Ενεργειακή Επικαιρότητα

«Ποσειδώνια»: Η Ευρωπαϊκή Ένωση Πυροβολεί τα Πόδια της με τις Κυρώσεις Κατά της Ρωσίας

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022

Του Κ.Ν. Σταμπολή

Χωρίς αμφιβολία η είδηση που έκλεψε την παράσταση στα φετινά «Ποσειδώνια», που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στο Metropolitan Expo και αποτελούν την μεγαλύτερη και λαμπρότερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο που εφέτος κλείνει 50 χρόνια διοργάνωσης, είναι οι θέσεις που ανέπτυξε μια ισχυρή ομάδα Ελλήνων πλοιοκτητών αναφερόμενοι στα μέτρα και τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Με την χαρακτηριστική φράση ότι «σήμερα με τις αλόγιστες πράξεις της και τις εμμονές της» να επιβάλει κυρώσεις παρά την αδύναμη γεωπολιτική θέση που κατέχει, «η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της», σημαντικοί εκπρόσωποι της Ελληνικής ναυτιλίας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομία της Ευρώπης οι αποφάσεις της ΕΕ να κηρύξουν ενεργειακό πόλεμο κατά της πανίσχυρης ενεργειακά Ρωσίας.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις δηλώσεις των εφοπλιστών (Ι. Κούστα, Γ. Προκοπίου, Ν. Τσάκου, Π. Παππά) ήταν ότι τόσο οι κυρώσεις όσο και η προσπάθεια απεξαρτήσεως από το ρωσικό φυσικό αέριο έγιναν βιαστικά και χωρίς προετοιμασία. Ανεφέρθη ότι η ΕΕ έχει αφοσιωθεί στις κυρώσεις ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία πουλά πετρέλαιο σε Ινδία και Κίνα με μεγάλη έκπτωση και εκείνες οι χώρες πωλούν στην Ευρώπη πετρελαϊκά προϊόντα σε πολύ μεγαλύτερες τιμές. «Μήπως αντί να τιμωρήσουμε την Ρωσία τιμωρούμε τον εαυτό μας;» ήταν ένα από τα ερωτήματα που ακούστηκαν. Ειπώθηκε επίσης ότι «η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια της, και οι κυρώσεις ποτέ δεν λειτούργησαν. Από κάποιες άλλες κυρώσεις, το Ιράν βγήκε δυνατότερο και στη Βενεζουέλα πείνασε ο κόσμος, ενώ η ελίτ περνούσε καλά»…

Όπως εξ άλλου παρατηρούσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας στο Energia.gr (εδώ) η απόφαση της ΕΕ στις 30/05 να προχωρήσει, ανεξάρτητα από σοβαρές εσωτερικές αντιρρήσεις και ρήγμα στις σχέσεις με την Ουγγαρία και Τσεχία, στη λήψη κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εξαγωγή Ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, θυμίζει τα τυχερά παιχνίδια που έπαιζε η ρωσική αριστοκρατία τον 19ο αιώνα. Όπου ολόκληρες περιουσίες, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων εκτάσεων γης, κερδίζονταν ή χάνονταν στο τραπέζι του μπακαρά ή σε ένα θανατηφόρο παιχνίδι που έγινε γνωστό ως Ρωσική Ρουλέτα…

Ομοίως, η σημερινή ελαφρά σκεπτόμενη και αρκετά αυτοδιαφημιζόμενη ηγεσία της ΕΕ, αποφάσισε να ρισκάρει τα πάντα επιβάλλοντας ένα γενικό εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, γνωρίζοντας πολύ καλά τον κίνδυνο που ενέχει η συγκεκριμένη κίνηση να εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου σε πρωτοφανή ύψη και τις αγορές ενέργειας να ξεφύγουν πέρα από κάθε έλεγχο, συμπαρασύροντας ολόκληρη την οικονομία όπως ήδη συμβαίνει με την τιμή του Brent να έχει φτάσει τα $124 το βαρέλι. Η αγορά σήμερα οδηγείται σε νέο στενωπό από πλευράς ζήτησης-προσφοράς με τους μεγάλους παραγωγούς να μη θέλουν ή να μην μπορούν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο. Η απόφαση της ηγεσίας της ΕΕ όχι μόνο να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, αλλά σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, να απαγορεύσει την ασφάλιση των πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, θα μπορούσε να προκαλέσει την τέλεια ενεργειακή καταιγίδα και παγκόσμια οικονομική ύφεση ανείπωτων διαστάσεων.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι με τη ενεργειακή οικονομία της ΕΕ να εξαρτάται κατά 70% από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φ. αέριο) είναι απόλυτα λογικό η άνοδος των διεθνών ενεργειακών τιμών να πλήττει άμεσα και απειλητικά την Ευρώπη πυροδοτώντας υψηλό πληθωρισμό (που ξεπερνά πλέον το 10% μέσο όρο) που αύριο πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε μια νέα οικονομική ύφεση. Με δεδομένη την αδύναμη ενεργειακά θέση της, την εύθραυστη πολιτική της συνοχή και το ανύπαρκτο γεωπολιτικό της στίγμα, η ΕΕ αδυνατεί να επιβάλει κυρώσεις ή να λάβει αλλά τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία ή κατά της Τουρκίας, που απειλεί διαρκώς με διάφορες προκλητικές ενέργειες χώρες-μέλη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Καθώς το πετρέλαιο έχει εισέλθει για καλά σε ένα νέο ανοδικό κύκλο, με τις διεθνείς τιμές να κινούνται πλησίον των $130 το βαρέλι με εκτιμήσεις για $140 και $150 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, με αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου (μεταφερόμενο μέσω αγωγών ή LNG) και του ηλεκτρικού, οι επόμενοι μήνες θα δοκιμάσουν σκληρά τις αντοχές των ευρωπαϊκών οικονομιών, τις τσέπες των καταναλωτών και την καθημερινότητα τους (λχ. διακοπές ρεύματος κ.λπ).

(από energia.gr, 10/06/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron