Άρθρα-Αναλύσεις

Η Αλλαγή Πλεύσης των ΗΠΑ στην Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών – Τα Στοιχεία για την Ε.Ε.

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

Η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2050 στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα βασικό στόχο, με την WindEurope να αναφέρει πως τα επόμενα χρόνια θα χρηματοδοτηθούν υπεράκτια αιολικά ισχύος 7,1 GW. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, ο ευρωπαϊκός υπεράκτιος αιολικός τομέας προσέλκυσε πάνω από 26 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων το 2020, που αποτελεί ποσό ρεκόρ. Επίσης, εγκαταστάθηκαν 2,9 GW υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας, καταγράφοντας μια πτώση 20%, σε σύγκριση με το 2019. Αυτή τη στιγμή το δυναμικό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 25 GW, με το 42% να βρίσκεται στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου και προσδοκά να φτάσει τα 40 GW έως το έτος 2030. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής στα υπεράκτια αιολικά, καθώς μείωσαν πολύ το κόστος και  έχουν θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για περαιτέρω ανάπτυξη», λέει ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope.

Στο απώτερο μέλλον σχεδιάζονται, μεγάλα έργα στην Ευρώπη, όπως το Dog Farm Wind Wind Farm, το οποίο θα έχει συνολική χωρητικότητα 3,6 GW και το East Anglia Hub χωρητικότητας 3,1GW.

Παράλληλα, ο οργανισμός υπενθυμίζει τα εννέα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε πέντε χώρες της Ε.Ε  και συγκεκριμένα στην Ολλανδία με έργα ισχύος 1.493 MW, το Βέλγιο με έργα ισχύος 706 MW, το Ηνωμένο Βασίλειο με 483 MW και τη Γερμανία 219 MW. Επίσης η Πορτογαλία, σύμφωνα με τον οργανισμό, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου, συγχρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα NER300 της ΕΕ.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υστερούν καθώς το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη χώρα (Block Island Wind Farm), άρχισε να λειτουργεί, στα τέλη του 2016. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει μια διαφορετική κατεύθυνση.  Την Τετάρτη γνωστοποιήθηκε από το Bureau of Ocean Energy Management, ότι θα επαναληφθεί η περιβαλλοντική ανασκόπηση του έργου της Vineyard Wind. Η απόφαση αποκρυσταλλώνει την πεποίθηση της προεδρίας Μπάιντεν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί πως θα υποστηρίξει το έργο ως μέρος της ενεργειακής του ατζέντας, αλλά η άδεια του έργου καθυστέρησε επανειλημμένα λόγω ανησυχιών, ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην εμπορική αλιεία. Το έργο απέχει 15 μίλια από την ακτή της Μασαχουσέτης. Μόλις κατασκευαστεί, αναμένεται να παρέχει ενέργεια σε περισσότερα από 400.000 σπίτια της Μασαχουσέτης. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον οργανισμό καθώς ξεκινάμε μια βιομηχανία που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με καλή αμοιβή, ενώ θα λάβει επίσης ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε από την πλευρά της η εταιρεία.

Τέλος, ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ στοχεύουν πλέον να αυξήσουν την υπεράκτια αιολική τους χωρητικότητα στο εγγύς μέλλον. Αυτές περιλαμβάνουν τη Νέα Υόρκη, η οποία στοχεύει σε 9 GW έως το 2035, το Νιου Τζέρσεϋ, όπου οι αρχές στοχεύουν σε 7,5 GW έως το 2035 και τη Βιρτζίνια, η οποία θέλει να έχει 5,2 GW έως το 2034.

(του Δημήτρη Αβαρλή, energia.gr, 11/02/2021)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron