Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Η σύνοψη και τα συμπεράσματα του ετήσιου συνεδρίου του IENE τώρα διαθέσιμα

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022

Το κείμενο με τα βασικά σημεία και τα συμπεράσματα του ετήσιου συνεδρίου του 25ουυ Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 1/2 Δεκεμβρίου 2021, έχει πλέον αναρτηθεί και είναι διαθέσιμο (εδώ) μέσω του ισοτόπου του Ινστιτούτου. 

Το ανωτέρω κείμενο των 13 σελίδων αναφέρεται στα κύρια θέματα του διήμερου συνεδρίου και υπογραμμίζει τις παρεμβάσεις και τις παρουσιάσεις ορισμένων βασικών ομιλητών. Παρουσιάζει επίσης τα συμπεράσματα αυτής της εξαιρετικά επιτυχημένης εκδήλωσης που σημείωσε μεγάλη προσέλευση με συνολικά 342 συμμετέχοντες και 78 ομιλητές. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνοψίζονται ως εξής: 

«Ο τομέας της ενέργειας αλλάζει ριζικά και ήδη σε Ευρώπη και Ελλάδα γίνεται η μετάβαση στο νέο ενεργειακό περιβάλλον εν μέσω υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι η μετάβαση σε ένα περιβάλλον καθαρής ενέργειας και έξυπνης ενέργειας με την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, που θα συμβάλει στη δραστική μείωση των εκπομπών. Οι νέες ιδέες και οι καινοτόμες τεχνολογίες είναι οι καθοριστικοί μοχλοί και οδηγοί, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία διεισδύει σε κάθε δραστηριότητα και καθημερινή ζωή. Η ενέργεια αναδεικνύεται πλέον σε έναν πολυσύνθετο τομέα και χαρακτηρίζεται από υψηλές επενδύσεις και κρίσιμες οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές παραμέτρους όπως η καινοτομία, η έρευνα και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς που υποστηρίζονται από κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Η Ελλάδα με την ηπειρωτική χώρα, τα νησιά και τη θάλασσα της προσφέρει μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με σύνεση και τεχνική ωριμότητα, με κατάλληλη πολιτική και σχεδιασμό για την ανάπτυξη, μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Η υψηλή εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας (υδρογονάνθρακες και ηλεκτρική ενέργεια) έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, επομένως οι κύριοι στόχοι του στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει να αναπροσδιοριστούν και να στοχεύσουν στην μείωση της εξάρτησης και σε έναν ανταγωνιστικό ενεργειακό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. 

Βασικοί τομείς πολιτικής περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την ευρεία χρήση των ΑΠΕ και τη λειτουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς. Μεγάλος μετασχηματισμός πραγματοποιείται στην ηλεκτρική ενέργεια με την είσοδο των ΑΠΕ και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες στις ΑΠΕ επιτυγχάνουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές με υψηλή διασπορά παραγωγής που μεταμορφώνει το δίκτυο και την αγορά και αναγκάζει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Το δίκτυο μετασχηματίζεται με καινοτόμες τεχνολογίες που βοηθούν στην ενσωμάτωση της διείσδυσης των ΑΠΕ με υψηλή απόδοση, αξιοπιστία και νέες υπηρεσίες στους καταναλωτές, ενώ η αγορά αναμορφώνεται και αναζητά εργαλεία για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις λειτουργίας του.  

Μέσα στα επόμενα 10-12 χρόνια η ηλεκτρική ενέργεια εξελίσσεται ως ο κύριος ενεργειακός φορέας με την επέκταση των χρήσεων, υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τα ορυκτά καύσιμα, καθώς διεισδύει σχεδόν παντού, όπως μεταφορές, θέρμανση/ψύξη κ.λπ., αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η παραγωγή υδρογόνου για κυψέλες καυσίμου σε λεωφορεία και φορτηγά που εισέρχονται στην αγορά με γρήγορους ρυθμούς θα είναι ουσιαστικά μια επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.  

Εν κατακλείδι, το πολυπληθές, από πλευράς συμμετοχής, 25ο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2021» του ΙΕΝΕ μετέφερε μια νότα αισιοδοξίας. Μια αισιοδοξία, η οποία βασίζεται στις δυνατότητες που ομολογουμένως υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη για την περαιτέρω ανάπτυξη του βιώσιμου ενεργειακού τομέα. Μια ανάπτυξη που θα προέλθει μέσω επενδύσεων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εξορθολογισμό του ρυθμιστικού πλαισίου και των διαδικασιών αδειοδότησης και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της αγοράς. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και εταιρείες. Οι τελευταίοι, χάρη στην υψηλή κατάρτιση των στελεχών τους και τον δυναμισμό που τους διακρίνει, εμφανίζονται έτοιμοι να ανταποκριθούν και να συμμετάσχουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται αυτή τη στιγμή. Το ΙΕΝΕ ήταν, είναι και θα είναι αρωγός και υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας».

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron