Άρθρα-Αναλύσεις

Νέοι Εξαγωγικοί Προορισμοί Ενισχύουν το Ρωσικό LNG

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022

του Κ. Ν. Σταμπολή


Εξίσου ανθεκτικός όπως στο πετρέλαιο ( εδώ) αποδεικνύεται ο Ρωσικός παραγωγικός μηχανισμός στην περίπτωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που παράγει και εξάγει η Ρωσία μέσα από δύο τεράστιες εγκαταστάσεις σε δυο διαφορετικές τοποθεσίες της αχανούς αυτή χώρας. Μέσα από αυτά τα δυο κέντρα, το Sakhalin 1&2 και αυτό στην χερσόνησο Yamal στην δυτική Σιβηρία, η Ρωσία παράγει συνολικά και εξάγει περί τα 30,3 εκατ. τόνους (ΜΤ), ποσότητα που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών εξαγωγών αερίου της χώρας και οι οποίες το 2021 έφθασαν τα 240 bcma. Το πρώτο κέντρο, και το παλαιότερο, είναι η παραγωγική μονάδα της Gazprom στη νήσο Σαχαλίνη στην Άπω Ανατολή όπου, λειτουργούν δυο liquefaction terminal με συνολική παραγωγή που ξεπερνά τα 10 εκατ. τόνους (MT) ανά έτος (ή 13,6 bcm). Οι βασικοί πελάτες της μονάδος της Σαχαλίνης ευρίσκονται στη λεκάνη του Ειρηνικού, με την Ιαπωνία να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος (6 ΜΤ) και να δηλώνει ότι, παρά τις επιβληθείσες από τις ΗΠΑ και ΕΕ κυρώσεις, δεν έχει ουδεμία πρόθεση να αλλάξει προμηθευτή καθ’ ότι αγοράζει το Ρωσικό LNG με πολύ ανταγωνιστικούς όρους και η επάρκεια σε αέριο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια της νήσου.

Το δεύτερο κέντρο παραγωγής και εξαγωγής LNG, το οποίο ανήκει στην Ρωσική εταιρεία Novatek, είναι το Yamal LNG στην χερσόνησο Yamal που με τρεις παραγωγικές μονάδες (trains) δυναμικότητας 7,2 ΜΤ η κάθε μια, το 2021 παρήγαγε περί τα 21,3 ΜΤ που εξήχθησαν κυρίως στην Ευρώπη. Έχει ενδιαφέρον η πληροφορία ότι οι Ρωσικές εξαγωγές LNG το 2021 σημείωσαν αύξηση 19 % σε σχέση με το 2020. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ρωσικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, οι εξαγωγές LNG το 2022 και 2023 είναι ζήτημα αν θα φθάσουν τα 30,7 ΜΤ τον χρόνο, ενώ για το 2024 προβλέπεται μικρή αύξηση στα 35,7 ΜΤ. Και αυτό χωρίς να υπολογίζεται η παραγωγή από την υπό κατασκευή τρίτη παραγωγική μονάδα LNG της Ρωσίας, το Arctic LNG 2, επίσης στην περιοχή Yamal, η οποία θα έπρεπε κανονικά να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Όμως λόγω των δυτικών κυρώσεων η ολοκλήρωση και λειτουργία της μονάδος δεν προβλέπεται πριν το 2025 το νωρίτερο

Σήμερα ο εξαγωγικός μηχανισμός LNG της Ρωσίας ευρίσκεται σε αναζήτηση νέων πελατών, μετά την απώλεια Ευρωπαϊκών εταιρειών, κυρίως στην λεκάνη του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού έχοντας ήδη εξασφαλίσει νέους αγοραστές στην Ινδονησία ( εδώ) ενώ επεκτείνει και αναβαθμίζει τις συνεργασίες με Κίνα και Ινδία. Με την Ρωσία να έχει αναδειχθεί την τελευταία πενταετία στον 4ο εξαγωγέα LNG παγκοσμίως, και με νέες παραγωγικές μονάδες έτοιμες να εισέλθουν στη αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ο ανταγωνισμός με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς, τις ΗΠΑ, Κατάρ και Αλγερία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός.

Η αποστολή των δύο πρώτων φορτίων ρωσικού LNG προς την Ινδονησία

(από energia.gr, 19 Αυγούστου 2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron