Ενεργειακή Επικαιρότητα

Η Γαλλία Στέλνει για Πρώτη Φορά Αέριο στη Γερμανία

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022

Αρχισε από σήμερα η Γαλλία να διοχετεύει για πρώτη φορά απευθείας φυσικό αέριο στη Γερμανία, προκειμένου να ξεπεραστεί η μείωση των ροών από τη Ρωσία το φετινό χειμώνα.

 

«Είναι κάτι ιστορικό, η πρώτη φορά που η Γαλλία θα παραδώσει αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία. Μέχρι τώρα στέλναμε αέριο στη γείτονά μας μέσω του Βελγίου», δήλωσε ο Τιερί Τρουβέ, γενικός διευθυντής της GRTgaz, της εταιρείας που διαχειρίζεται το γαλλικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Συμφωνία αλληλοβοήθειας

Αυτές οι πρώτες παραδόσεις συγκεκριμενοποιούν μια συμφωνία αλληλοβοήθειας που επισημοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς με στόχο να διαδραματίσει ένα ρόλο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την ώρα που το αέριο είναι περιζήτητο και η τιμή του ιλιγγιώδης.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, μερικές χώρες της οποίας ήταν πολύ εξαρτημένες απ’ αυτό, όπως η Γερμανία, η οποία έχει ανάγκη αυτή την ενέργεια για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά της, το νευρικό σύστημα της οικονομίας της.

Στο 100% τα χειμερινά αποθέματα της Γαλλίας
Όμως η Γαλλία διαθέτει περισσότερο αέριο από τη γείτονά της επειδή είχε μαζικές παραδόσεις από τη Νορβηγία καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, που εν μέρει της επέτρεψαν να γεμίσει τα χειμερινά αποθέματά της στο 100%.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν συνεπώς η Γαλλία να παραδώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να παράσχει, αν παραστεί ανάγκη, ηλεκτρικό στη γείτονά της, όπου η παραγωγή των πυρηνικών σταθμών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.

Οι πρώτες αποστολές αερίου στη Γερμανία άρχισαν στις 06:00 σε ποσότητες 31 γιγαβατώρες (GWh)/ημέρα. Το επίπεδο των αποστολών αυτών «θα επανεκτιμάται κάθε μέρα βάσει των συνθηκών του δικτύου» και θα μπορεί να φθάσει τη μέγιστη ποσότητα των 100 GWh/ημέρα.

(από energia.gr, 13/10/2022)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron