Άρθρα-Αναλύσεις

Η Ευρώπη Οδηγείται σε Μπλακ Άουτ Εισαγωγών Φ. Αερίου αν Ανακάμψει η Κίνα- Προειδοποιήσεις από Rystad Energy & ΙΕΑ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022

Έτοιμα να εγκρίνουν μια νέα δέσμη μέτρων κατεπείγοντος χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και φορολόγηση των λεγόμενων “απροσδόκητων” κερδών των εταιρειών ενέργειας φέρονται να είναι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας των “27” θα αποφασιστεί, ενδεχομένως, και το εάν θα συμφωνηθεί ένας αποδεκτός τρόπος για να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

 

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι θεωρείται βέβαιη η έγκριση των μέτρων που πρότεινε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, έστω και με ορισμένες τροποποιήσεις.Σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντλήσει περί τα 140 δισ. ευρώπου θα κατανείμει στις χώρες-μέλη προκειμένου για τη στήριξη καταναλωτώνκαι επιχειρήσεων από το επαχθές κόστος της ενέργειας.

Το εν λόγω ποσό θα συγκεντρωθεί από τα πλεονάσματα των κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων που ενέγραψαν το 2022 ή το 2023 (δεν έχει αποσαφηνιστεί) ενώ θα ανακτήσει τα έσοδα που αποκομίζουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.Παρά τις πιέσεις αρκετών χωρών για πλαφόν across the board στο αέριο, υψηλόβαθμα στελέχη όπως η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, εξακολουθούν να αντιτάσσονται σε αυτές τις προτάσεις: «Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά χθες, Πέμπτη.

Την ώρα που στις Βρυξέλες παίζονται παιγχνίδια πολιτικών ισορροπιών το υγροποιημένο φυσικό αέριο που προμηθεύονται πολλά κράτη-μέλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται ως μάνα εξ ουρανού, αφότου η Ρωσία διέκοψε την τροφοδοσία της Ε.Ε. μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Δυτική Ευρώπη.Είναι προφανές, πως η μετεξέλιξη της κρίσης τιμών σε κρίση εφοδιαασμού της Γηραιάς ηπείρου ενισχύει το ρόλο του αμερικανικού LNG. Ωστόσο, η τροφοδοσία από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εκτιμάται πως, αργά ή γρήγορα, θα παρουσιάσει πρόβλημα. Πρόσφατη έκθεση της Rystad Energy αναφέρει ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί θα παραμείνουν, μακροπρόθεσμα, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές LNG των χωρών της Ευρώπης, ωστόσο, πριν εξισορροπηθεί η αγορά, θα υπάρξει ένα κενό εφοδιασμού που θα διαρκέσει μεταξύ 2023 και 2025.

Αυτό το κενό θα προκληθεί από μια πιθανή οριστική διακοπή όλων των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, κάτι που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακηρύξει ότι θα επιδιώξουν, αλλά και την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ και του Κατάρ σε LNG.Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το LNG θα κυριαρχήσει ως βασική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη και αναμένεται να καλύψει το ήμισυ της ζήτησης έως το 2030. Επίσης, την επόμενη δεκαετία το LNG εκτιμάται ότι θα καλύπτει μέχρι και το 75% της ζήτησης στην Ευρώπη, και θα έχει καταγράψει αύξηση 150% από το 2021!

Αυτό που δεν επισημαίνει, όμως, η έκθεση είναι ότι το κόστος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, που συνοδεύει την αυξημένη εξάρτηση από το υγροποιημένο αέριο αλλά και οι επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.Ήδη, το κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου είναι αυξημένο στο δεκαπλάσιο από το σύνηθες που καταβάλλεται για να γεμίσουν οι υπόγειες αποθήκες της Ε.Ε. εν όψει του χειμώνα, ακριβώς λόγω της στροφής στο ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ιδίως οι παραγωγοί στις ΗΠΑ τρίβουν τα χέρια τους καθώς πωλούν στην αγορά spot, σε τιμές που θα θεωρούνταν αδιανόητες πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα είναι τέτοια η “δίψα” των Ευρωπαίων για LNG ώστε φθάνουν σε σημείο να εκτρέπουν φορτία υγροποιημένου αερίου με προορισμό την Ασία και να τα ανακατευθύνουν στην Ευρώπη, καθώς οι αγοραστές στην Γηραιά ήπειρο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλά premiums για να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους όγκους αερίου.

(Mηνιαίες εξαγωγές αμερικανικού LNG ανά περιοχή. Πηγή: ΙΕΑ)

Από την άλλη πλευρά ο μεγάλος χαμένος είναι η ευρωπαϊκή βιομηχανία που πασχίζει να ανταπεξέλθει στα υψηλά κόστη της ενέργειας και να διατηρήσει την κερδοφορία της.Συμπερασματικά, και με βάση το πόρισμα της έκθεσης της Rystad Energy, η Ευρώπη αντικατέστησε, ουσιαστικά, έναν μεγάλο προμηθευτή, την Ρωσία, με έναν άλλο, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύσκολα μπορεί να το πει κανείς “διαφοροποίηση” των προμηθειών...

Η έκθεση προσθέτει, όμως, ακόμη μια πολύ σημντική παράμετρο στην όλη υπόθεση: οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μόλις μετά βίας καλύπτουν την τοπική και τη διεθνή ζήτηση. Παρόλο που η χώρα διαθέτει τεράστια αποθέματα του ορυκτού, εν τούτοις η παραγωγή αποτελεί αγκάθι λόγω της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στο εσωτερικό, αλλά και της βουλιμίας των Ευρωπαίων για το καύσιμο.

Στο σημείο αυτό έγκειται και η πρόβλεψη της Rystad Energy για την πρόκληση κενού στο εφοδιασμό της Γηραιάς ηπείρου με φυσικό αέριο, κατά την τριετία έως τα μέσα αυτής της δεκαετίας. Το έλλειμμα εκτιμάται σε 19% για το 2023, αν κλείσει το κοίτασμα στο Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας και στο 12% εάν συνεχίσει να λειτουργεί. Για το 2024, το κενό εκτιμάται στο 16% και 10% αντίστοιχα, ενώ το 2025, το έλλειμμα θα μειωθεί στο 14% και στο 8% αντίστοιχα.

Με το σκεπτικό που αναπτύσσεται στην έκθεση της Rystad συμφωνεί και ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος είπε πως οι αγορές LNG θα μπορούσαν να γίνουν πιο “σφιχτές” σε σχέση με φέτος, καθώς ηζήτησηενδέχεται να αυξηθεί στην Κίνα, την Ινδία και άλλες περιοχές της Ασίας.

Ο κ. Μπιρόλ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει αυξήσει τις εισαγωγές της σε LNG κατά 60% το έτος που διανύουμε. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη μπορεί και αντλεί μεγάλες ποσότητες LNG είναι το ότι η Κίνα παρουσίασε υποτονική οικονομική ανάπτυξη φέτος. Εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να συνεχίσει να εισάγει τόσο μεγάλες ποσότητες», είπε χαρακτηριστικά.

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 30/09/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron