Δελτία Τύπου

25ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021» -Οι εφικτές λύσεις για την ενεργειακή μετάβαση στο επίκεντρο

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021

Τον σημαντικό ρόλο του ενεργειακού τομέα για την οικονομία και την ανάπτυξη σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπης πρόκειται να αναδείξει για μία ακόμα φορά το 25o ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 1-2 Δεκεμβρίου 2021 στην Αθήνα. Το Συνέδριο, που είναι επετειακό έχοντας κλείσει 25 χρόνια συνεχούς οργάνωσης, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φέτος θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει για ακόμα μία χρονιά ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις επικρατούσες τάσεις και προοπτικές μέσα από τεκμηριωμένες παρουσιάσεις, να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Παραδοσιακά, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της γεωπολιτικής. Φέτος το Συνέδριο έχει ως ειδικό θέμα την “Ενεργειακή Μετάβαση και Εφικτές Λύσεις – Διεθνείς και Περιφερειακές Παράμετροι”, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει τις σοβαρές δυσκολίες που εμπεριέχει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης και την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα βασίζονται σε δοκιμασμένες τεχνολογίες και θα είναι ανταγωνιστικές από πλευράς κόστους. Παράλληλα, θα γίνει μια επισκόπηση των υπό διαμόρφωση τεχνολογιών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα σε μελλοντικό χρόνο.

Θέτοντας στο μικροσκόπιο το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση έχει αποκτήσει νέα διάσταση, σε μία συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Σήμερα, το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον μεταβάλλεται ριζικά, καθώς η πορεία προς την απανθρακοποίηση κερδίζει συνεχώς έδαφος ενώ απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την προσαρμογή των ενεργειακών αγορών, την διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και την αποδοχή, από πλευράς καταναλωτών, της νέας πραγματικότητας.

Σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με τις νέες τεχνολογίες και τις γεωπολιτικές παραμέτρους να διαδραματίζουν καίριο ρόλο, προκύπτουν νέες προκλήσεις αλλά αναδύονται και ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που τίθεται και θα εξεταστεί σε βάθος στο επερχόμενο συνέδριο του ΙΕΝΕ είναι η αναζήτηση τρόπων για την διαμόρφωση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες και τους οργανισμούς, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου στρατηγικού σχεδιασμού που απαιτείται για την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, όπου η ενεργειακή ασφάλεια και ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος (λ.χ. εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας, νέα δομή αγορών, target model, περιορισμός των εκπομπών CO2 κλπ.) αναδεικνύονται ως κυρίαρχα θέματα.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν 70 και πλέον διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό προερχόμενοι από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις αναμένεται να κάνουν καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες και έγκυροι αναλυτές.

Βασικοί χορηγοί του Συνεδρίου είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), η δικηγορική εταιρεία KG Law, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες ENERGEAN, ENSCO, και GreenTop.

Για περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα του Συνεδρίου, τους επιβεβαιωμένους ομιλητές αλλά και εγγραφή κάντε κλικ εδώ.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron