Ενεργειακή Επικαιρότητα

Ντονμέζ: «Σύνοδος Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο για να Γίνει η Τουρκία Ένα Μεγάλο Σούπερ Μάρκετ Φυσικού Αερίου»

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023

Σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει η Τουρκία τον Φεβρουάριο ώστε να αποτελέσει κόμβο φυσικού αερίου. Αν και η ιδέα εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση Πούτιν προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Οκτώβριο, να αποτελέσει η γείτων κόμβο για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη, η προγραμματιζόμενη για τις 14 -15 Φεβρουαρίου συνάντηση στόχο έχει, σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη των εγχώριων υδρογονανθράκων, την προσέλκυση ποσοτήτων και από χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως είχε επισημάνει πρόσφατα το Energia.gr (βλ. εδώ).

Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη στο φόρουμ «Ο αιώνας της Τουρκίας στην ενέργεια», ανέφερε ότι η χώρα του θα γίνει σύντομα «ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ για το εμπόριο φυσικού αερίου. Από αυτή την άποψη, θα πραγματοποιήσουμε Σύνοδο Κορυφής για το φυσικό αέριο της Κωνσταντινούπολης στις 14-15 Φεβρουαρίου. Σε αυτήν, θα συγκεντρώσουμε παραγωγούς από τη Μέση Ανατολή, από τις [χώρες] της Κασπίας Θάλασσας, την Κεντρική Ασία και καταναλωτές από την Ευρώπη», είπε ο Τούρκος υπουργός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters., αν και δεν διευκρίνισε το επίπεδο συμμετοχής.

Σύμφωνα με τον Ντονμέζ, η Τουρκία, τα τελευταία 20 χρόνια, πραγματοποίησε τις απαραίτητες επενδύσεις που θα της επιτρέψουν να αποτελέσει κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου. Οι επενδύσεις αυτές, όπως διευκρίνισε, αφορούσαν μεταφορές, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, δεξαμενές LNG, διεθνείς αγωγούς, με συνέπειας να έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία μια αγορά χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το 2021 Τούρκοι εκπρόσωποι επισκέφθηκαν 15 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και τον Περσικό Κόλπο στο πλαίσιο των ενεργών διπλωματικών προσπαθειών στον τομέα του φυσικού αερίου. Αν και ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι ένας τουρκικός κόμβος που θα περιλαμβάνει ρωσικό αέριο θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να καμουφλάρει εξαγωγές που υπόκεινται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Άγκυρα ποντάρει στο ενδεχόμενο κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να είναι πρόθυμες να αγοράσουν ποσότητες από τη Ρωσία μέσω τρίτων.

«Διαπραγματευόμαστε επίσης με τους καταναλωτές στην περιοχή μας. Υπογράψαμε συμφωνία με τη Βουλγαρία για την προμήθεια περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2035. Αυτό είναι περίπου το 30% της ετήσιας κατανάλωσης της Βουλγαρίας. Κάνουμε παρόμοιες διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα του έχει συνάψει συμφωνία, τουλάχιστον 10ετους ισχύος, με το Ομάν για εισαγωγή 1,4 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως.

Η Τουρκία θέλει να γίνει κόμβος και για ποσότητες αερίου πέραν της Ρωσίας

Όπως είχε πρόσφατα τονίσει το Energia.gr, η Άγκυρα με δεδομένη την αντίθεση από ΗΠΑ και ΕΕ σε νέα πρότζεκτ αγωγών με ρωσικό φυσικό αέριο, δεν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του κόμβου αποκλειστικά για ρωσικές ποσότητες αερίου. Πραγματικά, ήδη έχει κινηθεί προς αναζήτηση και άλλων πηγών προμήθειας, με τον Φατίχ Ντονμέζ να δηλώνει, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ότι μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, υποστηρίζουν τα σχέδια της Τουρκίας στην παραγωγή και πώληση φυσικού αερίου, ενώ Τούρκοι επίσημοι έχουν εκφράσει την ελπίδα πως και το Μπακού θα συμμετάσχει στο πρότζεκτ του κόμβου φυσικού αερίου. Και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, από τα μέσα Νοεμβρίου, εν όψει της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, είχε προαναγγείλει συνομιλίες με την τουρκμενική και την αζερική πλευρά για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου. Μάλιστα, στις 14 Δεκεμβρίου, οι τρεις χώρες υπέγραψαν στο Τουρκμένμπασι του Τουρκμενιστάν μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών.

Επίσης, η Τουρκία στόχο έχει να εκμεταλλευτεί την πρόσβασή της στο ιρανικό αέριο, παρά την μη αποκατάσταση σχέσεων Δύσης-Τεχεράνης, και, παράλληλα, αναθερμαίνει τα σχέδια για τον αγωγόTrans-Caspian, για μεταφορά τουρκμενικού αερίου μέσω Αζερμπαϊτζάν. Σε συνδυασμό και με τις δικές της ποσότητες από το πεδίο Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2024, τα τουρκικά σχέδια για δημιουργία περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου μοιάζει να ξεπερνούν την απλή διαμετακόμιση ρωσικών ποσοτήτων.

( του Δημήτρη Φάρου, από energia.gr 30/01/2023)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron