Ενεργειακή Επικαιρότητα

Επενδύσεις $ 21 τρισ., στα Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας για Μηδενισμό Ρύπων

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης, ωστόσο τα δίκτυα που διαθέτουμε σήμερα δεν είναι έτοιμα για το μέλλον. Σύμφωνα με νέα έκθεση του BloombergNEF (BNEF), τουλάχιστον 21,4 τρισεκατομμύρια δολάρια πρέπει να επενδυθούν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050 για να υποστηριχθεί μια τροχιά μηδενικών εκπομπών ρύπων στην κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ''The New Energy Outlook: Grids'' παρέχει μια πιο λεπτομερή ανάλυση της ανάλυσης των δικτύων που παρουσιάζεται στην έκθεση New Energy Outlook 2022 του BNEF.

Οι συνολικές επενδύσεις περιλαμβάνουν 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη διατήρηση του υφιστάμενου δικτύου και 17,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του δικτύου για νέα κατανάλωση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ετήσιες επενδύσεις τριπλασιάζονται από 274 δισ. δολάρια το 2022 σε 871 δισ. δολάρια ετησίως κατά τη δεκαετία που προηγείται του 2050. Απαιτείται σημαντική πολιτική παρέμβαση για την υλοποίηση αυτής της κλίμακας επενδύσεων στο δίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης για τη μείωση του αριθμού των αδειών που απαιτούνται για ένα έργο, την ενοποίηση της διαδικασίας εξέτασης μεταξύ διαφορετικών οργανισμών και τη θέσπιση σαφών χρονοδιαγραμμάτων για την έγκριση. Για να εξασφαλιστεί ότι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου μπορεί να επιταχυνθεί, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία σωστών κινήτρων για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ώστε να επιδιώξουν την ψηφιοποίηση και την ευελιξία του δικτύου.Οι ετήσιες δαπάνες για τα δίκτυα διανομής υπερτριπλασιάζονται σε περίπου 533 δισ. δολάρια έως το 2050, από 147 δισ. δολάρια σήμερα. Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επεκτείνονται, οι δαπάνες για το δίκτυο κλίνουν προς την κατασκευή μεγαλύτερου πλεονασμού στο δίκτυο διανομής, την ενεργοποίηση της αμφίδρομης ροής και την ενίσχυση της απομακρυσμένης παρακολούθησης. Οι γραμμές μεταφοράς συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη σύνδεση των αγορών, την εξισορρόπηση της ισχύος μεταξύ των δικτύων διανομής, τη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από απομακρυσμένες γεννήτριες σε όλο το δίκτυο.

Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνονται τρομερά. Η BNEF εκτιμά ότι το δίκτυο θα αυξηθεί κατά 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα μεταξύ 2022-50, περισσότερο από όσο χρειάζεται για να αντικατασταθεί το σημερινό παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αναλύεται σε περίπου 68 εκατομμύρια χιλιόμετρα υπέργειων γραμμών, 12 εκατομμύρια χιλιόμετρα υπόγειων καλωδίων και 0,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα υποβρύχιων καλωδίων.Η επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η ζήτηση χαλκού από τα δίκτυα φτάνει τους 13 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030, από 5 εκατομμύρια τόνους σήμερα, και στη συνέχεια συνεχίζει να αυξάνεται προς 23 εκατομμύρια τόνους το 2050. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ο κορυφαίος καταναλωτής χαλκού μεταξύ των τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης το 2022-50 σύμφωνα με το σενάριο του καθαρού μηδενικού κόστους.

(από energia.gr, 29/03/2023)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron