Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ομιλία - Σεμινάριο του Προέδρου του ΙΕΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021

Αποδεχόμενος πρόσκληση του καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, τέως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2012 - 2015) και νυν Διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος « Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» στο ΠΑΠΕΙ, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Πειραιά το απόγευμα της 19ης Νοεμβρίου και συμμετείχε σε ειδικό σεμινάριο με την συμμετοχή 40 και πλέον φοιτητών. Το θέμα της ομιλίας του (που θα την βρείτε εδώ) ήταν το « Παγκόσμιο Ενεργειακό Σύστημα εν Όψει Ιστορικών Προκλήσεων». 

Η ομιλία του Κ. Σταμπολή που διήρκεσε 3 ώρες, μαζί με την συζήτηση που ακολούθησε, κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων και αναφέρθηκε σχεδόν σε όλες τις μορφές ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση από τον ομιλητή δόθηκε στην ενεργειακή ζήτηση, τα χαρακτηριστικά της και τους παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της, χαρακτηρίζοντας την ως « κλειδί για την κατανόηση του ενεργειακού γίγνεσθαι» Στην συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στους βασικούς κανόνες της ενεργειακής προσφοράς-ζήτησης και ακολούθως ανέλυσε την λειτουργία των σημερινών ενεργειακών αγορών ( πετρέλαιο, φ. αέριο, ηλεκτρισμός, ρύποι) Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Σταμπολής αναφέρθηκε στην τρέχουσα κρίση την οποία χαρακτήρισε ως « κρίση αγορών» και όχι προμήθειας, και ανέλυσε τους βασικούς λόγους για την μεγάλη και απότομη αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα. 

Στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του ο Κ. Σταμπολής κάλυψε τα θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση η οποία όπως υπογράμμισε ξεκίνησε ουσιαστικά πριν 40 περίπου χρόνια ( μετά την ενεργειακή κρίση του 1973) και πρόκειται να συνεχιστεί για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον αφού το παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα, και αυτά των διαφόρων κρατών, χαρακτηρίζονται από μεγάλη αδράνεια. «Όσο επιθυμητή και αν είναι η μεγάλης κλίμακα είσοδος των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο η βίαια διείσδυση τους χωρίς πρόβλεψη για αποθήκευση και κάλυψη φορτίων βάσης διακινδυνεύει την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο ομιλητής. Για να τελειώσει υποστηρίζοντας ότι « ενεργειακή μετάβαση χωρίς ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας ουσιαστικά υποσκάπτει τους στόχους για την εξάπλωση των καθαρών καυσίμων στον πλανήτη. Υπό αυτή την έννοια η ακολουθούμενη πολιτική ταχύρρυθμης αλλαγής του ενεργειακού μίγματος που επιχειρείται σήμερα από την ΕΕ, βάσει του Green Deal, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια και οδηγεί σε πολύ υψηλές ενεργειακές τιμές που νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε οικονομική ύφεση»

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron