Άρθρα-Αναλύσεις

2021: Το Έτος των Συμφωνιών για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021

της Μύρνας Νικολαΐδου

Το 2021 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το έτος των συμφωνιών για την εξωτερική πολιτική. Η Ελλάς υπέγραψε δύο πολύ σημαντικές αμυντικές συμφωνίες, με ΗΠΑ και Γαλλία και ενίσχυσε τις σχέσεις της με Ισραήλ, Αίγυπτο αλλά και τις χώρες του Κόλπου.

Αναλυτικότερα, η συμφωνία με την Γαλλία προβλέπει άμεση στρατιωτική συνδρομή προς την Ελλάδα, εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη κι αν αυτή είναι είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, πχ Τουρκία. Η Ελλάδα θα παραλάβει επίσης 3+1 φρεγάτες Belh@rra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα, θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale. Εξάλλου, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) εργάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός των επομένων εβδομάδων, η κατάρτιση της σύμβασης για τις τρεις γαλλικές φρεγάτες Belh@ra. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος διετύπωσε την εκτίμηση ότι εντός του Ιανουαρίου το θέμα θα οδεύει προς την Βουλή, που θα δώσει την τελική έγκριση. Δεδομένης όμως της βραδύτητος κάποιων διαδικασιών του ελληνικού Δημοσίου, όπως η έγκριση των πιστώσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση, η οποία και πάλι δεν θα υπερβεί τις δύο εβδομάδες. Ήδη πάντως τα γαλλικά ναυπηγεία έχουν αρχίσει την κατασκευή «κόβοντας» τα πρώτα μέταλλα για την τρόπιδα του πλοίου. Να σημειωθεί ότι την πρώτη φρεγάτα που θα βγει από την γραμμή των ναυπηγείων θα την παραλάβει το γαλλικό Ναυτικό και οι επόμενες δύο θα παραδοθούν στην Ελλάδα. Καθίσταται έτσι εφικτό δύο πλοία να ενταχθούν στο Πολεμικό μας Ναυτικό το έτος 2025, κάτι το οποίο τόνισε και ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε επί τη ευκαιρία, ότι για τις φρεγάτες θα διατεθεί ποσόν τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η δεύτερη σημαντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα μέσα στο 2021 ήταν με τις ΗΠΑ, την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας. Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επεκτείνουν την παρουσία τους σε Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Σούδα. Μάλιστα η συμφωνία υπερψηφίσθηκε προ δύο εβδομάδων από την ολομέλεια της Γερουσίας ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενοπλών Δυνάμεων. Εξίσου σημαντικό είναι ότι προετοιμάζει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει.

Πριν από σχεδόν δύο μήνες, Ελλάς και Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας, θέτοντας στο επίκεντρο την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Η συμφωνία μεταφοράς «πράσινης» και φθηνότερης ενέργειας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, μπορεί να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Αίγυπτος υπολογίζει πως μέχρι το 2023 θα διαθέτει 10 γιγαβάτ «καθαρής» ενέργειας, ενώ η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο θα διασφαλίσει σταθερή ροή ενέργειας σε χαμηλή τιμή, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα υπέγραψε με το Ισραήλ τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd. θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση ένα συμβόλαιο ύψους περίπου 1,65 δισ. δολαρίων. Μάλιστα η εταιρεία Elbit ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει ολόκληρο τον εκπαιδευτικό στόλο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας- που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6 - με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα τον συντηρεί για περίπου μια εικοσαετία.

Τον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου υπεγράφη η Συμφωνία Διευθετήσεως Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Βάσει αυτής της Συμφωνίας προβλέπεται η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση της πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot. Επίσης περιλαμβάνει και το αναγκαίο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι θα μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία. Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική κρίνεται και η επισημοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τον περασμένο Οκτώβριο, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να ανταλλάζουν τα όργανα επικυρώσεως της Συμφωνίας, κλείνοντας μια εκκρεμότητα 45 ετών.

(από energia.gr, 29/12/2021)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron