Άρθρα-Αναλύσεις

ΙΕΑ: Η Μείωση της Παγκόσμιας Πετρελαϊκής Προσφοράς του OPEC+ Αυξάνει τον Κίνδυνο της Οικονομικής Ύφεσης

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022

Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου

 

Το τελευταίο διάστημα, ο κόσμος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μία από τις χειρότερες παγκόσμιες ενεργειακές κρίσεις στην ιστορία, αν όχι την χειρότερη. Το σχέδιο του OPEC+ να περιορίσει δραστικά την πετρελαϊκή προσφορά στην αγορά έχει εκτροχιάσει την αναπτυξιακή πορεία της τροφοδοσίας πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2022 αλλά και το 2023, με τα υψηλότερα επίπεδα τιμών να επιδεινώνουν την αστάθεια της αγοράς και να εντείνουν τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια

 

Αυτά επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (13/10).

Οι τιμές του αργού εκτοξεύτηκαν κατά περίπου $14/βαρέλι από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου και το αργό τύπου Brent «φλέρταρε» για άλλη μια φορά με τριψήφια νούμερα. Με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης.

 

Το αρνητικό οικονομικό κλίμα οδήγησε τον ΙΕΑ να υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2023 κατά 470 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με την Έκθεση του προηγούμενου μήνα, στα 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις του ΙΕΑ στηρίζονται στην περαιτέρω υποβάθμιση των προσδοκιών για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ από μεγάλους οργανισμούς, με την οικονομική ύφεση να αναμένεται πλέον σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και τους κινδύνους να αυξάνονται για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Για φέτος, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έχει μειωθεί περαιτέρω, σε 1.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 3.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που αναμενόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πετρελαϊκή ζήτηση προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 340 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο του 2022, παρά την αυξημένη αλλαγή καυσίμου από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή και στη βιομηχανία.

Η πτώση της πετρελαϊκής προσφοράς του OPEC+ θα είναι μικρότερη από την ανακοινωθείσα μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την πλειονότητα των μελών του OPEC+ να παράγουν ήδη πολύ πιο κάτω από τα ανώτατα όριά τους λόγω περιορισμών παραγωγικής ικανότητας. Η τρέχουσα εκτίμηση του ΙΕΑ είναι μία μείωση περίπου 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην παραγωγή αργού του OPEC+ από τον Νοέμβριο, με το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών να πραγματοποιούνται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Περαιτέρω απώλειες παραγωγής θα μπορούσαν να προέλθουν από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο, όταν τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου και η απαγόρευση των θαλάσσιων υπηρεσιών. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των προτεινόμενων ανώτατων ορίων τιμών (price caps).

Η μαζική περικοπή της προσφοράς πετρελαίου από τον OPEC+ αυξάνει τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια παγκοσμίως. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι προσδοκίες χαμηλότερης ζήτησης, θα μειώσει απότομα την τόσο αναγκαία αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το α’ εξάμηνο του 2023. Στα τέλη Αυγούστου, τα πετρελαϊκά αποθέματα του βιομηχανικού κλάδου του ΟΟΣΑ παρέμειναν 243 εκατ. βαρέλια πιο χαμηλά από τον μέσο όρο πενταετίας, στα 2,736 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, θα ήταν σημαντικά χαμηλότερα αν δεν είχαν αποδεσμευτεί 185 εκατ. βαρέλια στρατηγικών αποθεμάτων των χωρών μελών του IEA από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Αύγουστο.

(από energia.gr, 13/10/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron