Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

“The Geopolitics of Europe’s Energy Crisis”: Ένα Εξαιρετικά Επίκαιρο Webinar Από το ΙΕΝΕ για τις Δραματικές Αλλαγές στον Ενεργειακό Χάρτη της Ευρώπης Λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023

Ένα εξαιρετικά επίκαιρο Webinar σχετικά με τις δραματικές αλλαγές που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, διοργάνωσε χθες, Τρίτη, 7 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Η διαδικτυακή αυτή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, με τίτλο «The Geopolitics of Europe’s Energy Crisis», είχε ως ομιλητές διακεκριμένους ειδικούς από το χώρο της ενέργειας από τη ΝΑ Ευρώπη αλλά και ευρύτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των panel της εκδήλωσης απετελείτο από εταίρους και συνεργάτες του Ινστιτούτου.

Ειδικότερα, μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή, ακολούθησε η πρώτη συνεδρία, με συντονιστή τον κ. John Roberts, Energy Security Specialist από το Ηνωμένο Βασίλειο και Visiting Research Fellow του IENE, η οποία εστίασε στις ενεργειακές εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, οι ομιλητές ανέλυσαν τη νέα πραγματικότητα, στο πλαίσιο της οποίας ο ενεργειακός τομέας της Ευρώπης υφίσταται μία μεγάλη κρίση, καθώς το γεωπολιτικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία υπό το βάρος ραγδαίων εξελίξεων, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στην πρώτη συνεδρία προσπάθησαν να ανιχνεύσουν τις βασικές αιτίες πίσω από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας καθώς και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη δομή και τη λειτουργία της αγοράς. Η προσπάθεια της ΕΕ να απομακρυνθεί από το φυσικό αέριο αλλά και άλλα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας, τις αποφάσεις των G7 που στοχεύουν στο να πλήξουν τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις που διαμορφώνονται όσον αφορά το παγκόσμιο ενεργειακό εμπόριο και τη γεωπολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο όλων των τοποθετήσεων.

Ομιλητές κατά την πρώτη συνεδρία ήταν ο Δρ. Charles Ellinas, Senior Fellow του Atlantic Council στο Ηνωμένο Βασίλειο και Visiting Research Fellow του IENE, ο Δρ. Yurdakul Yigitguden, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος από την Τουρκία, πρώην Συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ, Distinguished Fellow του IENE, καθώς και ο καθηγητής Ionut Purica, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης παρά τω Πρωθυπουργώ της Ρουμανίας και μέλος του Ινστιτούτου INCE της Ρουμανικής Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν το ενεργειακό και γεωπολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται ειδικότερα στη ΝΑ Ευρώπη, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή ξένου Τύπου στην Αθήνα κ. Ιωάννη Ψαρόπουλο. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης αναλύθηκε από τους ομιλητές της δεύτερης συνεδρίας, όχι μόνο υπό το πρίσμα της επίδρασής του στις τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου και στην λειτουργία της αγοράς, αλλά και σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και υποδομών. Παράλληλα, έγιναν εκτενείς αναφορές στις κινήσεις αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής στις οποίες αναγκάστηκαν να προβούν οι κυβερνήσεις της περιοχής ενώ αναδείχθηκαν και οι συχνά αποκλίνουσες γεωπολιτικές θεωρήσεις από χώρα σε χώρα.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κκ. Slavtcho Neykov, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διευθυντών του Energy Management Institute, και εταίρος του IENE στη Βουλγαρία, η κ. Eugenia Gusilov, Διευθύντρια του Romania Energy Center (ROEC), και εταίρος του IENE στη Ρουμανία, ο κ. Mihailo Mihailovic, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος και εταίρος του ΙΕΝΕ στη Σερβία, καθώς και ο κ. Χρήστος Δήμας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου.

Το διάρκειας 2 ωρών Webinar του ΙΕΝΕ «The Geopolitics of Europe’s Energy Crisis» ολοκληρώθηκε με συμπερασματικές παρατηρήσεις εκ μέρους των συντονιστών. Δείτε εδώ το video της εκδήλωσης μέσω του καναλιού του Ινστιτούτου στο You Tube.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2023 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron