Ενεργειακή Επικαιρότητα

Η Δύση Χαλαρώνει τις Προσπάθειες για τον Περιορισμό του Εμπορίου Ρωσικού Πετρελαίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εν μέσω φόβων για αύξηση των τιμών του αργού και αυστηρότερους παγκόσμιους ενεργειακούς εφοδιασμούς, έχουν χαλαρώσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του εμπορίου ρωσικού πετρελαίου, καθυστερώντας ένα σχέδιο αποκλεισμού της Μόσχας από τη ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή ασφαλιστική αγορά των Lloyd's του Λονδίνου και επιτρέποντας ορισμένες διεθνείς αποστολές.

Η ΕΕ είχε ανακοινώσει μια παγκόσμια απαγόρευση παροχής θαλάσσιας ασφάλισης σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πριν από δύο μήνες, αναμένοντας συντονισμένη δράση με τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά όπως επισημαίνουν οι FT, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη θεσπίσει παρόμοιους περιορισμούς.

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε τέτοιας απαγόρευσης, επειδή το Λονδίνο βρίσκεται στο επίκεντρο της βιομηχανίας ναυτιλιακών ασφαλίσεων.

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες στα τέλη Ιουλίου τροποποίησαν ορισμένους περιορισμούς στις συναλλαγές με κρατικές ρωσικές εταιρείες, επικαλούμενη ανησυχίες για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
Μια κοινή απαγόρευση ΗΒ-ΕΕ για τη ναυτική ασφάλιση θα αποτελούσε τον πιο ολοκληρωμένο περιορισμό μέχρι σήμερα για το ρωσικό πετρέλαιο, τερματίζοντας την πρόσβαση σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων για τις εξαγωγές της Μόσχας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μια άμεση παγκόσμια απαγόρευση της ναυτιλιακής ασφάλισης θα ανέβαζε τις τιμές τραβώντας εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από την αγορά.
Ευρωπαίοι και βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times τον Μάιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε με την ΕΕ να συντονίσει την απαγόρευση ασφάλισης ρωσικών φορτίων πετρελαίου.

Ωστόσο, οι τελευταίες κυρώσεις της Βρετανίας κατά της Ρωσίας, που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο, απαγορεύουν την παροχή ασφάλισης σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Η νομοθεσία εισήχθη αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε να θέσει εκτός νόμου την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου από την τέλος του έτους, αλλά δεν απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών σε αποστολές από τη Ρωσία σε άλλες χώρες, δήλωσαν βρετανοί αξιωματούχοι.
«Δεν υπάρχει τρέχουσα απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου που να επηρεάζει τις παγκόσμιες αποστολές ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε ο Πάτρικ Ντέιβισον, διευθυντής του Lloyd's Market Association, ενός βιομηχανικού ομίλου για ασφαλιστές του Lloyd's. «Δεδομένης της παγκόσμιας φύσης του [ανα] ασφαλιστικού κλάδου, η ύπαρξη των περιορισμών της ΕΕ μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει την όρεξη για ρωσικές αποστολές πετρελαίου στο Λονδίνο».
Είπε ότι η Lloyd's ήταν σε στενή επαφή με (την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου) «και θα συνεργαστεί μαζί τους για τυχόν μελλοντικές κυρώσεις που επιδιώξουν να επιβάλουν».

Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι εξακολουθεί να διερευνά την καλύτερη πορεία δράσης. «Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και εργαζόμαστε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας με ρυθμό για να διασφαλίσουμε ότι αυτές μπορούν να εφαρμοστούν με το μέγιστο αποτέλεσμα στη ρωσική οικονομία», ανέφερε.
Η απαγόρευση ασφάλισης της ΕΕ εισήχθη στις 4 Ιουνίου και παραμένει σε ισχύ. Εμποδίζει τις εταιρείες του μπλοκ να συντάξουν νέα ασφάλιση για οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο οπουδήποτε. Οι υφιστάμενες συμβάσεις παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε και θα απαγορευθούν όλες αυτές οι δραστηριότητες.

Ωστόσο, η ΕΕ τροποποίησε μέρος των δικών της κυρώσεων για να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με ορισμένες ρωσικές κρατικές οντότητες, όπως η Rosneft, με σκοπό τη μεταφορά πετρελαίου σε χώρες εκτός του μπλοκ.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα εμποδίζονται πλέον να πληρώνουν σε εταιρείες όπως η Rosneft, «εάν αυτές οι συναλλαγές είναι απολύτως απαραίτητες», για την αγορά ή τη μεταφορά αργού ή πετρελαϊκών προϊόντων σε τρίτες χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους FT.
Η ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα μέτρα ελήφθησαν για «να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες για την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».
Ο Λευκός Οίκος εργάζεται από τον Ιούνιο για να πιέσει τις χώρες της G7 να υποστηρίξουν έναν μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών που θα επέτρεπε σε κάποιο ρωσικό πετρέλαιο να φτάσει σε τρίτες χώρες, εφόσον συμφωνούσαν να πληρώσουν τιμή χαμηλότερη της αγοράς για το φορτίο.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να σχεδιάζουν να απαγορεύσουν τις θαλάσσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης, μέχρι τη στιγμή που η απαγόρευση της ΕΕ τεθεί πλήρως σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Αλλά θέλουν πρώτα να τεθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να μειώσει τις τιμές της βενζίνης πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι δικηγόροι των κυρώσεων δήλωσαν ότι η ΕΕ φαίνεται να επιβραδύνει στις προσπάθειές της να ανακόψει την παγκόσμια ροή ρωσικού πετρελαίου και ότι υπήρχε νέα αβεβαιότητα μεταξύ των εμπόρων σχετικά με τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια παγκόσμια απαγόρευση ασφαλίσεων.

Η Sarah Hunt, συνεργάτης της HFW, μιας δικηγορικής εταιρείας, είπε ότι οι εμπορικοί οίκοι ρωτούσαν εάν είναι πλέον νόμιμη η αγορά πετρελαίου της Rosneft για αποστολή σε χώρες εκτός ΕΕ. «Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ επιτρέπουν ουσιαστικά την άρση του ρωσικού αργού από ευρωπαϊκές εταιρείες. Μας εξέπληξε αυτό», είπε.

Ο Leigh Hansson, συνεργάτης της Reed Smith, μιας άλλης δικηγορικής εταιρείας, είπε ότι η τροποποίηση των κυρώσεων της ΕΕ ήταν μια «μεγάλη υποχώρηση», προσθέτοντας ότι οι δικηγόροι περίμεναν επίσης «πιο ισχυρά» μέτρα μέχρι τώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

(energia.gr, 01/08/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron