Δελτία Τύπου

Workshop από το ΙΕΝΕ:Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας και Διαχείριση Δικτύου για Μέγιστη Διείσδυση ΑΠΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022

Με σκοπό να εξετάσει σε βάθος το νέο περιβάλλον της ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώνεται χάρη στη μεγαλύτερη χρήση ΑΠΕ, την εισαγωγή μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάγκη για προηγμένα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, το ΙΕΝΕ πραγματοποιεί ένα μονοήμερο Workshop στην Αθήνα την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των περισσότερων ομιλητών και διαδικτυακά για επιλεγμένους ομιλητές από το εξωτερικό. Οι ομιλητές θα προέρχονται από εταιρείες και φορείς που ασχολούνται ενεργά με τις ΑΠΕ, την αποθήκευση σε μπαταρίες και αντλιοαποταμίευση, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος. Στις συζητήσεις αναμένεται να συμβάλουν στελέχη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Καθώς το ενδιαφέρον για μεγαλύτερη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για ηλεκτροπαραγωγή αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας σε όλο και περισσότερες εφαρμογές, κυρίως μεγάλα ηλιακά και αιολικά έργα σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάγκη για εξειδικευμένη διαχείριση σε επίπεδο δικτύου και συστήματος γίνεται ολοένα πιο επιτακτική. Η Ελλάδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση, αφού διαθέτει εκτενές διασυνδεδεμένο σύστημα στο ηπειρωτικό της τμήμα, και αυτόνομα συστήματα στα νησιά - όπου η συνολική παρούσα εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αγγίζει περίπου τα 9,0 GW, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα τα οποία συνεισφέρουν άλλα 3,0 GW – ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η ισχύς αυτή αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 5-6 χρόνια. Επιπλέον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί το υψηλό ενδιαφέρον για συστήματα αποθήκευσης, καθώς οι εγκεκριμένες εφαρμογές έχουν ήδη φτάσει σε ισχύ περίπου 14,3 GW χωρίς να έχει εγκατασταθεί ούτε μία μονάδα μέχρι στιγμής.

 

Το ταχέως αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα και οι εξαιρετικά θετικές προοπτικές καταδεικνύονται από τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με τα οποία οι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ΑΠΕ έως το τέλος του 2021 είχαν φτάσει περίπου τα 95,0 GW. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα η ΡΑΕ κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021» τον περασμένο Δεκέμβριο, «πιθανότατα μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των έργων θα υλοποιηθεί πραγματικά τα επόμενα χρόνια». Ακόμη και τότε, όμως, μιλάμε για περίπου 10-12 GW νέων έργων ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν μέχρι το 2030.

 

Το workshop, το οποίο θα διεξαχθεί αποκλειστικά στα Αγγλικά, θα είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη του ΙΕΝΕ και τους επαγγελματίες της ενέργειας που εμπλέκονται σε αυτόν τον τομέα. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου είναι υπό προετοιμασία και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron