Άρθρα-Αναλύσεις

Πετρελαϊκές: Η Wall Street Ζητά Κέρδη και οι Μέτοχοι Μερίσματα, Δεν Υπάρχει Χώρος για Νέες Επενδύσεις

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022

τ ου Νίκου Παλαμήδη

Κέρδη, κέρδη, κέρδη και ευχαριστημένοι μέτοχοι. Τι ωραίος συνδυασμός, αλλά σε παλαιότερς εποχές, πιο ειρηνικές.  Η Wall Street θέλει οι πετρελαϊκοί όμιλοι να αποφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων στους επενδυτές και όχι να ξοδεύουν ελεύθερα σε νέες επενδύσεις για περισσότερες προμήθειες, την ίδια ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αφαιρώντας ουσιαστικά κάθε κίνητρο για νέες επενδύσεις. Ετσι την περασμένη εβδομάδα  ExxonMobil και Chevron ανέφεραν ότι τα καθαρά κέρδη τους τα δύο τελευταία τρίμηνα ήταν τα μεγαλύτερα στη ιστορία.

Οι δύο αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες δήλωσαν ότι θα διοχετεύσουν μετρητά στους μετόχους με τη μορφή υψηλότερων μερισμάτων και επαναγορών μετοχών. Δεν ανέφεραν πουθενά ότι θα δαπανήσουν περισσότερα για την αύξηση της παραγωγής.

Η Goldman Sachs υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της οφείλονται απηχούν τις απόψεις και μικρότερων εταιρειών πετρελαίου από σχιστόλιθο καθώς προβλεπεται μια μακρά περίοδος τιμών του πετρελαίου πάνω από 100 $ το βαρέλι.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 90 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τη Δευτέρα τις πετρελαϊκές εταιρείες για «πολεμική κερδοσκοπία» μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία και τιςς απείλησε με νέους φόρους εάν το έκαναν επιτάχυνση της παραγωγής. «Νομίζω ότι έχουν την ευθύνη να ενεργούν προς το συμφέρον τους
οι καταναλωτές, η κοινότητά τους και η χώρα τους να επενδύσουν στην Αμερική αυξάνοντας παραγωγική ικανότητα και ικανότητα διύλισης», είπε ο πρόεδρος σε ομιλία του.

Αλλά οι επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς οι οποίες παραμένουν αφοσιωμένες στο βασικό τους προϊόν το πετρέλαιο και οι επιχειρήσεις φυσικού αερίου σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, έχουν μειωθεί περίπου 30%  σε σύγκριση στα σχέδιά τους πριν από την πανδημία.

Η Exxon το 2019 είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να δαπανά 30 έως 35 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις δραστηριότητές της,
αλλά τώρα στοχεύει σε περίπου 23 δισ. δολάρια το χρόνο. Η Chevron είχε σηματοδοτήσει ετήσιο κεφάλαιο δαπάνες περίπου 19 έως 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την πανδημία, αλλά τώρα προβλέπει 15 έως 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και οι δύο εταιρείες θα ενημερώσουν για τα σχέδια των δαπανών  τους τον Δεκέμβριο, αλλά καμία δεν ανέφερε ότι σχεδίαζε να αυξήσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της όταν ρωτήθηκε από τους Financial Times την περασμένη εβδομάδα.

Η Chevron στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 3 τοις εκατό ετησίως και η Exxon περίπου 2
τοις εκατό ετησίως, προερχόμενο σε μεγάλο βαθμό από επενδύσεις που έγιναν πριν από χρόνια.
Ο Pavel Molchanov, αναλυτής στο Raymond James, δήλωσε: «Οι εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες γεωτρήσεις, αλλά δεν θέλουν γιατί οι μέτοχοί τους τους ώθησαν να επενδύσουν λιγότερα και αντ' αυτού πληρώνουν περισσότερα μερίσματα και επαναγορές μετοχών — και τις μετοχές τους να είναι σε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα».

Οι μετοχές της Exxon έχουν σημειώσει άνοδο 79% , παρόλο που ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 είχε πτώση 21% . 

Η Chevron σημείωσε άνοδο 52%  το 2022. «Τα μηνύματα από τους επενδυτές μας δεν υποδηλώνουν ότι θέλουν να δουν περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Wirth Financial Times τον περασμένο μήνα.
Ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της Exxon, υπερασπίστηκε την περασμένη εβδομάδα τις αποφάσεις της εταιρείας για μερίσματα σε μια εποχή υψηλών τιμών καυσίμων για τους καταναλωτές.
«Υπήρξε συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με την επιστροφή ορισμένων κερδών απευθείας στον αμερικανικό λαό. Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς κάνουμε στο τριμηνιαίο μέρισμά μας», είπε στους επενδυτές μετά την ανακοίνωση της Exxon για το τριμηνιαίο καθαρό κέρδος $19,7 δισ.

Ανεξάρτητοι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, οι οποίοι κατά την τελευταία δεκαετία παρείχαν μεγάλο μέρος του
στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, διατηρούν επίσης τις δαπάνες σταθερές.

Ο Scott Sheffield, Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, την περασμένη εβδομάδα είπε σε αναλυτές τη «χαμηλή επανεπένδυση της εταιρείας» θα «μετριάσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου» αλλά θα δημιουργούσε ελεύθερες ταμειακές ροές
που θα μπορούσαν να καταβληθούν στους μετόχους.

Λίγες μέρες πριν από τα τελευταία μεγάλα κέρδη του κλάδου, ο IEA το ανακοίνωσε για πρώτη φορά είδε «οριστικές» ενδείξεις ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί υπό την τρέχουσα κυβέρνηση πολιτικές. Ανέφερε ότι η ζήτηση αργού πιθανότατα θα αυξηθεί σε λιγότερο από 1% ένα χρόνο πριν κορυφώνεται το 2035, αν και εξακολουθούσε να προβλέπει ότι η ζήτηση θα παραμείνει ανεβασμένη έως το 2050.
Ο Wirth και άλλα στελέχη του πετρελαίου λένε ότι οι επενδυτές δεν θέλουν να επενδύσουν εν μέρει λόγω των πολιτικών και της ρητορικής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που στοχεύουν στη μετατόπιση της οικονομίας μακριά από τα ορυκτά καύσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

(από energia.gr, 4/11/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron