Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Σταμπολής για τα 25 Χρόνια «Ενέργεια & Ανάπτυξη»: «Κοσμογονία για τον Ενεργειακό Τομέα της Χώρας Από το 1996 – Από την Πρόκληση της Απελευθέρωσης της Αγοράς στον Στόχο της Εξασφάλισης Ενεργειακής Ασφάλειας για Όλους»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

η παραγωγή, διανομή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μια αυστηρά μονοπωλιακή υπόθεση της ΔΕΗ.

Σήμερα, η ενεργειακή κατάσταση της χώρας μας έχει αλλάξει άρδην, χάρη στη σημαντική διαφοροποίηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου, με διείσδυση του φυσικού αερίου στο 20% το 2019 και των ΑΠΕ στο 13% της ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης και με ταυτόχρονη μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη, λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής απολιγνιτοποίησης. Οι σύγχρονες προκλήσεις είναι τελείως διαφορετικές και έχουν σχέση κυρίως με την ενεργειακή μετάβαση σε ένα περιβάλλον καθαρών καυσίμων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση των τιμών και με απόλυτη εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για όλους». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταμπολής, σκοπός της ακολουθούμενης πολιτικής, συνεπώς, πρέπει να είναι η παροχή αδιάλειπτης και καθαρής ενέργειας σε λογικές τιμές «ώστε να μην καταλήξουμε να επαληθεύσουμε τον Γέρο της Δημοκρατίας, τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου, με τους αριθμούς – εν προκειμένω των ‘πράσινων’ στόχων – να ευημερούν αλλά με τους ανθρώπους να πένονται, αντιμέτωποι με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας».

Όπως υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση προς το Συνέδριο ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι επενδύσεις και η χρηματοδότησή τους, αφού αυτές θα πρέπει να εξασφαλισθούν σε βάθος χρόνου και μάλιστα με πρόσβαση στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και μεγάλου τμήματος των νοικοκυριών. «Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη των Green Bonds, ενός τομέα που ήδη εργάζεται συστηματικά το ΙΕΝΕ, πρόκειται μαζί με την σωστή εφαρμογή κριτηρίων ESG να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος μέσα στα επόμενα χρόνια που θα διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα της ενεργειακής μετάβασης», επισήμανε ο κ. Σταμπολής.

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron