Δελτία Τύπου

Τη Σημασία της Κύπρου ως Ενεργειακού Κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο Ανέδειξε το 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022

Οι τρέχουσες προκλήσεις του τομέα της ενέργειας και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου με τίτλο «Κύπρος: Ενεργειακός Κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο διεξήχθη την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 στο Royal Hall στο κέντρο της Λευκωσίας. Το Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως το κεντρικό συνεδριακό γεγονός στα ενεργειακά πράγματα της Μεγαλονήσου, συνδιοργανώθηκε, για άλλη μία χρονιά, από την FMW Financial Media Way και το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Οι εργασίες του Συμποσίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς, εκ μέρους των οργανωτών, από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της FMW Financial Media Way κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, τον κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, Πρόεδρο του ΚΕΒΕ και τον Ανώτερο Διευθυντή Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας κ. Φοίβο Στασόπουλο.

 

Η Κύπρος θα προχωρήσει ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής της πολιτικής, παρά την όποια προκλητικότητα, απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό που απηύθηνε στο εφετινό Ενεργειακό Συμπόσιο, ενώ, αναφερόμενος στο Συμπόσιο, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για τα ενεργειακά δρώμενα του τόπου που φέτος φτάνει στο ορόσημο των δέκα διοργανώσεων.

Χαιρετισμούς απηύθηναν, επίσης, η κα. Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η κα. Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ μήνυμα προς το Συμπόσιο, εκ μέρους του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, ανέγνωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Λευκωσία κ. Ιωάννης Παπαμελετίου. Συντονιστής στο συγκεκριμένο μέρος της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Financial Media Way.

 

Τις τρέχουσες τάσεις στην ενέργεια και τις γεωστρατηγικές τους προεκτάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κύπρο και, ευρύτερα, στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέλυσαν, στη συνέχεια, διεξοδικά ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου & Ενεργειακός Οικονομολόγος.

Η 1η Συνεδρία, η οποία είχε στο επίκεντρό της τις έρευνες και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με συντονιστή τον κ. Κωστή Σταμπολή, περιλάμβανε στους ομιλητές τους κκ. Βαρνάβα Θεοδοσίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Exxon Mobil Κύπρου, Ανδρέα Πενταλιώτη, Πρόεδρο της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης της Κύπρου, Πάνο Παπαναστασίου, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου - Διευθυντή Προγράμματος Μηχανικής Φυσικού Αερίου και Μέλος Δ.Σ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Charles Ellinas, CEO & Founder της EC Natural Hydrocarbons Company Ltd, και Παναγιώτη Τύλληρο, Ανώτερο Οικονομολόγο του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Αντιπρόεδρος της ENERGEAN Ελλάδας, παρουσίασε αναλυτικά την εταιρεία και τους σχεδιασμούς της για την Κύπρο.

Τη μελέτη αναφοράς του ΙΕΝΕ, “SEE Outlook 2021/2022”, παρουσίασαν, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής, και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος. Η επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΕΝΕ αναλύει, και στη νέα της έκδοση, τις παγκόσμιες ενεργειακές τάσεις, όπως αυτές διαγράφονται στο τρέχον περιβάλλον οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αβεβαιότητας. Παράλληλα, κατά την παρουσίαση, τονίστηκε ιδιαίτερα η περιφερειακή διάσταση των κρίσιμων ενεργειακών ζητημάτων όχι μόνο για την ΝΑ Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και, μάλιστα, σε συνάρτηση με την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Υπογραμμίστηκε, επίσης, η νέα διάσταση που αποκτούν οι ΑΠΕ στο διαμορφούμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, μέσα από την αυξανόμενη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Η 2η Συνεδρία. με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της Grant Thornton Business Solutions A.E και Μέλος ΔΣ του ΙΕΝΕ, κ. Νικόλαο Φρυδά, ήταν αφιερωμένη στον ηλεκτρισμό και είχε χορηγό την εταιρεία του EuroAsia Interconnector, της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ μέσω Κύπρου προς τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του EuroAsia Interconnector, κατά την οποία αναλύθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και, κυρίως, η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου μέσα από την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου κοινού ενδιαφέροντος.

Τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του ηλεκτρισμού της Κύπρου ανέλυσε, στη δική της τοποθέτηση η Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), κα. Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά θέματα επενδύσεων είχαν οι ομιλίες του κ. Γιώργου Χρυσοχόου, Διευθύνοντος ΣυμβούλουτηςPower Energy Cyprus (P.E.C.) και του κ. Παύλου Λιασίδη, Διευθύνοντος Συμβούλουτης Thalis Engineering Co.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η ενεργειακή αποδοτικότητα ήταν η θεματική που κάλυψε η τρίτη συνεδρία της εμβληματικής, πλέον, για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, διοργάνωσης, με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Θεοφύλακτο, Γενικό Γραμματέα & Πρόεδρο της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ. Η κα. Ανθή Χαραλάμπους, Πρόεδρος Διεθνής Οργάνωσης Ηλιακής Ενέργειας Κύπρου, αναφέρθηκε στις προοπτικές εξαγωγής της ηλιακής παραγωγής της Κύπρου, ενώ τις γενικότερες προκλήσεις του κλάδου των ΑΠΕ στη Μεγαλόνησο περιέγραψε ο κ. Φάνος Καραντώνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΣΕΑΠΕΚ) και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ). Οι καινοτόμες ενεργειακές εφαρμογές από τη χρήση του υδρογόνου βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Μάκη Κετώνη, Προέδρου του Συνδέσμου Υδρογόνου Κύπρου (ΣΥΚ), ενώ στα «πράσινα» ομόλογα αναφέρθηκε, στη δική της τοποθέτηση, η κα. Μαρίνα Στροβιλίδου, εκ μέρους της Climate Bond Initiative, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τις εργασίες του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου έκλεισε, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών του ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής.

Χρυσός Χορηγός του εφετινού Ενεργειακού Συμποσίου ήταν η Ελληνική Τράπεζα ενώ στους υποστηρικτές του συγκαταλέγονται οι εταιρείες Energean, Cyfield, EuroAsia Interconnector, Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), ESSO Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) καθώς και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). Η εταιρεία VTT Vasiliko Ltd (VTTV) ήταν χορηγός του γεύματος. Διαδικτυακοί χορηγοί του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου ήταν οι ιστοσελίδες Energia.gr και Nomisma.com.cy, ενώ η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ήταν ο χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.

 

 

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2023 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron