Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΙΕΝΕ κ. Κων. Θεοφύλακτου στην εκδήλωση της Τρικαλινής Λέσχης Προβληματισμού με θέμα «Η Ενεργειακή Κρίση – Παρούσα κατάσταση - Προοπτικές εξόδου»

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022

Την Πέμπτη 5 Μαΐου, η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού, οργάνωσε εκδήλωση στα Τρίκαλα, σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης, με συμμετοχή και των δημοτικών αρχών, με τίτλο «Η Ενεργειακή Κρίση – Παρούσα κατάσταση  - Προοπτικές εξόδου» με ομιλητές τον καθηγητή κ πρ. Υπουργό Ενέργειας κ. Ιωάννη Μανιάτη και τον Γραμματέα του ΙΕΝΕ κ. Κων/νο Θεοφύλακτο. 

Ο καθ. & πρ. Υπουργός κ Ι. Μανιάτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η ομαλή πορεία της ΕΕ και της Ελλάδας προς τη διαρκή πράσινη μετάβαση, με ενδιάμεσο στάδιο το 2030 με στόχο την κατά 55% μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και κορύφωση το 2050 για πλήρη απανθρακοποίηση των οικονομιών, έχει ανατραπεί πλήρως, λόγω της ενεργειακής κρίσης και ακόμη περισσότερο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πορεία προς τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής θα καθυστερήσει λίγα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα, η τεράστια ανάγκη που έχει πλέον εμφανιστεί είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού ΦΑ και πετρελαίου.     Σ’ αυτό το απολύτως αβέβαια διεθνοπολιτικό πλαίσιο, η Ελλάδα καλείται να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ισορροπία προσφοράς και ζήτησης ενεργειακών προϊόντων και ταυτόχρονα να στηρίξει τόσο τα ελληνικά νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν με τρόμο τους λογαριασμούς ΗΕ και ΦΑ, όσο και τις επιχειρήσεις των οποίων η επιβίωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό κόστος. Στην εθνική αυτή προσπάθεια η εξαιρετική πορεία της χώρας την περίοδο 2010-2014, με την κατά 230% αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκής κι αιολικής ενέργειας, που μας κατατάσσει στις πρώτες ‘’πράσινες’’ χώρες της ΕΕ, αλλά και η υλοποίηση και ο σχεδιασμός σπουδαίων γεωπολιτικών έργων ΦΑ όπως πχ οι αγωγοί TAP, IGB, EastMed, FSRU κ.α., μαζί με την πρόσφατη εξαγγελία περί επανενεργοποίησης των διαδικασιών αξιοποίησης των πλούσιων ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο σημαντικών ευκαιριών ανάδειξης της χώρας σε μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ σε υποκατάσταση του 20% του εισαγόμενου ρωσικού αερίου».

Ο Γραμματέας του ΙΕΝΕ κ. Κ. Θεοφύλακτος αναφέρθηκε στη σημασία της Κλιματικής Αλλαγής και το σημαντικό ρόλο της Ενεργειακής Αποδοτικότητας τονίζοντας ότι «ο κόσμος σήμερα ζει σε μια περίεργη κατάσταση. Ο μέσος απλός άνθρωπος βομβαρδίζεται είτε με τρομερές εικόνες βιβλικών καταστροφών είτε σκληρών σκηνών πολέμου, με βομβαρδισμούς, σκοτωμούς αθώων, πείνα και φρίκη; εικόνες τόσο μακριά όσο και τόσο κοντά του. Επιστήμονες από όλο το φάσμα προειδοποιούν, εδώ και χρόνια, το διεθνές κοινό για τις σοβαρές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, που έρχονται και θα επηρεάσουν εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές. Καθώς το πρόβλημα είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο για την επιβίωση της ανθρωπότητας, όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν κινητοποιηθεί για αυτό το πρόβλημα, με το υψηλότερο επιστημονικό δυναμικό τους για να το αντιμετωπίσουν, μελετώντας νέες καινοτόμες μεθόδους και τεχνικές για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής. Όλες οι μελέτες και αναλύσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη λύση είναι η βαθιά διείσδυση των ΑΠΕ (ηλιακή, αιολική, υδροδυναμική, γεωθερμική, κα) για ηλεκτροδότηση στο ενεργειακό μείγμα όλων των χωρών, δηλαδή η εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων σε αυτή τη διαδικασία αλλά και στην αποθήκευση τους και δεύτερον η ευρύτερη διείσδυση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στη βιομηχανία, στα κτίρια αλλά και στις μεταφορές.»

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron