Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Συμμετοχή του Προέδρου του ΙΕΝΕ στην εκδήλωση «Καλάβρυτα 2031»

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021

Αποδεχόμενος πρόσκληση του Προέδρου της ‘Ενωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Ευθύμιου Βαζαίου, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής συμμετείχε στην Ημερίδα «Καλάβρυτα 2031-Αναπτυξιακές Προοπτικές της Ορεινής Περιοχής Καλαβρύτων» η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Καλαβρύτων την Παρασκευή 29, Οκτωβρίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση. 

Βασικό θέμα της Ημερίδας ήταν η ανασκόπηση των αναπτυξιακών προοπτικών και προκλήσεων της ευρύτερης περιοχής Καλαβρύτων υπό το πρίσμα της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, της περαιτέρω ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, της ανάγκης ενός ολοκληρωμένου αστικού και περιαστικού χωροταξικού σχεδιασμού με παράλληλη  αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι ομιλίες της επίλεκτης ομάδας εισηγητών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Καλαβρυτινών που αγωνιούν για την ανάπτυξη και πρόοδο της περιοχής τους που τυγχάνει να είναι από τις ομορφότερες και ιστορικά πλέον καταξιωμένες στην Ελλάδα και ευρύτερα. 

Μεταξύ των ομιλητών που έλαβαν μέρος στην εν λόγω Ημερίδα ήταν ο καθηγ. Πάρις Τσάρτας και η Δρ. Ε.Σαραντάκου που ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, οι καθηγητές Δημ. Χριστοδούλου και Γ. Μαστρογιαννόπουλος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που μίλησαν για την αγροτική οικονομία της περιοχής και την έξυπνη γεωργία και ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος Σ. Σαμαρτζόπουλος που αναφέρθηκε στον αστικό και χωροταξικό σχεδιασμό.  

Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής που μίλησε με θέμα την « Στρατηγική για Εθνική Ενεργειακή Ανεξαρτησία και τον Ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» Εμπνευσμένος από την ηρωική ιστορία των Καλαβρύτων ο Κ. Σταμπολής στο πρώτο μέρος της ομιλίας του έκανε αναφορά στην Ελληνική Επανάσταση, το λίκνο της οποίας είναι τα Καλάβρυτα, και τα μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε σε επίπεδο στρατηγικής από τον επαναστατικό αγώνα που παρά τις όποιες αντιξοότητες και αρνητική γεωπολιτική συγκυρία στην Ευρώπη εκείνη την εποχή στέφθηκε με επιτυχία και οδήγησε στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Με την ίδια ζέση, παρατήρησε ο ομιλητής, θα πρέπει σήμερα να επιδιώξουμε την εθνική ενεργειακή μας ανεξαρτησία , αξιοποιώντας όλες ανεξαιρέτως τις εγχώριες πηγές ενέργειας, ορυκτές και ανανεώσιμες. 

Η καταχρεωμένη οικονομικά Ελλάδα, δεν έχει την πολυτέλεια να μην αναπτύξει όλες τις πηγές ενέργειας που διαθέτει την στιγμή που αυξάνεται χρόνο με χρόνο η ενεργειακή της εξάρτηση, υπογράμμισε ο Κ. Σταμπολής. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση των εντοπισθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αφού αυτό θα ενισχύσει οικονομικά την χώρα και ταυτόχρονα θα την οδηγήσει στην απόκτηση στρατηγικής αυτονομίας, το οποίο και είναι το ζητούμενο σε μια περίοδο που η Ελλάδα δέχεται συνεχείς απειλές από τους εξ ανατολών γείτονες της. 

Τελειώνοντας την παρέμβαση του ο Κ.Σταμπολής αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των ΑΠΕ και τις εφαρμογές σε τοπικό επίπεδο όπως είναι η ευρύτερη περιοχή Καλαβρύτων. Η αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας μπορεί να γίνει με τρόπο που δεν επιβαρύνει αρνητικά το περιβάλλον αρκεί να ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα και να έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες μελέτες ενώ εξ ίσου μεγάλες δυνατότητες για τοπικές εφαρμογές παρουσιάζει η χαμηλής ενθαλπία γεωθερμία και η βιομάζα, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ. Την  πλήρη παρουσίαση του Κ.Σταμπολή θα την βρείτε εδώ.

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron