Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Άδ. Γεωργιάδης στο 25ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ: «Ύψιστη Πολιτική Προτεραιότητα η Ενεργειακή Μετάβαση της Βιομηχανίας»

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Σε μια μεστή ημέρα τόσο από πλευράς συμμετοχών προσωπικοτήτων κύρους από το χώρο της πολιτικής, των φορέων και των επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου, όσο και από πλευράς ουσίας, το μήνυμα που κυριάρχησε ήταν εκείνο της άμεσης ανάγκης να ληφθούν άμεσα και συντονισμένα μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, τη διασφάλιση συνθηκών ενεργειακής επάρκειας και της παροχής άφθονης και σε προσιτές τιμές, ηλεκτρικής ενέργειας για όλους. 

Ισχυρή ήταν η παρουσία κορυφαίων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αντιπρόεδρος της ΝΔ στον χαιρετισμό του,  αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, αλλά να συμπλεύσει με τον πανευρωπαϊκό στόχο για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Ο Υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για την ανάγκη επίσπευσης λύσεων για αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, ενώ επικεντρώθηκε και στη μεγάλη έκρηξη των ενεργειακών τιμών που επηρεάζει τον πληθωρισμό και τις ζωές όλων μας, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η επιτάχυνση των στόχων της Ε.Ε. για την Ενεργειακή Μετάβαση πιέζει το σύστημα, κάνει πιο πολύτιμο το φ. αέριο και μεγιστοποιεί τη δυνατότητα των παρόχων φ. αερίου να αυξάνουν τις τιμές», υπογράμμισε.

«Σε αυτή τη νέα εποχή που ξημερώνει πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους, όχι κομματικά και πολιτικά αλλά με λίγη σοβαρότητα. Πρέπει να πάμε όσο το δυνατό γρηγορότερα στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ επειδή είναι σύμφυτο με την ευρωπαϊκή πολιτική, άρα βάζει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα και επειδή είναι σύμφυτο με τις αντικειμενικές δυνατότητες της χώρας μας που έχει αφθονία ηλιακού και αιολικού δυναμικού. Θα ήταν ανοησία, ως ένα βαθμό, να μην  το αξιοποιήσει επειδή, όπως εξελίσσεται η παγκόσμια ενεργειακή αγορά οι ΑΠΕ είναι πλέον και η φθηνότερη μορφή ενέργειας. Άρα, όσο αυξάνεται η παρουσία των ΑΠΕ στο μίγμα τόσο θα μειώνονται οι τιμές και τόσο λιγότερο θα εξαρτώμαστε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν είναι εύκολο όμως να συνειδητοποιήσουμε αυτά τα αυτονόητα πράγματα στην Ελλάδα,  λόγω νοοτροπίας. Όμως αυτό καθυστερεί πάρα πολύ τις εγκρίσεις τις επενδύσεις αυξάνει το κόστος της ενέργειας και κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη. Μίλησε για τις αποφάσεις και δράσεις της κυβέρνησης ώστε να γίνει ταχύτερα η μετάβαση των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών σε μια άλλου τύπου οικονομία που θα στηρίζεται σε πιο πολυσχιδείς επενδύσεις  είπε πως όλα βαίνουν καλώς, έχουν εξασφαλίστεί οι αναγκαίοι πόροι, το σχέδιο έχει ετοιμαστεί,  ο Νόμος θα είναι εξαιρετικά λειτουργικός και με μικρή γραφειοκρατία  ώστε να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έχουμε προσελκύσει αρκετές επενδύσεις (RWE), αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο White Dragon για την παραγωγή υδρογόνου στην Δυτ. Μακεδονία, που αν προχωρήσει θα είναι ένα τεράστιο εθνικό project, όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα που έχει η χώρα, μέσω του Enterprise Greece αλλά και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων να προσελκύσει «ασταμάτητες» επενδύσεις μεγάλων έργων ΑΠΕ.

Ο κ. Γεωργιάδης, σχολίασε με το δικό του τρόπο τις αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία συνωμοσία για την εγκατάστασή τους.  «Απλώς τοποθετούμε τις ανεμογεννήτριες εκεί που υπάρχει άνεμος», είπε χαρακτηριστικά.    

«Ο χρόνος είναι χρήμα και δεν υπάρχει χρόνος για διχασμό. Σε αυτή την Ευρώπη της πράσινης ενέργειας θέλουμε να είμαστε κι εμείς όλοι οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου και του νέου νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων περιστρέφονται γύρω από την πράσινη ενέργεια και σε αυτήν, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα», είπε ο Υπουργός.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να μιλήσει για την ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, παραδεχόμενος ότι παρατηρούνται απαράδεκτες καθυστερήσεις σε αυτό το σημείο, ενώ αναφέρθηκε και στα οφέλη που θα φέρει για τους καταναλωτές το net metering.  

«Το μεγάλο στοίχημα είναι είναι να μη διστάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την αύξηση της ελληνικής προστιθέμενης αξίας, ιδίως στις εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων. «Ψάχνουμε τα καλά προγράμματα και περιμένουμε να μας τα που αν προκύψουν γρήγορα, θα εξασφαλίσουν την απορρόφηση των πόρων», ενώ τόνισε πως το κομμάτι που αφορά στην ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας στις ΑΠΕ, αποτελεί υψίστη πολιτική του προτεραιότητα που τη θεωρεί κομβικό τμήμα επιβίωσης και μακροημέρευσης της ελληνικής βιομηχανίας.  

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το 25ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021» του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα των ημερών και στην κρίση τιμών καθώς και στα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνησης προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που όπως είπε, απειλεί να ναρκοθετήσει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης. «Είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη που αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις τιμές στις διεθνείς αγορές ενέργειας και προσαρμόζουμε, ανάλογα τα μέτρα».

«Το βασικό δίδαγμα από αυτή την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία με έμφαση στην πράσινη οικονομία και το σεβασμό στο περιβάλλον.»  Μίλησε ακόμη για τον κλιματικό νόμο που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Ο κλιματικός νόμος είναι ο πρώτος ανάλογος στην ιστορία του ελληνικού κράτους και αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για τη μετάβασή της στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», τόνισε. Είπε τέλος ότι το Υπουργείο έχει έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την περαιτέρω απλοποίηση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σε συνδυασμό με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με Κύπρο Ισραήλ και Αίγυπτο για ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στις συνέργειες στην αγορά φυσικού αερίου ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική θέση της χώρας στην ΝΑ Ευρώπη. Θέλουμε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να συμβάλει καθοριστικά στο ευρωπαίκό όραμα για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», υπογράμμισε ο Υπουργός ΠΕΝ.

Στην παρέμβασή της, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου είπε πως μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες προσδοκίες αλλά και τις ίδιες ανησυχίες τόσο όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, όσο και σε ό,τι αφορά στην αγορά ηλεκτρισμού και τόνισε πως δεν μπορούμε να σκεπάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αποκάλυψε δε πως λαμβάνει, καθημερινά, δεκάδες επιστολές πολιτών με φωτογραφίες λογαριασμών ρεύματος, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος που υφίσταται σήμερα στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

«Ευελπιστώ με αυτά που ακούω και από τους ειδήμονες ότι η κρίση θα είναι παροδική», είπε αλλά ακόμη και αν αναμένουμε μια κάποια αποκλιμάκωση πτώση των τιμών στους πρώτους μήνες του 2022, το μέσο επίπεδο τιμών χονδρικής δεν παύει να είναι υψηλότερος από εκείνο των προηγούμενων ετών», παραδέχτηκε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες και δράσεις του ΥΠΕΝ το οποίο επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για να απλώσει ένα δίκτυ ασφαλείας (επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος όλων των καταναλωτών, έκπτωση ΔΕΠΑ στο φ. αέριο, αναστολή χρεώσεων χρήσης δικτύου αερίου στους οικιακούς καταναλωτές και στη βιομηχανία κλπ ) σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, αν και «στο βαθμό που μπορούμε, επειδή είναι και μετρημένα τα κουκιά», και όπως είπε χαρακτηριστικά, «γνωρίζω πως αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά.»

Αναφέρθηκε ακόμη στο αίτημα που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν για παράταση της διακοψιμότητας, αλλά και στην υποβολή, στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ενός νέου φακέλου για το λεγόμενο «green pool» σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανακούφιση της βιομηχανίας, ενώ είπε πως το Υπουργείο επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο μείωσης των χρεώσεων χρήσης συστήματος για τους ενεργοβόρους καταναλωτές, αλλά παραδέχτηκε πως αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να εξαλείψουν τις αυξήσεις των τιμών ρεύματος, «αλλά είναι μια καλή βάση σχεδιασμού».

Ομολόγησε ακόμη πως τη φοβίζει το επερχόμενο κύμα αδυναμίας αποπληρωμής των λογαριασμών και γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε, το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εξετάσουν την πιθανότητα να προσφέρου εξατομικευμένους διακανονισμούς με τους πελάτες τους.

Υποστήριξε, επίσης, πως μια χώρα δεν μπορεί από μόνη της να ανταπεξέλθει σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση γι΄αυτό και η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει τα οποία μέτρα να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συντονισμένο τρόπο και αναφέρθηκε στην γαλλική πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, και αναφέρει πως χρειάζεται να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε κατά πρώτον, οι καταναλωτές θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη των τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών ρύπων από τώρα, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αστάθεια στις αγορές φ. αερίου και κατά δεύτερον, η ρύθμιση της αγοράς να προσαρμοστεί στον κεντρικό ρόλο των ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 και να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των μακροπρόθεσμων συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε όλοι οι καταναλωτές να έχουν αδιάλειπτη τροφοδοσία φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές.

Η Γενική Γραμματέας επιδαψίλευσε, ακόμη, τα εύσημα στους πολίτες που όπως είπε, έχουν επιδείξει, έως τώρα, μια εξαιρετική ωριμότητα και αποδοχή στην κλιματική πολιτική της κυβέρνησης και αυτή την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο εθνικό σχέδιο για μια οικονομία μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα δεν πρέπει να την καταστρέψουμε, τόνισε.          

Τέλος αποκάλυψε πως την Τρίτη, το Υπουργείο έλαβε από την Κομισιόν τη γνώμη της για το ελληνικό market reform plan που είχε τεθεί σε διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κα Σδούκου, η Επιτροπή επικροτεί τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί για να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της αγοράς, ιδίως σε ό,τι αφορά στην επάρκεια ισχύος. Η Κομισιόν εστιάζει, συνέχισε, στην έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στον τρόπο με τον οποίο αυτές θα υλοποιηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, είπε πως μεταξύ άλλων, η Κομισιόν θεωρεί ως πολύ σημαντικό το ζήτημα της αύξησης της ρευστότητας της προθεσμιακής αγοράς, με την κα Σδούκου να παρατηρεί πως μετά την ολοκλήρωση της υποχρέωσης που είχε αναλάβει να επιλύσει την μακροχρόνια εκκρεμότητα με το λεγόμενο antitrust case της ΔΕΗ και με αυτό το μέτροι προσβλέπουν και οι δύο πλευρές –Κυβέρνηση και Επιτροπή-  σε μια αύξηση των ποσοτήτων ενέργειας που θα είναι διαθέσιμη στην ελληνική προθεσμιακή αγορά και οι οποίες θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες, να αντισταθμίζουν καλύτερα την αστάθεια των τιμών.

Τέλος, ένα άλλο σχόλιο της Κομισιόν, αφορά, συνέχισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, στην ενδοημερήσια αγορά που πάσχει, με τη σειρά της, από χαμηλά επίπεδα ρευστότητας, "όμως τα μέτρα που έχει προτείνει η χώρα για τη συμμετοχή του demand response στην αγορά αυτή και την αποθήκευση στην αγορά εξισορρόπησης και την ευθύνη εξισορρόπησης των ΑΠΕ, κρίνει ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ενδοημερήσια ρευστότητα."     

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron