Άρθρα-Αναλύσεις

Η Απόφαση του OPEC+ για Μείωση της Παραγωγής Διασώζει τις Τιμές στο Επίπεδο των $ 90 το Βαρέλι και Βαθαίνει το Ρήγμα Ανατολής-Δύσης

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022

του Κ. Ν. Σταμπολή

Η απόφαση την περασμένη Τετάρτη (5/10) των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών, που έχουν συνασπισθεί υπό την σκέπη, του OPEC+, για σημαντική μείωση της παραγωγής τους έχει στείλει παλιρροϊκά κύματα στην διεθνή οικονομία ενώ οδήγησε, ως αναμένετο άλλωστε, τις τιμές του αργού σε αξιοσημείωτη άνοδο. Σήμερα το πρωί το πετρέλαιο τύπου Brent, το διεθνές benchmark διαπραγματεύετο στα $ 94,64 το βαρέλι, έχοντας ανατιμηθεί κατά $ 6,0 από τις αρχές της εβδομάδας, με τις αγορές να έχουν εδώ και ημέρες προεξοφλήσει την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ για σημαντικά περικοπή της παραγωγής. Έτσι μετά την ανακοίνωση την περασμένη Τετάρτη από την Βιέννη, όπου και ευρίσκονται τα γραφεία του OPEC, για μείωση της παραγωγής κατά 2,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που αντιστοιχεί περίπου στο 2,0% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής, η αύξηση της τιμής έχει περιορισθεί μόνο στα $ 2,5 το βαρέλι. Το ίδιο ισχύει και για την Αμερικανική ποικιλία WTI η οποία σήμερα το πρωί στο ICE του Λονδίνου αποτιμάτο στα $ 88,61, έχοντας ενισχυθεί κατά $ 8,5 από την περασμένη Δευτέρα και κατά $ 4,0 από την Τετάρτη. Με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να δούμε σύντομα περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του αργού για τον απλούστατο λόγο ότι χειροτερεύει διαρκώς η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και αρα ευρισκόμαστε αντιμέτωποι με χαμηλότερη ζήτηση.

Τα άκρως δυσμενή στοιχεία που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες για την παγκόσμια ζήτηση αργού και προϊόντων ήταν ο βασικός λόγος που ώθησε τον OPEC +, άτυπο αλλά ισχυρό μέλος του οποίου είναι η Ρωσία ήδη από το 2018, να αποφασίσει την μείωση της παραγωγής σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις στην αγορά και έτσι να αποτρέψει μια κατάρρευση τιμών. Πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει την άποψη ότι στο σημερινό διεθνές περιβάλλον υψηλών ενεργειακών τιμών δεν υπάρχει περίπτωση για μια γρήγορη αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών αφού η ζήτηση ναι μεν εμφανίζεται ασθενέστερη απ´ότι ήταν το Α και Β τρίμηνο τους έτους - με τον ΙΕΑ στην τελευταία του μηνιαία Έκθεση να κάνει λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης στο 3Η2022 στο 1,1 εκατ.βαρ/ημέρα σε σύγκριση με τα 3,5 εκατ.βαρ/ ημέρα το 1Η2022- εξακολουθεί όμως να κινείται σε υψηλά επίπεδα με εκτίμηση για 99,7 εκατ.βαρέλια την ημέρα μέσο όρο για το 2022.

Διαφορετική είναι όμως η αντίληψη των πετρελαιοπαραγωγών που βλέπουν τη ζήτηση να υποχωρεί αισθητά τόσο στην Κίνα - όπου λόγω συνεχών lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού η οικονομική ανάπτυξη εφέτος εκτιμάται από την World Bank ότι θα κινηθεί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2,8 % - όσο και στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. όπου αυτή τον περασμένο Ιούνιο, βάσει στοιχείων y-o-y, αυξήθηκε μόνο κατά 730 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αύξηση για την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2022.

Ιδιαίτερα εμφανής ήταν εξάλλου η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης το καλοκαίρι που πέρασε στην Αμερικανική αγορά όπου βάσει στοιχείων της ΕΙΑ αυτή ήταν μειωμένη κατά 8,0%.

Οι ιθύνοντες του ΟPEC θέλοντας να αποφύγουν παλαιότερες τραυματικές εμπειρίες όπως αυτή της Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2014 και μερικά χρόνια ποιο πριν στην Τζακάρτα, τον Δεκέμβριο του 1997, όταν το καρτέλ παρά τα δυσμενή στοιχεία της αγοράς δεν είχε προχωρήσει σε αναγκαίες περικοπές αφήνοντας τα κράτη μέλη το ελεύθερο να καθορίσουν αυτά το επίπεδο της παραγωγής των, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση των τιμών τους αμέσως επόμενους μήνες, κινήθηκαν αποφασιστικά έχοντας τώρα στο πλευρό τους και την Ρωσία. Η πολιτική της οποίας στα θέματα παραγωγής και τιμών τα τελευταία 3 χρόνια εμφανίζεται απόλυτα ευθυγραμμισμένη με αυτή του σκληρού πυρήνα του OPEC, δηλ. της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.

Βέβαια η απόφαση του OPEC + για μείωση της παραγωγής προκειμένου να διατηρήσει το σημερινό σχετικά υψηλό επίπεδο τιμών, εις βάρος του μεριδίου του στην αγορά το οποίο θα αναπληρωθεί από την παραγωγή άλλων κρατών εκτός καρτέλ ( λχ. Νορβηγία, Καναδάς, ΗΠΑ, Βραζιλία, κλπ) και από τις διεθνείς εταιρείες, τις ΙΟC’s, έχει επιφέρει νευρικό κλονισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν ο οποίος βλέπει έντρομος να διατηρούνται οι υψηλές τιμές στην αντλία για τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ θα οδηγούνται στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Σ. Αραβία σε μια ατελέσφορη προσπάθεια να πείσει την ηγεσία της να αυξήσει την παραγωγή προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.

Από την πλευρά των παραγωγών του Κόλπου και της Ρωσίας η απόφαση για άμεση μείωση της παραγωγής- ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση πριν το τέλος τους έτους- αποβλέπει στην διατήρηση των τιμών τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο, δηλαδή, λίγο επάνω από τα $ 90 το βαρέλι, ενώ παράλληλα εξουδετερώνει τις προσπάθειες των δυτικών χωρών να περιορίσουν τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας- εξ ου και η προσπάθεια των ΗΠΑ μέσω των G7 και της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης Ρωσικού πετρελαίου.

Με OPEC και Ρωσία να υπενθυμίζουν στους επικριτές τους στην Δύση ότι η διατήρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου σε ένα υψηλό επίπεδο επιβάλλεται και για λόγους χρηματοδότησης των απαραίτητων ερευνών με στόχο την ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων ώστε να διασφαλισθεί η παγκόσμιος προμήθεια.

Βέβαια από πλευράς Ουάσινγκτον και Βρυξελλών η εικόνα είναι τελείως διαφορετική με υψηλόβαθμα στελέχη σε Λευκό Οίκο και Μπαρλιεμόν να ομιλούν για απόλυτο ρήξη μεταξύ Ριάντ με την Αμερικανική κυβέρνηση και πλήρους ανατροπής της 75χρονης ενεργειακής και αμυντικής συμμαχίας των δύο κρατών. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πολιτικοί παράγοντες στην Αμερικανική πρωτεύουσα, « η Σ. Αραβία έθεσε το καρτέλ σε τροχιά σύγκρουσης με την Δύση καθώς συντάχθηκε απόλυτα με την Ρωσία στο όνομα της προστασίας της αγοράς πετρελαίου, όταν οι καταναλωτές όλου του κόσμου αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό και αυξανόμενο κόστος διαβίωσης»

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τελευταία αυτή απόφαση των OPEC + έρχεται αναμφίβολα να πυροδοτήσει και να εμβαθύνει περαιτέρω την ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, μόνο που τώρα στην Μόσχα έρχονται να συμπαρασταθούν μεγάλοι ενεργειακοί παραγωγοί οι οποίοι τυγχάνουν να αποτελούν βασικούς προμηθευτές της Ευρώπης. Με αλλά λόγια το παγκόσμιο πολιτικό-ενεργειακό παιχνίδι χοντραίνει και προμηνύει βαθύτερες ανατροπές και απρόβλεπτες καταστάσεις για την ενεργειακή τροφοδοσία και όχι μόνο του πλανήτη.

(από energia.gr, 07/10/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron