Άρθρα-Αναλύσεις

Οι Δυσκολίες της Ενεργειακής Μετάβασης – Η Περίπτωση της Ιρλανδίας

Ημ/νία δημοσίευσης: Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

του Δημήτρη Αβαρλή

Ο αργός ρυθμός με τον οποίο εφαρμόζεται η αλλαγή πολιτικής στον ενεργειακό τομέα, η έλλειψη συνεκτικής οικονομικής ανάλυσης αποτελούν εμπόδια που αντιμετωπίζει μια χώρα που επιδιώκει την ενεργειακή της μετάβαση σε πιο φιλικές για το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας γίνεται λόγος για την «πιο δύσκολη ενεργειακή μετάβαση».

Οι ανοιχτές εκκρεμότητες που συνδέονται με το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης παρατείνει την ανησυχία για πιθανές διακοπές ρεύματος στη χώρα αυτό το χειμώνα. Η Ιρλανδία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απειλές για το ηλεκτρικό δίκτυο στο μέλλον καθώς η ζήτηση αυξάνεται.

«Το κόστος των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια σύγχρονη κοινωνία είναι τεράστιο», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών και ενεργειακός εμπειρογνώμονας Τζον Φιτζέραλντ στον ιστότοπο The Journal. Παράλληλα, η Ιρλανδική Ακαδημία Μηχανικών κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δημοσιεύσουν μια ολοκληρωμένη οικονομική ανάλυση, που θα αναφέρεται στις πιθανές αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε έκθεση της πραγματεύεται το ζήτημα των ρυθμίσεων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου για τη χώρα "δεδομένου ότι τα ιρλανδικά αποθέματα φυσικού αερίου θα εξαντληθούν πλήρως έως το 2030".

Τον Ιούνιο, ο φορέας εκμετάλλευσης του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας(EirGrid), προειδοποίησε για το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος φέτος το χειμώνα λόγω των αναμενόμενων ελλείψεων στον εφοδιασμό. Η κύρια αιτία της μειωμένης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κλείσιμο δύο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, οι οποίοι ήταν εκτός λειτουργίας από τον περασμένο χειμώνα, περιμένοντας επισκευές. Αυτοί οι δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρήγαγαν περίπου το 15% της συμβατικής παραγωγής της Ιρλανδίας. Έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες σχετικά με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τους μεγάλους χρήστες ενέργειας. Μια έκθεση του EirGrid από πέρυσι προβλέπει ότι έως το 2030 θα αποτελούν το 27% της ενεργειακής κατανάλωσης της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδική Ακαδημία Μηχανικών ανέφερε επίσης ότι το γεγονός ότι μια ανεπτυγμένη οικονομία όπως η Ιρλανδία, η οποία ιστορικά είχε ένα εξαιρετικά αξιόπιστο σύστημα ενέργειας, πρέπει ξαφνικά να προτείνει τη μίσθωση εκατοντάδων MW μονάδων παραγωγής σε προσωρινή βάση για την κάλυψη της αιχμής της ζήτησης, θα δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στις βιομηχανίες που εξετάζουν επενδύσεις στην Ιρλανδία.

Πάντως, ο Michael McGrath, υπουργός δημοσίων δαπανών και μεταρρυθμίσεων, έχει ορίσει το Cork ως σημαντική περιοχή στην προσπάθεια της χώρας να μειώσει τις εκπομπές των CO2 κατά τα επόμενα χρόνια και την επίτευξη των ενεργειακών στόχων. Μιλώντας για τις δυνατότητες των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ότι υπήρχε μια έλλειψη πολιτικής τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις δράσεις για το κλίμα, αλλά ότι η χώρα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο ήδη για να το διορθώσει. Για πρώτη φορά, η χώρα έχει θεσπίσει ένα εθνικό πλαίσιο θαλάσσιου σχεδιασμού, το οποίο θα δώσει ώθηση στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, που θα παίξουν τόσο σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας τα επόμενα χρόνια. Στόχος όπως είπε από το 43% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές η χώρα να φθάσει στο 70% τα επόμενα χρόνια.

(από energia.gr, 17/09/2021)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron