Δελτία Τύπου

13ο SE Europe Energy Dialogue: Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται ως ενεργειακό σταυροδρόμι της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022

Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε σήμερα το 13ο SEE Energy Dialogue του ΙΕΝΕ. Στην εκδήλωση δίνουν το «παρών» περίπου 65 διακεκριμένοι ομιλητές, με σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών να συμμετέχουν διαδικτυακά, σε μια μεγάλη υβριδική εκδήλωση με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες συνολικά.

Κατά την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με την εισήγηση του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κου Κωστή Σταμπολή, ενώ, επιπλέον, παρουσιάστηκε η Έκθεση “ SEE Energy Outlook 2021/2022” του ΙΕΝΕ, η οποία αποτελεί χρήσιμο εφαλτήριο για τη συζήτηση κατά τις δύο ημέρες του φόρουμ.

Οι συνεδρίες τις πρώτης ημέρας του SEE Energy Dialogue εξέτασαν διεξοδικά τις παγκόσμιες και περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις, ενώ σε βάθος συζητήθηκε το τοπίο που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά διλήμματα της ΝΑ Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου που προκύπτουν από αυτόν. Τη συζήτηση απασχόλησαν ακόμη η διαφοροποίηση της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου ως προς τις οδούς ανεφοδιασμού και τις πηγές προμήθειας και ο ρόλος του βιομεθανίου και του LNG σε αυτήν. Οι τυχόν επιπλοκές που μπορεί να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης εξετάστηκαν επίσης στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης. Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, ιδιαίτερα διαφωτιστική υπήρξε η ομιλία του Καθηγητή Παντελή Κάπρου, Διευθυντή του E3M Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου «Fit for 55» και του πιο πρόσφατου σχεδίου «REPowerEU».

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν σε έξι διαφορετικά πάνελ, στα οποία συνεισέφεραν σημαντικοί ομιλητές προερχόμενοι από κορυφαίους διεθνείς και περιφερειακούς ενεργειακούς ομίλους και οργανισμούς, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και σημαντικές δεξαμενές σκέψης αλλά και από τον πολιτικό κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις συνεδρίες και των δύο ημερών του 13ου SE Europe Energy Dialogue, οι ομιλητές προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες της ΝΑ Ευρώπης, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, μεταφέροντας την εξαιρετικά πλούσια εμπειρία τους από διαφορετικά πλαίσια και αφετηρίες.

Η φετινή διοργάνωση του 13ο SEE Energy Dialogue πραγματοποιείται με την υποστήριξη μερικών από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας και της ευρύτερης περιφέρειας της ΝΑ Ευρώπης. Η διήμερη εκδήλωση στηρίζεται χορηγικά από την KG Law Firm, ένα από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)– οι οποίοι αποτελούν Strategic Sponsor του Συνεδρίου - τον Όμιλο Εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια και την Motor Oil - τους δύο κορυφαίους ομίλους διύλισης στην Ελλάδα, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – μια εταιρεία που πρωτοστατεί στην καθαρή ενέργεια, την Elpedison – έναν εκ των βασικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Media partners της διοργάνωσης αποτελούν το energia. gr, το energypress. gr, το Balkan Green Energy News, το New Europe, το CEENERGY News και το Foreign Affairs.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα της διοργάνωσης, τους ομιλητές και τις δυνατότητες παρακολούθησης, εδώ.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2023 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron