Ενεργειακή Επικαιρότητα

Συνεχίζει την Επέκτασή της στην Αγορά Βιοκαυσίμων η ExxonMobil – Αποκτά Μερίδιο στην Νορβηγική Biojet

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022

Η ExxonMobil, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες ενέργειας, εξαγοράζει το 49,9% της Biojet AS, μιας νορβηγικής εταιρείας βιοκαυσίμων. Με αυτόν τον τρόπο, η ExxonMobil επεκτείνει το ενδιαφέρον της στα βιοκαύσιμα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών, καθώς η Biojet σχεδιάζει να μετατρέψει τα δασικά απόβλητα και τα απόβλητα κατασκευών με βάση το ξύλο σε βιοκαύσιμα και συστατικά βιοκαυσίμων χαμηλότερων εκπομπών.

Η Biojet AS σχεδιάζει να αναπτύξει έως και πέντε μονάδες για την παραγωγή βιοκαυσίμων και συστατικών βιοκαυσίμου. Η εταιρεία αναμένει ότι η εμπορική παραγωγή θα ξεκινήσει το 2025 σε ένα εργοστάσιο παραγωγής που θα κατασκευαστεί στο Follum της Νορβηγίας. Η συμφωνία επιτρέπει στην ExxonMobil να αγοράζει έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια των προϊόντων ετησίως, με βάση τη δυνητική δυναμικότητα των πέντε εγκαταστάσεων.

«Η συμφωνία με την Biojet AS προωθεί τις προσπάθειες της ExxonMobil να παρέχει προϊόντα χαμηλότερων εκπομπών για τον τομέα των μεταφορών», δήλωσε ο Ian Carr, πρόεδρος της ExxonMobil Fuels and Lubricants Company. «Χρησιμοποιώντας την πρόσβασή μας στον τερματικό σταθμό Slagen, μπορούμε να διανείμουμε αποτελεσματικά βιοκαύσιμα στη Νορβηγία και σε χώρες σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη».

Τα βιοκαύσιμα και τα συστατικά βιοκαυσίμου μπορούν να πληρούν τις απαιτήσεις για προηγμένα καύσιμα σύμφωνα με τους κανονισμούς της Νορβηγίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα βιοκαύσιμα που παράγονται από απόβλητα ξύλου μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής κατά 85% σε σύγκριση με το πετρελαϊκό ντίζελ.

Όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή τους, τα βιοκαύσιμα της Biojet AS θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιβατικά οχήματα και βαρέα φορτηγά, αλλά πιθανόν και στις θαλάσσιες μεταφορές και την αεροπορία, καθώς διευρύνεται η αγορά βιοκαυσίμων με χαμηλότερες εκπομπές.

Η επένδυση στην Biojet AS εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες της ExxonMobil για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων χαμηλότερων εκπομπών. Η ExxonMobil ίδρυσε την επιχείρηση Low Carbon Solutions το 2021 και επί του παρόντος αξιολογεί έργα βιοκαυσίμων, δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και υδρογόνου σε όλο τον κόσμο.

Η κατά πλειοψηφία θυγατρική της ExxonMobil, Imperial Oil Ltd, προχωρά με σχέδια για παραγωγή ντίζελ από ΑΠΕ σε ένα νέο συγκρότημα στο διυλιστήριο Strathcona. Επίσης, η ExxonMobil επέκτεινε τη συμφωνία της να αγοράζει ετησίως έως και 5 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ από ΑΠΕ από το βιοδιυλιστήριο της Global Clean Energy στο Καλιφόρνια. Με χημική σύσταση παρόμοια με το ντίζελ που παράγεται από πετρέλαιο, το ντίζελ από ΑΠΕ, καθώς και άλλα βιοκαύσιμα μπορούν εύκολα να αναμειχθούν για χρήση σε κινητήρες που διατίθενται στην αγορά σήμερα.

Από το 2000, η ExxonMobil έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων χαμηλότερων εκπομπών.

(από energia.gr, 11/01/2022)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron