Ενεργειακή Επικαιρότητα

Η Ευρωβουλή Υπέρ των Αλλαγών στο EU Taxonomy: «Πράσινες» οι Επενδύσεις στους Τομείς Φυσικού Αερίου και Πυρηνικής Ενέργειας

Ημ/νία δημοσίευσης: Σάββατο, 9 Ιουλίου 2022

Η Ευρωβουλή ενέκρινε τον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε οι επενδύσεις στους τομείς αυτούς να συμπεριληφθούν στον κατάλογο της ΕΕ με τις «πράσινες» επενδύσεις, γνωστό ως EU Taxonomy. Όπως τονίζουν οι Financial Times, της χθεσινής ψηφοφορίας στο Στρασβούργο είχαν προηγηθεί έντονες συζητήσεις για μήνες σχετικά με τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην «ταξονομία» της της ΕΕ, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μόνο 278 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν κατά του χαρακτηρισμού των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πυρηνικά ως «πράσινων», έναντι 353 που απαιτείται για την απόρριψη της νομικής πράξης. Τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία έως τις 11 Ιουλίου να αντιταχθούν στην πρόταση, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπερασπίστηκε τη νέα EU Taxonomy, λέγοντας ότι ήταν «βαθιά πεπεισμένη» ότι θα βοηθήσει τη μετάβαση της ΕΕ στην καθαρή ενέργεια.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές θεωρούν ότι η πρόταση αμαυρώνει τις προσπάθειες της ΕΕ να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην πολιτική για το κλίμα. Άλλες χώρες που έχουν δημιουργήσει παρόμοια συστήματα σήμανσης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής και του Μπαγκλαντές, έχουν αποκλείσει το φυσικό αέριο από τη λίστα των «πράσινων» επενδύσεων.

Η Greenpeace, απείλησε την Κομισιόν με νομικές ενέργειες μετά την ψηφοφορία, περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως «εξωφρενικό». «Θα το παλέψουμε στα δικαστήρια. Η επαίσχυντη παρασκηνιακή συναλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων και πυρηνικών δεν θα τους βοηθήσει εκεί», δήλωσε η Αριάντνα Ροντρίγκο, εκπρόσωπος της Greenpeace Europe για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, επίσης, είχαν προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο ότι θα εξετάσουν πιθανές νομικές ενέργειες εάν εγκριθεί η συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο των πράσινων επενδύσεων.

(από energia.gr, 06/07/2022)

 

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron