Ενεργειακή Επικαιρότητα

Οι ΥΠΟΙΚ των G7 Συμφωνούν να Θεσπιστεί Ανώτατο Όριο στην Τιμή του Ρωσικού Πετρελαίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα. «Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

Οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του κόσμου συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός σχεδίου για την εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης και να μειωθούν οι συνέπειες στις αγορές χωρίς να υποχωρήσει η πίεση στη Μόσχα μέσω των κυρώσεων. Ωστόσο, το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών είναι ακόμα υπό συζήτηση, είπαν. 

Οι υπουργοί Οικονομίας της G7 είπαν έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη ότι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του Δεκέμβρη, ενόψει του ευρωπαϊκού εμπάργκο σε ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Πριν από τη συνάντηση της G7, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι η Μόσχα δεν θα συνεχίσει να δίνει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα στις χώρες που θα αποφασίσουν να υιοθετήσουν τέτοιου τύπου περιορισμούς. Και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή προς την Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Αντιδρώντας σε σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή που πληρώνει η Ευρώπη για το φυσικό αέριο, ο Μεντβέντεφ έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Πότε θα εφαρμοστεί η ανώτατη τιμή – Σκεπτικισμός από την πετρελαϊκή βιομηχανία και τους ασφαλιστές

Ο μηχανισμός ανώτατου ορίου θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό και στις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα διυλισμένα προϊόντα. Το σχέδιο βασίζεται σε ένα σύστημα κινήτρων σύμφωνα με το οποίο οι εισαγωγείς που αναζητούν ασφαλιστική κάλυψη και υπηρεσίες αποστολής από εταιρείες που εδρεύουν στην G7 και τις χώρες της ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να τηρούν το ανώτατο όριο τιμών.

Αν και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σύστημα εξακολουθεί να χρειάζεται υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς θα απαιτήσει την τροποποίηση του έκτου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ που επισφραγίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η υποστήριξη τρίτων χωρών που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, όπως η Ινδία, θα είναι σημαντική για να είναι πιο αποτελεσματικό το ανώτατο όριο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών θα καθοριστεί από κοινού από όλα τα συμμετέχοντα κράτη. «Ένα ανώτατο όριο τιμής . . . διασφαλίζει ότι κάθε χώρα μπορεί να έχει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, και αυτό είναι καλό για τον κόσμο», δήλωσε ο Τζέιμς Ο' Μπράιεν, συντονιστής κυρώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της G7 έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο και εάν αρκετές χώρες θα το υιοθετήσουν. Αλλά και οι ασφαλιστές του κλάδου της ναυτιλίας έχουν εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία τους για τη χρήση της ασφάλισης ως μηχανισμού επιβολής του ανώτατου ορίου, δεδομένου ότι οι ασφαλιστές δεν παρακολουθούν συνήθως την τιμή διαπραγμάτευσης ενός φορτίου. Στελέχη και αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι ο φόβος παραβίασης των όρων του ανώτατου ορίου θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ασφαλιστές θα υποχρεωθούν σε υπέρογκες αποζημιώσεις και θα χρειαστεί να απορροφήσουν ασφαλιστική κάλυψη από ένα ευρύτερο φάσμα πλοίων.

(από energia.gr, 02/09/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron