Ενεργειακή Επικαιρότητα

ΒΡ: Ζημίες 20, 3 Δις Δολ. το 2020 Έφερε ο Covid-19

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021

H BP ανέφερε ζημίες 20,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, από κέρρδη 4 δις το 2019, εξέλιξη που οφείλεται στο δύσκολο περιβάλλον τιμών και τις επιπτώσεις στη ζήτηση από την επιδημία του COVID-19, όπως αναφέρει η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων του πετρελαϊκού κολοσσού που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

«Το 2020 θα το θυμόμαστε για πάντα για τον πόνο και τη θλίψη που προκαλείται από τον COVID-19. Οι ζωές χάθηκαν – πόροι καταστράφηκαν. Ο τομέας μας χτυπήθηκε επίσης σκληρά. Τα οδικά και αεροπορικά ταξίδια μειώνονται, όπως και η ζήτηση πετρελαίου, οι τιμές και τα περιθώρια κερδών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΡ Bernard Looney.

Παρά την τεράστια απώλεια για το σύνολο του 2020, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του σε σύγκριση με ζημίες ύψους 0,5 δις το τρίτο τρίμηνο.

Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της εταιρείας Murray Auchincloss περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «ισχυρή πρόοδο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η BP παρουσίασε καθαρές ζημίες περίπου 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο και 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η εταιρεία εξήγησε ότι το κόστος που προέκυψε λόγω κορωνοϊού έφτασε περίπου τα 0,4 δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρο το έτος 2020. Σύμφωνα με τη φιλοδοξία της εταιρείας για μηδενικές εκπομπές, ο Looney δήλωσε ότι η BP έθεσε μια νέα στρατηγική για να γίνει μια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας και δημιούργησε μια επιχείρηση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Η BP ανακοίνωσε ότι αναμένει μια ομαλοποίηση των επί του παρόντος υψηλών επιπέδων αποθεμάτων πετρελαίου έως το 2021 με τη βοήθεια μίας περιορισμένης αύξησης από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ + σε συνδυασμό με ενεργή διαχείριση της αγοράς από τον ΟΠΕΚ +.

Η εταιρεία αναμένει ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου το 2021, ωστόσο, ανέφερε ότι η ταχύτητα και ο βαθμός ανάκαμψης θα εξαρτηθούν από κυβερνητικές πολιτικές και μεμονωμένες ενέργειες καθώς προχωρά η διανομή εμβολίων.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους με την υποστήριξη προγραμμάτων διάθεσης εμβολίων και της συνεχιζόμενης ενεργού διαχείρισης της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ +, αναμένεται να παραμείνουν εξαρτημένες από τις αποφάσεις του εν λόγω «κλαμπ» πετρελαιοπαραγωγών κρατών, καθώς και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες για τη διαχείριση της διάθεσης εμβολιασμού αλλά και περαιτέρω μέτρα ελέγχου του ιού, σημειώνει η BP.

Ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου Brent ήταν κατά μέσο όρο 41,84 δολάρια ανά βαρέλι το 2020, η BP δήλωσε ότι εκτιμά ότι το διεθνές σημείο αναφοράς θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 50 $ το βαρέλι μεταξύ 2021 και 2025 και στη συνέχεια θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στα 60 $ το βαρέλι μεταξύ 2030 και 2040 πριν μειωθεί στα 50 $ το βαρέλι ξανά το 2050.

«Η BP θεωρεί πιθανό έναν μόνιμο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του COVID-19, με πιθανό το ενδεχόμενο ασθενέστερης ζήτησης ενέργειας για μια διαρκή περίοδο», ανέφερε η εταιρεία. Η πετρελαϊκή πολυεθνική τόνισε, επίσης, ότι αναμένει επιτάχυνση του ρυθμού μετάβασης σε μία οικονομία και ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα μετά την πανδημία, καθώς οι χώρες επιδιώκουν οι οικονομίες τους να είναι πιο ανθεκτικές στο μέλλον.

(από energia.gr, 02/02/2021)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron