Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Παρουσίαση Έκθεσης «Ο Κομβικός Ρόλος της Ενέργειας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η Ανάγκη για Επενδύσεις στην Παραγωγή»

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Το ΙΕΝΕ πραγματοποίησε εχθές 20/10/2021, ειδική διαδικτυακή παρουσίαση της Έκθεσης «Ο Κομβικός Ρόλος της Ενέργειας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η Ανάγκη για Επενδύσεις στην Παραγωγή» με συμμετέχοντες ομιλητές την κα Ειρήνη Τερζίδου - Επιστημονική Συνεργάτης του ΙΕΝΕ, την κα Θωμαΐδα Ευτυχίδου - Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον κ. Αθανάσιο Σαββάκη -Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τον κ. Στέλιο Ψωμά – Σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών και τον κ. Χρήστο Δήμα -Μέλος ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο κ. Σταμπολής – Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΝΕ.

Τις εργασίες της διαδικτυακής παρουσίασης ξεκίνησε με εισαγωγικά σχόλια ο κ. Σταμπολής.

Ακολούθησε η παρουσίαση της ειδικής έκθεσης από την κ. Τερζίδου (για την παρουσίαση πατήστε εδώ), όπου αναδείχτηκε η ηχηρή απουσία από τις επιδοτούμενες επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0», της ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής εξαρτημάτων/συστημάτων για έργα ΑΠΕ και έργα υποδομής, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία εγχώριας τεχνογνωσίας, απασχόλησης και εγχώριας προστιθέμενης αξίας. 

Παίρνοντας τον λόγο η κα Ευτυχίδου τόνισε ότι από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής έχει δοθεί έμφαση στο υδρογόνο, όπου υπάρχει στόχευση για συγκεκριμένα projects μέσω των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI’s).  Αυτό δε στερεί τη δυνατότητα να διευρυνθεί το αντικείμενο της βιομηχανικής παραγωγής για να καλύψει προϊόντα και συστήματα του ενεργειακού τομέα.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Σαββάκη, ο οποίος εξέθεσε την άποψη ότι η ενεργειακή μετάβαση δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθούν υποδομές, να επεκταθεί η βιομηχανική παραγωγή και να αυξηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Σε ότι αφορά τα προϊόντα του ενεργειακού τομέα υπάρχει πράγματι η δυνατότητα για αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής, από το 15% της εγχώριας προστιθέμενης αξίας σήμερα στο 30%, προσελκύοντας επενδύσεις 4 δις μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. 

Από πλευράς του ο κ. Ψωμάς έκανε σαφές πως σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί την Κίνα, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε εξοπλισμό για φωτοβολταϊκά έργα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας σε προϊόντα ΑΠΕ, αλλά θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινήσεις για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. 

Τελευταίος ομιλητής ο κ. Δήμας επεσήμανε την ανάγκη διευθέτησης του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο έχει αργήσει, αλλά θα διευκολύνει τις εφαρμογές και άρα θα δημιουργήσει δυνατότητες για εγχώρια βιομηχανία παραγωγής προϊόντων για έργα ΑΠΕ.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση των ομιλητών καθώς και με συμπεράσματα από τον κ. Σταμπολή.

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron