Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

To IENE Αντιμετωπίζει την Πανδημική Κρίση με ένα Διαφορετικό Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021

Μολονότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη εντείνουν τα μέτρα για να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, η ανάγκη για διάλογο και ανάλυση των τρεχόντων θεμάτων που αφορούν στην οικονομική, την περιφερειακή και την ενεργειακή πολιτική καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το IENE έχει προχωρήσει στον προγραμματισμό και τη διοργάνωση μιας σειράς δημόσιων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για το 2021 που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ενεργειακή αποδοτικότητα, την αποθήκευση ενέργειας και την απανθρακοποίηση, μέχρι το υδρογόνο, την πυρηνική ενέργεια και τα «πράσινα» υγρά καύσιμα.

Στην παρούσα φάση, όλες οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου προγραμματίζονται και υλοποιούνται διαδικτυακά, αλλά σε περίπτωση βελτίωσης των συνθηκών μελετάται ένα υβριδικό οργανωτικό μοντέλο, με το οποίο οι ομιλητές, οι ειδικοί και ένα περιορισμένο κοινό, μπορούν να συναντηθούν δια ζώσης, με τις διαδικασίες που μεταδίδονται online. Πρέπει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Μάιο, το IENE έχει πραγματοποιήσει διαδικτυακά σεμινάρια, συνέδρια και εκπαιδευτικά μαθήματα, αποκτώντας έτσι την απαραίτητη εμπειρία.

Αξιολογώντας αυτή την πρόσφατα αποκτηθείσα εμπειρία και ενισχυμένο χάρη στη διεύρυνση της εταιρικής βάσης του (βλ. ανακοίνωση της 23ης Οκτωβρίου σχετικά με την είσοδο νέων εταίρων από χώρες της ΝΑ. Ευρώπης) το Ινστιτούτο, θα προσεγγίσει, τους αμέσως επόμενους μήνες, τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, με μια θεματολογία που θα επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο, στα θέματα Ενεργειακής Μετάβασης.

Στις 12 Ιανουαρίου το Ινστιτούτο διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και τεράστια συμμετοχή, ένα ημερήσιο διαδικτυακό workshop για την ενεργειακή αποδοτικότητα στις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και τα δημόσια κτίρια. Παρόλο που η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην Ελλάδα, λόγω και του πρόσφατου κυβερνητικού προγράμματος για την ενεργειακή απόδοση των νοικοκυριών, εν τούτοις προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες που θα επιτρέψουν στο IENE να σχεδιάσει ένα παραπλήσιο workshop για την ΝΑ Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επίσης, στις 11 & 12 Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο, με την υποστήριξη κορυφαίων εκπροσώπων της αγοράς, συγκαλεί ένα μοναδικό συνέδριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να συζητήσει τις προοπτικές εισαγωγής των «πράσινων» υγρών καυσίμων (βλ. σχετικό banner για πλήρεις λεπτομέρειες και το πρόγραμμα του συνεδρίου).

Με το βλέμμα στο μέλλον, επεξεργαζόμαστε σχέδια για τη διοργάνωση τριών σημαντικών εκδηλώσεων πριν από τη θερινή περίοδο. Το συνέδριο με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση και ο ρόλος του Φυσικού Αερίου στη ΝΑ Ευρώπη», θα πραγματοποιηθεί υπό μορφή webinar, με διάρκεια δύο έως τρεις ώρες και θα διερευνήσει τις περιπλοκές που σχετίζονται με το πώς ταυτίζεται το φυσικό αέριο με την πολυσυζητημένη στρατηγική της Ε.Ε. για την Πράσινη Συμφωνία, η οποία σε αυτό το στάδιο, μοιάζει μονόπλευρη, αποσκοπώντας στον πλήρη αποκλεισμό του καυσίμου από το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα.

Μια άλλη σημαντική εκδήλωση, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί ως διαδικτυακό συνέδριο, τον ερχόμενο Μάιο, θα έχει ως θέμα «Ηλεκτρική Κινητικότητα και Έξυπνες Πόλεις» στο πλαίσιο της ΝΑ Ευρώπης. Το συνέδριο αποτελεί προάγγελο μιας ολοήμερης υβριδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην οποία θα συζητηθούν οι ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή. Επίσης, τον Ιούνιο, το IENE σκοπεύειι να κυκλοφορήσει και να δημοσιοποιήσει τη μεγάλη μελέτη του, "SEE Energy Outlook 2021" που έχει εκπονείται τους τελευταίους 18 μήνες.

Καθώς οι συνθήκες που αφορούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας παραμένουν ασαφείς, είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθούν σχέδια για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτός από μια συνοπτική περιγραφή του υφιστάμενου προγράμματος εκδηλώσεων, αν και λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας δεν θα ήταν σκόπιμο να ανακοινωθούν λεπτομέρειες. Αυτό που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε με κάποια βεβαιότητα είναι ότι προχωρούν κανονικά τα σχέδια που αφορούν στη διοργάνωση μιας σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες της ενέργειας και κρατικούς φορείς που συμμετέχουν σε ενεργειακά έργα. Αυτά περιλαμβάνουν θέματα όπως: Ενεργειακή αποδοτικότητα, Εισαγωγή στις ΑΠΕ, Διαχείριση ενεργειακών αγορών στον Ψηφιακό Κόσμο, Εισαγωγή στην Ενέργεια & Γεωπολιτική (3oς Κύκλος), Ανταγωνισμός στις ενεργειακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης κ.λπ.. Αξίζει να σημειώσουμε πως το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές Ενεργειακής Αποδοτικότητας¨, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Καθώς το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΙΕΝΕ, τα διαδικτυακά σεμινάρια και τα εκπαιδευτικά μαθήματα τίθενται σε εφαρμογή, θα αποστέλλονται λεπτομερείς ανακοινώσεις σε αυτό τον ιστότοπο απευθείας στα μέλη, μέσω εγκυκλίων, με το συνηθισμένο τρόπο.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron