Ενεργειακή Επικαιρότητα

Συνεχίζεται η Πτώση των Τιμών του Αργού- Η Ρωσία Μηχανεύεται Τρόπους Αποφυγής του Πλαφόν

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022

Στην απροθυμία των traders να ρισκάρουν στην απρόβλεπτη αγορά του σήμερα, τα κέρδη που ακοκόμισαν από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία αποδίδουν οι αναλυτές τη μεγαλειώδη “βουτιά” των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα (18:10 ώρα Ελλάδας) η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, του διεθνούς benchmark διαπραγματεύεται κάτω από τα 77 δολάρια ανά βαρέλι, (στα 76,76), ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας WTI κινείται στην περιοχή των 72,25 δολαρίων ανά βαρέλι και κλείνει, κατά τις ενδείξεις, με αρνητικό πρόσημο για έκτη διαδοχική συνεδρίαση απόψε, Παρασκευή  9 Δεκεμβρίου, και στο χαμηλότερο επίπεδό τους της τελευταίας εβδομάδας.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου είναι αναντίστοιχη των ανοδικών θεμελιωδών δεδομένων, όπως καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήτοι την υποτονική ρευστότητα, τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του κορονοϊού, στην Κίνα, την πετρελαιοκηλίδα στις ΗΠΑ που διέκοψε τις παραδόσεις αργού, μέσω αγωγών, από τον Καναδά, καθώς και το μποτιλιάρισμα δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Βοσπόρου.

Ακόμη, ένας σημαντικός λόγος για το sell-off των τελευταίων συνεδριάσεων στις αγορές πετρελαίου αποτελεί και η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και αποσταγμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ, όπως και οι ανησυχίες για νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed. Οι αναλυτές επισημαόινουν ακόμη ως αιτία για τη «βουτιά» των τιμών του αργού και την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς αναμένεται να λειτουργήσει η απαγόρευση εξαγωγών ωσικού αργού δια θαλάσσης που ισχύει από την αρχή της εβδομάδας.

Ωστόσο, η Μόσχα θα εφευρίσκει πάντα ένα τρόπο να αποφεύγει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Έτσι, έγινε γνωστό ότι το αργό προέλευσης από την ρωσική Άπω Ανατολή, διατίθεται στις αγορές της Ασίας πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων που επεβλήθη από την Ε.Ε και τις χώρες της G7, με την Ρωσία να εκμεταλλεύεται τη σύντομη θαλάσσια διαδρομή που συνδέει τα λιμάνια της στον Ειρηνικό, με την Κίνα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, κινεζικά διυλστήρια έχουν παραγγείλει ρωσικό αργό για τον Ιανουάριο, με τιμή γύρω στα 67,11 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνουμε ωστόσο, ότι στο πλαφόν τιμών στο ρωσικό αργό, δεν συμμετέχει το Πεκίνο.

Αντιθέτως, ενώ το ρωσικό αργό πωλείται υψηλότερα από το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι και είναι πιο εύκολο να μεταφερθεί από την ρωσική Άπω Ανατολή προς στην Κίνα, εν τούτοις, η τιμή του αργού πετρελαίου  προέλευσης  Ουραλίων, που μεταφέρεται προς εξαγωγή στο λιμάνι Πριμόρσκ της Βαλτικής, διαπραγματεύεται πολύ πιο χαμηλά από το ανώτατο όριο τιμών, στα μόλις 41,59 δολάρια ανά βαρέλι.

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 9/12/2022)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron