Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Συμμετοχή ΙΕΝΕ στην Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022

Το ΙΕΝΕ έλαβε μέρος στην Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης, για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδος με φυσικό αέριο, καταθέτοντας χθες (1/8) λεπτομερείς προτάσεις και παρατηρήσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο, το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης είναι ιδιαίτερα λεπτομερές και συγκεκριμένο αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία του περιφερειακού και ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, καλύπτοντας σημαντικά ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού, όπως η προμήθεια φυσικού αερίου και οι κατάλληλες υποδομές.

Ωστόσο, το ΙΕΝΕ διέκρινε κάποιες ελλείψεις, όπως πχ. η εξέταση ενός ξεχωριστού (και πολύ πιθανού) σεναρίου πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ στα σχέδια δράσης δεν υπάρχει αναφορά στην απόφαση διπλασιασμού της λιγνιτικής παραγωγής σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του 2021, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό μετά την δέσμευση της Ελλάδας για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% για την περίοδο Αύγουστος 2022 – Μάρτιος 2023.

Επίσης, υπάρχει αναφορά σε δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα υποδομών φυσικού αερίου για την Ελλάδα, την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα και τον αγωγό East Med, αλλά η κατασκευή και των δύο αυτών έργων αναμένεται να ολοκληρωθεί, βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, εντός του 2027, δηλαδή σε μία πενταετία! Υπό αυτήν την έννοια, δεν υπάρχει λόγος συμπερίληψης αυτών των έργων στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για το 2022. Δυστυχώς, το Σχέδιο δεν αντιμετωπίζει με την απαραίτητη βαρύτητα και δεν κρίνει ως υπερεπείγον το θέμα δημιουργίας της υπόγειας αποθήκης ενώ είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη δεδομένου του μεγέθους του ελληνικού συστήματος και των διακινούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Όλα τα σχόλια του ΙΕΝΕ είναι διαθέσιμα εδώ.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2023 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron