Ενεργειακή Επικαιρότητα

ΕΣΕΚ: Στα 9,3 GW η Αποθήκευση Ενέργειας για το 2030

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023

Τρεισήμισι φορές περισσότερη προτείνεται να είναι η δυναμικότητα των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030. Ειδικότερα, χθες παρουσιάστηκαν οι νέοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) από τον επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα κ. Παντελή  Κάπρο στα μέλη  της Επιτροπής, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο καθηγητής, ο πήχης για την αποθήκευση ενέργειας αυξήθηκε εντυπωσιακά στα 9,3 GW από τα 2,7 GW που προβλέπει για το τέλος της δεκαετίας το ισχύον ΕΣΕΚ, το οποίο είχε δημοσιευθεί το 2019. Από αυτά  τα 9,3 GW, τα 5,6 GW θα αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης με συσσωρευτές, τα  2,5 GW σε   μονάδες αντλησιοταμίευσης και το 1,2 GW στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση.  

Όσο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από περίπου 10 GW σήμερα, προτείνεται να αυξηθούν έως το 2030 σε 28,4 GW, ώστε να καλύψουν το   80% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, αντί για 61% που είναι ο στόχος στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ.  Για το φυσικό αέριο, ο στόχος παραμένει στα   6,9 GW έως το τέλος της δεκαετίας. 

Παράλληλα, αναμένεται να υιοθετηθεί  ως στόχος  για την ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα από ΑΠΕ, έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας,  το 45% (από 35% στο ισχύον ΕΣΕΚ). Αντίστοιχα για τη   συμμετοχή των ΑΠΕ στην ψύξη και τη θέρμανση των κατοικιών   προσδιορίζεται ποσοστό 47% (από 42% στο ισχύον σχέδιο)   και στον τομέα των μεταφορών ποσοστό 32% (από 19% στο ισχύον ΕΣΕΚ).

Η παρουσίαση των προτεραιοτήτων και των μέτρων πολιτικής του ΕΣΕΚ για την ενέργεια και το κλίμα έως το 2030 αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, αφού πρώτα υποβληθούν τα σχόλια των μελών της Διυπουργικής Επιτροπής, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα ενσωματωθούν. Στόχος, είναι  το στρατηγικό «εργαλείο» της κυβέρνησης  για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας, δηλαδή ο νέος οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκριμένων στόχων έως το έτος 2030 να έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τον Μάρτιο.

ου Χρήστου Κοντογεώργη, από energia.gr, 17/01/2023)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron