Ενεργειακή Επικαιρότητα

Τα «Σχήματα» της Ενεργειακής Δημοκρατίας – Η Πλατφόρμα της Genervest

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο η φράση «ενεργειακή δημοκρατία», εξαιτίας της ανόδου του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας. Ήδη  στην Ευρώπη έχουν ξεπηδήσει σχήματα που είχαν ως γνώμονα να βάλουν τον πολίτη μπροστά στην υπόθεση της παραγωγής ενέργειας και κατ’ επέκταση να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. Μια αντίστοιχη προσπάθεια έχει ξεκινήσει από συλλογικότητες και φορείς στην Ελλάδα.

Πολλές πόλεις στην Ευρώπη σήμερα πρωταγωνιστούν στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Μια από αυτές το Στρασβούργο, που στοχεύει το ενεργειακό σύστημα της περιοχής να προέρχεται κατά 40% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και σε αυτό το στόχο πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει η κοινότητα των πολιτών. Πολλά παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων έχουν αναδειχθεί έχοντας ενσωματώσει χιλιάδες πολίτες. Ένα από αυτά η Deltawind στην Ολλανδία η οποία παράγει ενέργεια για περισσότερους από 100.000 καταναλωτές, μέσω της λειτουργίας αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Στο Βέλγιο συστάθηκε ενεργειακή κοινότητα από πλευράς δήμου (Halle) με σκοπό την αντικατάσταση του δημόσιου φωτισμού, ενώ στο Oostende έχει δημιουργηθεί ένα συνεργατικό σχήμα που διαχειρίζεται ένα δίκτυο τηλεθέρμανσης. Επίσης, στην Ισπανία η ενεργειακή κοινότητα Som Energia αριθμεί 70.000 μέλη και παράγει 18.50GW/h το χρόνο, ενώ στην Πορτογαλία ο ενεργειακός συνεταιρισμός Coopernico διατηρεί 21 φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1.9 MWp.

Αυτή τη στιγμή εκτός από τη γραφειοκρατία αυτά τα μορφώματα έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη χρηματοδότησης. Τέσσερις μορφές χρηματοδότησης εμφανίζονται ως τα βασικότερα εργαλεία για τη στήριξη μιας ενεργειακής κοινότητας. Ειδικότερα, η σύναψη καταναλωτικού δανείου μεταξύ μιας τράπεζας και κάθε μέλους του συνεταιρισμού, με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ένας άλλος τρόπος χρηματοδότησης είναι με ίδια κεφάλαια (μετοχικό κεφάλαιο), ένα τρίτος η μίσθωση φωτοβολταϊκών και τέλος ο δανεισμός μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Στην Ελλάδα τα πρώτα της βήματα κάνει η πλατφόρμα Genervest που στηρίζεται από την Greenpeace και με τους δημιουργούς της να ευελπιστούν πως θα δοθεί η  δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν έργα ανανεώσιμης ενέργειας με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ενέργειας ξεκαθαρίζει πως στόχος είναι η στήριξη της ενεργειακής δημοκρατίας και κατ’ επέκταση των ενεργειακών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινώσει τη διάθεση ενός πακέτου 2,5 εκατ. ευρώ, τo οποίo μέσω του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος για την Απολιγνιτοποίηση θα διατεθεί από το Πράσινο Ταμείο για τις Ενεργειακές Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία εντός του 2021. Παράλληλα, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας αναφορικά με το θέμα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας σημείωσε πως «σχεδιάζουμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις πολυμελείς οικογένειες, για εκείνες που έχουν άτομα με αναπηρία, αλλά και για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπίσουμε καθοριστικά την ενεργειακή φτώχεια».

ου Δημήτρη Αβαρλή, από energia.gr, 19/03/2021)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron