Ενεργειακή Επικαιρότητα

ΙΕΑ: Στο 35% το Μερίδιο των ΑΠΕ στην Ηλεκτροπαραγωγή το 2025 – Υπερδιπλασιάστηκε Πέρυσι το Κόστος στην ΕΕ για το Φ. Αέριο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσίευσε σήμερα, 8 Φεβρουαρίου, τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 ( Electricity Market Outlook for 2023). Στη σχετική έκθεση καταγράφει τις τάσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο για το 2022 ενώ, παράλληλα, διατυπώνει τις προβλέψεις του ως και το 2025. Μεταξύ άλλων, προβλέπει πως το μερίδιο των ΑΠΕ στο παγκόσμιο μείγμα παραγωγής ενέργειας θα αυξηθεί από 29% το 2022, σε 35% το 2025, με συνέπεια τα μερίδια του άνθρακα και του φυσικού αερίου να μειωθούν. Επίσης, για τη χρονιά που πέρασε τονίζει ότι στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Αναλυτικότερα, επαναλαμβάνοντας την περυσινή του πρόβλεψη, ο Οργανισμός εκτιμά ότι οι εκπομπές από του παγκόσμιου τομέα ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να κορυφωθούν οριστικά μέχρι το 2025, καθώς περισσότερες ΑΠΕ και πυρηνικά εισέρχονται στο δίκτυο, ενώ, παράλληλα, επιταχύνεται και η σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα.

Ωστόσο, αναφέρει ότι οι εκπομπές του εν λόγω τομέα σημείωσαν για άλλη μια φορά ρεκόρ το 2022, μετά από τα υψηλά επίπεδα του 2021. Έτσι, οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση για το 2022, αφού είχαν σημειώσει ήδη μια απότομη αύξηση 6% το 2021, καθώς οι περιορισμοί των lockdown είχαν χαλαρώσει.

Ο ΙΕΑ αναμένει τώρα οι εκπομπές θα σταθεροποιηθούν μέχρι το 2025, οπότε προβλέπει ότι θα μειωθούν, ενώ, παλαιότερα, ανέμενε μείωση για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2025. Αυτό προκαλεί ανησυχία αναφορικά με τις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα διατήρησης της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 C, οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 45% έως το 2030. Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας συχνά θεωρείται

βάση για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε άλλους τομείς, καθώς η δική του μετάβαση σε παραγωγή με χαμηλές εκπομπές άνθρακα επιτρέπει μεταβάσεις σε τομείς όπως οι μεταφορές, η θερμότητα και η βαριά βιομηχανία.

Η πρόβλεψη του IEA είναι ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί από 29% το 2022 σε 35% το 2025. Η Κίνα πρόκειται να είναι η αγορά που θα εγκαταστήσει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το διάστημα αυτό, ακολουθούμενη από

την ΕΕ των 27. Το μερίδιο του φυσικού αερίου και του άνθρακα αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό, προβλέπει ο Οργανισμός.

Η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στην ΕΕ αντισταθμίζεται από αύξηση σε άλλες περιοχές του πλανήτη

Ενώ η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί στην ΕΕ βραχυπρόθεσμα, η έκθεση επισημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση το 2022, εξέλιξη που θεωρεί προσωρινή. Κι αυτό γιατί προβλέπει ότι η χρήση άνθρακα και φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά περισσότερο από 10% ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια σε ολόκληρο το μπλοκ.

Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι θα υπάρξει, ωστόσο, «σημαντική ανάπτυξη» στην ηλεκτροπαραγωγή με βάση το φυσικό αέριο στη Μέση Ανατολή, που θα αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως τις εξελίξεις στην ΕΕ.

Ο Οργανισμός αναμένει επίσης ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η μείωση της παραγωγής με καύση άνθρακα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική θα συνδυαστεί με αύξηση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Παρόμοια τάση παρατηρείται όσον αφορά τις προσπάθειες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΕΕ κατέγραψε μείωση 3,5% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση για το 2022, με παρεμβάσεις πολιτικής που σχετίζονται με τη μετασκευή κτιρίων και την αλλαγή συμπεριφοράς στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον απογαλακτισμό από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έως το 2027.

Ωστόσο, στην Ινδία, καταγράφηκε αύξηση 8,4% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση τη χρονιά που πέρασε, γεγονός που ο ΙΕΑ αποδίδει εν μέρει στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά τη λήξη των μέτρων για τον Covid-19, αν και σημειώνει επίσης ότι οι «εξαιρετικά υψηλές» θερμοκρασίες του καλοκαιριού οδήγησαν σε άνοδο της ζήτησης για ψύξη.

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι η Ινδία και το Πακιστάν κατέγραψαν τον πιο ζεστό Μάρτιο από το 1901 το 2022, με ασυνήθιστα πρώιμους και έντονους καύσωνες να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γεωργία και να έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 90 θανάτους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κατέγραψε επίσης αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 2,6% στις ΗΠΑ καθώς και το ίδιο επίπεδο αύξησης στην Κίνα.

Όπως εξηγεί η έκθεση, η ζήτηση αυξάνεται τόσο στις αναδυόμενες αγορές όσο και στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς η πρώτη κατηγορία εθνών βιομηχανοποιείται και βελτιώνει την πρόσβαση στην ενέργεια ενώ, ταυτόχρονα, οι τελευταίες προσπαθούν να ηλεκτροδοτήσουν τομείς όπως η θερμότητα και οι μεταφορές. Μέχρι το 2025, ο IEA αναμένει ότι περισσότερο από το 70% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Υπερδιπλασιάστηκε στην ΕΕ το κόστος ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής του ηλεκτρισμού, ο ΙΕΑ τονίζει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άσκησε άνευ προηγουμένου πίεση ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Παράλληλα, προβλέπει ότι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα παραμείνει υψηλότερο ως το 2025 συγκριτικά με τους ιστορικούς μέσους όρους.

Ειδικά για την ΕΕ, εκτιμάται ότι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής με αέριο υπερδιπλασιάστηκε το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (κατά μέσο όρο 325 ευρώ/μεγαβατώρα), ενώ συμπαρέσυρε και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε (κατά μέσο όρο 177 ευρώ /μεγαβατώρα).

Παρά το υψηλό ρεκόρ, η παραγωγή φυσικού αερίου και άνθρακα αυξήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά περίπου 2% και 6% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, καθώς η χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας αύξησε τη ζήτηση.

Οι τάσεις στα τέλη Ιανουαρίου 2023 δείχνουν ότι, παρά τη μείωση, τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου όσο και του άνθρακα θα παραμείνουν πολύ πάνω από τους προ του 2021 ιστορικούς μέσους όρους μέχρι το 2025, στα 15-20 δολάρια ανά βρετανική μονάδα θερμότητας και 130-170 δολάρια ανά τόνο, αντίστοιχα.

Τέλος, ως το 2025 ο Οργανισμός αναμένει ότι το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο θα μειωθεί και θα προσεγγίσει τα επίπεδα του κόστους παραγωγής από άνθρακα.

(από energia.gr, 08/02/2023)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron