Άρθρα-Αναλύσεις

Το «Πράσινο» Υδρογόνο Προϋπόθεση για την Απανθρακοποίηση της Οικονομίας

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

τ ου Δημήτρη Αβαρλή


Η στρατηγική των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται στο δεδομένο πως θα πρέπει μέχρι το 2050 η Ευρώπη να καταστεί κλιματικά ουδέτερη. Στο έδαφος αυτό έρχονται στο φως έρευνες που δείχνουν πως η μετάβαση αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά χρειάζεται και η προσθήκη του βιοαερίου, αλλά και του υδρογόνου.

Όπως έγραφε πριν λίγες ημέρες το Energia.gr, η Πολωνία σχεδιάζει να έχει 2 GW χωρητικότητας ηλεκτρόλυσης υδρογόνου και 2.000 λεωφορεία κυψελών καυσίμου υδρογόνου στους δρόμους της έως το 2030 ως μέρος μιας νέας στρατηγικής για την προώθηση της χρήσης του καυσίμου. Η στρατηγική της Πολωνίας προστίθεται σε εκείνη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η Ε.Ε. στοχεύει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην οικονομία υδρογόνου, με μια στρατηγική για την οικοδόμηση 40 GW εγχώριας πράσινης χωρητικότητας υδρογόνου, έως το 2030.

Σε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ημερίδα του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) με θέμα: Δυνατότητες & προοπτικές από τη χρήση του πράσινου υδρογόνου παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση υδρογόνου στην Ευρώπη, αλλά και την προοπτική του στην Ελλάδα από ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίων και στελεχών της αγοράς.

Ο κ. Βασίλης Ιγκλεζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη αναφέρθηκε στην πορεία που διαγράφει το υδρογόνο στην Σκωτία, επισημαίνοντας πως «τουλάχιστον μια δεκαετία υπήρξε η πολιτική απόφαση για στήριξη του. Η  Σκωτία έχει εγκαταστημένο δυναμικό σε ΑΠΕ ισχύος 12 MW με το μεγαλύτερο μερίδιο να αποτελείται από αιολικά πάρκα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 90% του ηλεκτρισμού παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όμως όπως ανέφερε ο κ. Ιγκλεζάκης η Σκωτία θέλει τα επόμενα χρόνια να βρεθεί στην πρώτη θέση σε σχέση με την παραγωγή του υδρογόνου και αυτό είναι καταγεγραμμένο στη στρατηγική της. Εξήγησε δε πως η χώρα έχει απομονωμένες περιοχές στις όποιες παρατηρείται μεγάλο αιολικό, ενώ υποφέρουν από το  μεγάλο ενεργειακό κόστος, γι’ αυτό υπάρχει απόφαση εδώ και 10 χρόνια να μπει στο ενεργειακό μίγμα το υδρογόνο. Για τα επόμενα πέντε χρόνια υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν 100 εκατ. λίρες και να εγκατασταθούν 5GW ως το 2030 που θα  παρέχουν ηλεκτρισμό σε 1,8 εκατ σπίτια.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, πολιτικός μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τόνισε πως χρειάζεται εκπόνηση σχεδίου για πηγές ενέργειας κλιματικά ουδέτερες και αυτή η στρατηγική να έχει προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα. Επεσήμανε πως «η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα δεν μπορεί να γίνει με το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο  που στηρίζεται στο τρίπτυχο: ΑΠΕ εξηλεκτρισμός τελικών τομέων της οικονομίας και εξοικονόμηση ενέργειας». Υπογράμμισε ακόμα ότι πλήθος μελετών δείχνουν πως στο δρόμο για την απανθρακοποίηση εμφανίζονται σημαντικοί τομείς της οικονομίας που δυσκολεύονται να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, όπως οι μεταφορές και προκύπτει ότι το αέριο θα πρέπει να καταστεί όσο το δυνατόν πιο κλιματικά ουδέτερο,  αυτό θα γίνει με τη χρήση του βιοαέριου και του υδρογόνου.

Τέλος, ο κ. Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής νέων ενεργειακών λύσεων, Τομέας Βιώσιμων Τεχνικών Λύσεων, του ομίλου Μυτιληναίος  επεσήμανε ότι «υπο προϋποθέσεις μπορεί το υδρογόνο να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας. Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή στη θέρμανση και στις μεταφορές».

(από energia.gr, 19/01/2021)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron