Ενεργειακή Επικαιρότητα

Η Βρετανία Επιτρέπει και Πάλι την Εξόρυξη Σχιστολιθικού Αερίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι το fracking, τη μέθοδο εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου,  μόλις τρία χρόνια μετά την επιβολή μορατόριουμ για περιβαλλοντικούς λόγους στη συγκεκριμένη αμφιλεγόμενη τεχνολογία. Η άρση της απαγόρευσης του fracking,  που ίσχυε από το 2019, έχει στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας που, πλέον, αποτελεί για τη Βρετανία «απόλυτη προτεραιότητα», καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας, είχε προαναγγείλει, νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι το fracking - η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου από πετρώματα μέσω της διάτρησής τους - θα επιτρέπεται όπου αυτό έχει την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Η απόφαση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία ο κρατικός προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ήδη επιβαρύνεται από επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων με προβλεπόμενο κόστος άνω των 100 δισεκατομμυρίων λιρών (113 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι πηγές ενέργειας με στόχο να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή, «άρα είναι σωστό που άρουμε την παύση για να συνειδητοποιήσουμε τυχόν πιθανές πηγές οικιακού αερίου», όπως τόνισε. Το fracking, στο οποίο έχουν αντιταχθεί περιβαλλοντικές οργανώσεις και ορισμένες τοπικές κοινότητες στη Βρετανία, απαγορεύτηκε το 2019 αφού η ρυθμιστική αρχή του κλάδου δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί το μέγεθος των σεισμών που θα μπορούσε να προκαλέσει.

Η Cuadrilla, που ανήκει κατά 96% στην αυστραλιανή AJ Lucas, διέθετε τα πιο προηγμένα φρεάτια fracking στη Βρετανία και έχει, επίσης, ανακαλύψει κοίτασμα φυσικού αερίου, ώστοσο οι ισχύοντες, ως σήμερα, κανόνες σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις που προκαλούν οι εξορύξεις απαγόρευαν τις δραστηριότητές της, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα από τα δύο τα φρεάτια δεν θα μπορούσαν να υποβληθούν σε πλήρη δοκιμή λειτουργίας. Η εταιρεία χαιρέτισε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι δεσμεύεται να επιστρέψει ένα μέρος των εσόδων από σχιστολιθικό αέριο στις τοπικές κοινότητες.

«Η άρση του μορατόριουμ θα βοηθήσει τη βιομηχανία σχιστόλιθου να απελευθερώσει το βρετανικό χερσαίο φυσικό αέριο σε ποσότητες επαρκείς για να καλύψει τις ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cuadrilla, Francis Egan.

Αλλά και ο κολοσσός χημικών και ενεργειακών προϊόντων INEOS, ο οποίος διαθέτει αρκετές άδειες εξερεύνησης σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Βρετανία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίζει την ανάπτυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου ως «εθνική προτεραιότητα υποδομής».

Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι η επανεκκίνηση της βιομηχανίας του σχιστολιθικού αερίου δεν θα συμβάλει καθόλου στην χαλάρωση των τιμών ενέργειας φέτος τον χειμώνα, καθώς θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί και παραμένει ασαφές εάν θα μπορούσε να εξορυχθεί σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου.

«Ακόμη και αν οι κίνδυνοι αποδεικνύονταν διαχειρίσιμοι και αποδεκτοί, το σχιστολιθικό αέριο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις προμήθειες του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο εάν, κατά την επόμενη δεκαετία, πραγματοποιούνταν χιλιάδες επιτυχημένες γεωτρήσεις», δήλωσε ο Andrew Aplin, Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Durham.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το Energia.gr είχε πρόσφατα αναλύσει διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη δεν αναπτύσσει τα δικά της κοιτάσματα φ. αερίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση του fracking (βλ. εδώ)

( του Δημήτρη Φάρου, από energia.gr, 22/09/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron