξιοπιστία, χωρίς διακοπές, το σύστημα γίνεται πιο ανθεκτικό έναντι οιασδήποτε απειλής,

· Ενισχύεται η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού με εγχώριες πηγές ενέργειες και για μακρό χρονικό ορίζοντα με οικονομικά και άλλα οφέλη.

Στην Ελλάδα η «ενεργειακή μετάβαση» αρχίζει από τα νησιά και ειδικά από το Καστελλόριζο, με πολλαπλά οφέλη, ενώ οι εμπειρίες και οι πρακτικές στη μικρή κλίμακα των νησιών θα συμβάλλουν σε επιτυχείς και εκτεταμένες εφαρμογές στην ηπειρωτική χώρα.

Αυτό το έργο που μελετήσαμε στο ΙΕΝΕ πρέπει να υλοποιηθεί γιατί έχει άμεσα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, επιτυγχάνοντας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού δια παντός.

Χρειάζεται όραμα και ισχυρή πολιτική βούληση, σε όλα τα επίπεδα, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την κεντρική κυβέρνηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι του Καστελλόριζου μπορούν να προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον και για τις επόμενες γενιές».

Μετά την παρουσίαση της μελέτης ακολούθησε ευρεία συζήτηση, όπου αναλύθηκαν συγκεκριμένες πτυχές του έργου, ενώ εξετάστηκαν και οι δυνατότητες υλοποίησης της προτεινόμενης υβριδικής μονάδας εγκατεστημένης ισχύος 3,0 ΜW, που θα συμπεριλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάρκα, αιολικές μονάδες και μονάδα αποθήκευσης με μπαταρίες.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron