Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Κοπή Πίτας ΙΕΝΕ 2023: Δείτε το Video Από την Πρωτοχρονιάτικη Εκδήλωση

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023

Διαθέσιμο στο youtube βρίσκεται, πλέον, το video (βλ. εδώ) από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Οι φίλοι του ΙΕΝΕ μπορούν να παρακολουθήσουν στο κανάλι του Ινστιτούτου στο διαδίκτυο τις ομιλίες από την εορταστική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, στην Αθηναϊκή Λέσχη.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 60 φίλους και μέλη του Ινστιτούτου, ανάμεσά τους επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων του χώρου της ενέργειας, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίκαιρες και αναλυτικές τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, να ακούσουν τον απολογισμό της χρονιάς που έφυγε και τον προγραμματισμό για τη χρονιά που έρχεται από τη διοίκηση του ΙΕΝΕ, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις για τα πιο επίκαιρα και κρίσιμα σημεία της ελληνικής και διεθνούς ενεργειακής ατζέντας.

Αναλυτικότερα, στο video μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή, με την οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, παρουσιάζοντας, παράλληλα, τις θέσεις του Ινστιτούτου σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση». Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε εκτενώς στις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και συνολικά η ΕΕ και ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αναδεικνύεται επείγουσα η ανάγκη για αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χωρίς αυτό να θέσει σε αμφισβήτηση τους στόχους που αφορούν τις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε τις κυβερνητικές δράσεις προς την υλοποίηση του οράματος για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα ως το 2050.

Μετά από ένα σύντομο σχολιασμό της τοποθέτησης της ΓΓ του ΥΠΕΝ από τον Πρόεδρο του ΙΕΝΕ κ. Σταμπολή, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου ΔΣ & Διευθύνοντος Συμβούλου της Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε.(ΔΑΠΕΕΠ), κ. Ιωάννη Γιαρέντη, ο οποίος περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στο χώρο των ΑΠΕ στη χώρα μας, αναλύοντας, παράλληλα, τον ρόλο του ΔΑΠΕΕΠ, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες τεχνολογίες και μορφές ενέργειας (αποθήκευση, υδρογόνο) που εισέρχονται στον τομέα αυτό και στην Ελλάδα. Την προσφορά του ΔΑΠΕΕΠ στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, με την έγκαιρη πληρωμή των παραγωγών, υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κατά την αποφώνησή του προς τον κ. Γιαρέντη.

Τις προκλήσεις και τις νέες τεχνολογίες στον χώρο των ΑΠΕ περιέγραψε στη δική του ομιλία ο Δρ. Σπύρος Οικονόμου, Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), τονίζοντας, μεταξύ άλλων, και τη στρατηγική μελέτη του ΙΕΝΕ για το Καστελλόριζο. Ακολούθως, ο Καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός και Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τόνισε ότι το ΙΕΝΕ έχει καταξιωθεί ως η μοναδική αξιόπιστη δεξαμενή σκέψης στο χώρο της ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, έκανε εκτενή αναφορά στις παθογένειες και καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον εγχώριο ενεργειακό τομέα, ιδίως όσον αφορά την κρατική πολιτική, αλλά και στις εξαιρετικές επιδόσεις ελληνικών εταιρειών σε συγκεκριμένους ενεργειακούς τομείς, ώστε αυτοί να αποτελέσουν εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Ακολούθησαν οι σύντομες τοποθετήσεις των κκ. Παναγιώτη Λαδακάκου, Προέδρου ΔΣ της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και Δρ Στέλιου Λουμάκη, Προέδρου του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), οι οποία αναφέρθηκαν στις προκλήσεις αλλά και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε καθέναν από τους εν λόγω κλάδους ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΙΕΝΕ για το νέο έτος, ενώ ακολούθησε δεξίωση, με την οποία και ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

 


Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron