Ενεργειακή Επικαιρότητα

Ο Τυφώνας «Δένδιας» Ξαναχτυπά: Τάσσεται Κατά της Παραγωγής Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα φαίνεται να ξετύλιξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας  με συνέντευξή του στο Arab News. Μετά την αναταραχή που πυροδότησε η προ ημερών εμφάνισή του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Δένδιας βάζει, τώρα, δυναμίτη στην εκπεφρασμένη, τα τελευταία χρόνια, πολιτική της χώρας να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες.

Ο  κ. Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν  πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο, για να βρει πετρέλαιο, για έναν πολύ, πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό από ότι, για παράδειγμα, στην Σαουδική Αραβία. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου. Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο αποτελεί έναν παράδεισο στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ενεργειακό εφοδιασμό και να έχει πολύ καλές σχέσεις με το Σαουδαραβικό Βασίλειο, όμω η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου!»

Οι δηλώσεις Δένδια γίνονται σε μια στιγμή κατά την οποία ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι θα εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος ερευνών και γεωτρήσεων στις περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί, εν τούτοις παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών αδειών ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες. Θυμίζουμε ότι στην αναπτυξιακή μελέτη για την ελληνική οικονομία που συνέταξε η Επιτροπή Πισσαρίδη αναφέρει πως ο τομέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μπορεί να διευρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο καθώς και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Από το σημείο αυτό μέχρι  τη γενικότερη αμηχανία της πολιτικής ηγεσίας στο θέμα υπάρχει τεράστια απόσταση. Την ώρα που κυριαρχούν οι δηλώσεις για την προσήλωση της χώρας στην εκπλήρωση των στόχων του ΕΣΕΚ για την καθαρή ενέργεια, απουσιάζει κάθε αναφορά στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση των ερευνητικών γεωτρήσεων. Η τακτική αυτή είναι που οδήγησε κατά τα φαινόμενα στην αποχώρηση της ισπανικής Repsol από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και ενδεχομένως και από τις άλλες περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί στο Ιόνιο και τα Ιωάννινα.

Οι πρωτοφανείς δηλώσεις Δένδια έρχονται να ανατρέψουν, επίσης και τα όσα συμπεραίνουν σε πολλές μελέτες, αναλύσεις και  άρθρα, έγκριτοι αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο μακρύς δρόμος για την επικράτηση ενός οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα δεν πρόκειται να διανυθεί δίχως τη συμβολή των ορυκτών καυσίμων, ιδίως όμως του φυσικού αερίου που σύμφωνα με τον επίσημο χαρακτηρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρησιμοποθηθεί ως καύσιμο-γέφυρα για την Ενεργειακή Μετάβαση. 

Βλ. σχετ.: Κύκλοι ΥΠΕΞ για Δηλώσεις Δένδια: «Δεν Αφορούν το Υπάρχον Ενεργειακό Πρόγραμμα – Η Κυβέρνηση Υπηρετεί την Παγκόσμια Τάση προς τις ΑΠΕ»

(του Αδάμ Αδαπόπουλου, energia.gr, 22/04/2021)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron