Ενεργειακή Επικαιρότητα

Equinor και SSE Κατασκευάζουν την Πρώτη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με Υδρογόνο στον Κόσμο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

Μετά τη στρατηγική συνεργασία της με την BP για την ανάπτυξη έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργιας στις ΗΠΑ, η νορβηγική Equinor, της οποίας το 50% των μετοχών αποκτήθηκε από την πρώτη αντί 1,1 δισ. δολαρίων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο συνεργασιών της με την επίσης βρετανική επιχείρησης κοινής ωφελείας SSE, προκειμένου για την κατασκευή του πρώτου στον κόσμο εργοστασίου παραγωγής ενέργειας κατά 100% από υδρογόνο.

Πρόκειται για το σταθμό ενέργειας Keadby που αναμένεται να έχει μέγιστη ζήτηση υδρογόνου της τάξης των 1800 μεγαβάτ, θα παράγει 900 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και προβλέπεται πως θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην βορειοανατολική Αγγλία χάρη στον εξοοπλισμό του με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα. Το Keadby Hydrogen θα μπορέσει να συνδεθεί με το βρετανικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας πριν από το τέλος της δεκαετίας. Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται όταν καίγεται το φυσικό αέριο θα δεσμεύεται και θα αποθηκεύεται μόνιμα κάτω από τον πυθμένα της νότιας Βόρειας Θάλασσας. Οι εργασίες κατασκευής του σταθμού ενέργειας Keadby 3, προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2027, με την Equinor και την SSE να σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για άδειας ανάπτυξης και λειτουργίας στο επόμενο δίμηνο.

Η Equinor συμμετέχει ακόμη σε ένα έργο παραγωγής υδρογόνου από φυσικό αέριο, στο Saltend Chemicals Park που βρίσκεται στην περιοχή του Ηull, παράλληλα με τη δέσμευση και αποθήκευση CO2. Το έργο είναι σε θέση να τροφοδοτεί με υδρογόνο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, το σταθμό παραγωγής ενέργειας υδρογόνου Keadby, όπως ανέφερε η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία. 

Η Βρετανία στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, παρέχοντας οικονομική στήριξη σε ορισμένα έργα απανθρακοποίησης. Θυμίζουμε ότι το πράσινο υδρογόνο θεωρείται ως ο διάδοχος του φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, που θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης Ο μεγαλύτερος όγκος του υδρογόνου στον κόσμο παράγεται σήμερα με τη μέθοδο της αναμόρφωσης του φυσικού αερίου, αλλά η διαδικασία εκπέμπει επίσης CO2 και δεν είναι βιώσιμη, με τη μέθοδο δέσμευσης άνθρακα να μπορούσε, όμως, να μειώσει τις σχετικές εκπομπές σε ποσοστό 90%.

Το υδρογόνο που απαντάται σχεδόν παντού, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί στη φύση ως ξεχωριστό στοιχείο αποτελεί πρώτη ύλη για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών έργων αλλά και ένα πολύ σημαντικό καύσιμο που επαρκεί για να τροφοδοτήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της κοινωνίας, από την ηλεκτροδότηση οικιών, κτιρίων και επιχειρήσεων μέχρι τις μεταφορές.     

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 09/04/2021)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron