Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Πλήρη Απεξάρτηση Από τις Εισαγωγές Ρωσικού Φυσικού Αερίου Πέτυχε η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023

Την πλήρη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πέτυχε η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρόσφατου Δελτίου Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που στάλθηκε στα μέλη του την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου. Εξάλλου, δραστικά μειωμένη ήταν και στο σύνολο του περασμένου έτους η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα μας όπως δείχνει η Ετήσια Ανάλυση του Ινστιτούτου για την Ελληνική Ενεργειακή Αγορά για το 2022.

Ειδικότερα, μηδενικές ήταν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου τον Ιανουάριο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρξαν καθόλου εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου χρησιμοποιήθηκε με αντίστροφη ροή (reverse flow) για εξαγωγές ποσοτήτων φυσικού αερίου, προερχόμενες από LNG, προς την Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες.

Έτσι, τον Ιανουάριο οι συνολικές παραδόσεις του 100% εισαγόμενου αερίου στην Ελλάδα έφθασαν τις 5,1 TWh ή 5,1 bcma, από τις οποίες 22,0% εισήλθε μέσω Νέας Μεσημβρίας (αγωγός ΤΑΡ), το 1,0% μέσω του Ελληνο- Τουρκικού διασυνδετηρίου αγωγού στους Κήπους του Έβρου ενώ το 77,0% προήλθε από LNG μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας. Μάλιστα, όπως τονίζεται στη Μηνιαία Ανάλυση (Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης 305 – Φεβρουάριος 2022), η εν λόγω συνεισφορά του LNG στο σύνολο των εισαγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη χώρα μας τον περασμένο Ιανουάριο θεωρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια.

 

Εισαγωγές Φ.Α. Ανά Σημείο Εισόδου (Ιανουάριος 2023)

πηγή: «Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης» ΙΕΝΕ, τ.Νο 305 - Μηνιαία Ανάλυση της Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς, Ιανουάριος 2023.

Τα παραπάνω στοιχείααποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να απεξαρτηθεί η ίδια από την Ρωσική ενέργεια αλλά και να στηρίξει τις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια μέσω των εξαγωγών σε αέριο. Όπως, εξάλλου, δείχνει η Ετήσια Ανάλυση του ΙΕΝΕ για το 2022 (Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης 302 – Ιανουάριος 2022), τον χρόνο που πέρασε η Ελλάδα εξήγαγε 29,54 TWh προς τις γειτονικές χώρες - κυρίως μέσω του Σιδηροκάστρου (σε reverse flow) και του IGB–που αντιστοιχεί στο 34,27% των συνολικών ποσοτήτων που παρέλαβε η χώρα το 2022.

 

Εξάλλου, από την ανωτέρω ανάλυση προκύπτει ότι, συνολικά για το 2022, οι εισαγωγές αερίου από την Ρωσία μέσω Σιδηροκάστρου αντιστοιχούσαν στο 14% των συνολικών εισαγωγών αερίου της Ελλάδας, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 2021, που ανερχόταν σε 40%. Αλλά και οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου ήταν μειωμένες το 2022 σε σχέση με το προπερασμένο έτος κατά 12%, ανερχόμενες σε 62 TWh, όντας πολύ κοντά στα επίπεδα του 2020 (63 TWh), χρονιάς με μειωμένη κατανάλωση λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

 

πηγή: «Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης» ΙΕΝΕ, τ.Νο 302 - Ετήσια Ανάλυση Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς Για το 2022, Φεβρουάριος 2023.

 

Όσο για την προέλευση των εισαγωγών φυσικού αερίου συνολικά το 2022, το

4,0% αυτών εισήχθη από την Τουρκία ( Turkish Basket) μέσα από την πύλη των Κήπων, το 20,0% από την πύλη της Νέας Μεσημβρίας - με το αέριο να προέρχεται από το Αζερμπαιτζάν μεταφερόμενο μέσω των συστήματος αγωγών TANAP-TAP - ενώ την μερίδα του λέοντος (62%), κατείχε το LNG μέσω της πύλης της Αγίας Τριάδας, προερχόμενο από το γειτονικό τέρμιναλ της Ρεβυθούσας.Η συνεισφορά του LNG το 2022 θεωρείται μία από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron