Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Δημόσια Συζήτηση για τις Δυνατότητες και Προοπτικές του Πράσινου Υδρογόνου από το ΕΝΑ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Η ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών «πράσινου υδρογόνου» εντάσσεται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Το υδρογόνο φαίνεται να καθίσταται πλέον βασικός άξονας της ενεργειακής μετάβασης και κερδίζει έδαφος στις πηγές χρηματοδότησης για τεχνολογική έρευνα, υποδομές και αποθήκευση παγκοσμίως.

Σε αντίθεση με τις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα παραμένει περιορισμένη. Ακόμη, είναι γεγονός ότι, στις περισσότερες χώρες, οι φορείς χάραξης πολιτικής για το κορυφαίο ζήτημα της ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης καθορίζουν τις επιλογές τους με βάση το κριτήριο του τι είναι «είναι τεχνολογικά εφικτό» χωρίς να εξετάζεται -παράλληλα και με ισότιμο τρόπο- το ερώτημα «τι είναι κοινωνικά χρήσιμο και αναγκαίο». Η αποσπασματική αυτή προσέγγιση ενέχει κίνδυνο αποκλεισμού της κοινωνίας από συζητήσεις και πολιτικές οι οποίες θα καθορίσουν εντούτοις το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο των επόμενων δεκαετιών όπως και την απασχόληση και τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Με την ενημερωτική ημερίδα για ένα τεχνολογικό θέμα αιχμής όπως αυτό του υδρογόνου, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο συζητήσεων με θέμα «Τεχνολογία & Κοινωνικές Ανάγκες σε συνθήκες Κλιματικής & Ψηφιακής Μετάβασης» με στόχο το άνοιγμα της συζήτησης για την ενέργεια και το περιβάλλον στους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς. Στόχος της πρώτης αυτής ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, είναι η ενημέρωση του κοινού για το θέμα του υδρογόνου, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΝΑ συγκεντρώνει κάποιους από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς επί του θέματος στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και της βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας, οι ομιλητές θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα όπως:

· Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για το υδρογόνο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο;

· Με ποια κριτήρια πρέπει να αξιολογούμε τις προοπτικές και τη χρησιμότητα μιας τεχνολογίας;

· Ποιες είναι οι δυνατότητες και τα όρια του υδρογόνου; Υπό ποιες προϋποθέσεις η χρήση του υδρογόνου είναι φιλική προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην ενεργειακή αποδοτικότητα και ενεργειακή ασφάλεια;

· Ποια μπορεί να είναι η θέση και συμβολή του υδρογόνου στη διαδικασία της δίκαιης ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης;

· Ποιες είναι οι χρήσεις υψηλής αξίας για την κοινωνία και την οικονομία τις οποίες μπορεί να καλύψει η ανάπτυξη του υδρογόνου ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο (αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, «πρασίνισμα» βιομηχανίας, χρήση στην ακτοπλοΐα, ενεργειακή αυτονομία μη συνδεδεμένων περιοχών, καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας, κ.λπ.);

· Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου που πρέπει να αξιοποιηθούν;

Το ΙΕΝΕ συμμετέχει και υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου ΕΝΑ. Ενώ ο Πρόεδρος & Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής θα συντονίσει το δεύτερο Session του Συνεδρίου με τίτλο «Προοπτικές ανάπτυξης και εφαρμογές υψηλής κοινωνικοοικονομικής αξίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, την Κύπρο και διεθνώς». Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, το πρόγραμμα και για παρακολούθηση μέσω live streaming μπορείτε να βρείτε εδώ.

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron