Ενεργειακή Επικαιρότητα

Κορυφαίοι Κατασκευαστές Δεσμεύτηκαν για Καθαρά Οχήματα έως το 2040, Αλλά Υπάρχουν και Εξαιρέσεις

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021

Είκοσι τέσσερις χώρες και μια ομάδα κορυφαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν την εποχή των οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα έως το 2040 «ή νωρίτερα», σε μια σημαντική νέα δέσμευση που ορίστηκε στο Cop26. Η συμφωνία για την πώληση μόνο οχημάτων μηδενικών εκπομπών από αυτή τη στιγμή, που παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη την Πέμπτη, περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία είχαν ήδη συμφωνήσει να καταργήσουν σταδιακά νέα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ. πωλήσεις έως το 2030.

Η Ford, η Mercedes, η Volvo και η Mercedes-Benz είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που υπέγραψαν τη συμφωνία, δεσμευόμενες να επιτύχουν τον στόχο έως το 2035 σε «ηγετικές αγορές», όπως και πολλές πόλεις και περιφερειακές κυβερνήσεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και η Αυστραλιανή Πρωτεύουσα Εδαφος.

Μια άλλη ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κένυας, συμφώνησαν να «εργαστούν εντατικά για την επιτάχυνση της διάδοσης» οχημάτων μηδενικών εκπομπών, ενώ μια ομάδα χρηματοδότων και ιδιοκτητών στόλων έχουν επίσης δεσμευτεί να καταργήσουν σταδιακά τα αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.

Αλλά η συμφωνία είναι επίσης αξιοσημείωτη για τις απουσίες της, με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία, τα μεγαθήρια της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, να αρνούνται να υπογράψουν. Η Volkswagen και η Toyota επίσης δεν έχουν μπει στη συμφωνία, μαζί με τη BMW, η οποία δήλωσε στους Financial Times ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη της παγκόσμιας υποδομής για την υποστήριξη μιας πλήρους στροφής προς οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων». Η Toyota από την πλευρά της δήλωσε: «Παρόλο που απέχουμε να συμμετάσχουμε στη δήλωση, μοιραζόμαστε το ίδιο πνεύμα και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και παραμένουμε ανοιχτοί στη συνεργασία και τη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους. Η Toyota θα συνεχίσει να συνεισφέρει καταβάλλοντας τις καλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα».

(από energia.gr, 11/11/2021)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2023 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron