Ενεργειακή Επικαιρότητα

ΕΒΙΚΕΝ: Δεν Συνάδουν οι Μέσες Τιμές Εισαγωγής Αερίου με Αυτές της Χονδρεμπορικής Αγοράς

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022

Σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα του προέδρου της ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνη Κοντολέων, εξασκείται κριτική αναφορικά με τις μέσες τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου ανά σημείο εισόδου στην Ελλάδα όπως αυτές αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (quarterly report on European Gas Markets Q3 2021). Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ παρατηρεί ότι οι μέσες τιμές εισαγωγής δεν συνάδουν με τις τιμές που διαμορφώθηκαν στη χονδρεμπορική αγορά το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το European Gas Markets για τη χώρα μας ίσχυσαν οι ακόλουθες τιμές:

  • Ρώσικο (Gazprom ) 30.93 Euro/MWh 
  • Αζέρικο (ΤΑΠ) 31.85 Euro/Mwh 
  • LNG (Ρεβυθούσα ) 31.71 Euro/MWH 

Οι τιμές αυτές είναι αρκετά χαμηλότερες από τις τιμές των Gas Hubs στην Ευρώπη κατά 47.8 Ευρώ/ΜWh και χαμηλότερες από τις τιμές TTF που πλήρωσε η ελληνική βιομηχανία εκείνη την περίοδο. 

Το ερώτημα που θέτει η ΕΒΙΚΕΝ είναι γιατί το σχετικά φθηνό φυσικό αέριο που εισήλθε στη χώρα  δεν το είδαμε να αντανακλάται στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίες εκείνη την περίοδο εκτοξεύτηκαν (ΤΕΑ Σεπτεμβρίου 134.7 Ευρώ/MWH. Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ προτείνει όπως η ΡΑΕ να βρεί τα στοιχεία και να τα αναρτήσει στο site της γιατί θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δημοσιευτούν τα δεδομένα του τελευταίου τριμήνου του έτους ώστε να πέσει άπλετο φως στο όλο θέμα. Ως γνωστό συνέπεια του ακριβού φυσικού αερίου και του επίσης ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος η Ελληνική Βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, κάτι που επιδεινώθηκε κατά πολύ το Β’ Εξάμηνο του 2021.

(από energia.gr, 21/01/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2023 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron